Rikverc svetlo..... ili sta vec????

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Post Reply
najoB
Automobil: Lada NIVA

Rikverc svetlo..... ili sta vec????

Post by najoB »

Elem... upalim ja juse moju samaru i ona sasvim normalno radi... predjem kracu relaciju nekih 1-2km parkiram se i posle nekih pola sata upalim je ponovo ali primetim sledece..... moji instrumenti (voltmetar, nivo goriva, temperatura... ne rade!!!), posumnjam naravno na cuvenu osiguracku tablu... dodjem kuci proverim unimerom punjenje... ali jok ne puni, malo promrdam osigurace i konektore, poce da puni, ali instrumenti i dalje niks....
Ja se iznerviram pa primenim u praksi temu popravka osiguracke table, sve detaljno ocistim, razlemim, prelemim, zakrpim jedan vod koji je izgoreo, osmirglam kontakte na osiguracima, sve dooobro naprscem sa WD40 i spakujem nazad. Probam i odusevim se sve radi perfektno (vise ne pokazuje veliki pad napona kada ukljucim brisace, rikverc svetlo ili zmigavce)..... i sve bi to bilo super da posle nekih sat vremena nisam krenuo na posao, seo u auto, upalio ga, ubacio u rikverc, krenuo par metara i kvrc... svi instrumenti opet "popadashe" proverim, osigurace i br.5 od zmigavaca izgoreo, zamenim ga i sve funkcionishe dok ne ubacim u rikverc, cim ubacim u rikverc on izgoi i svi instrumenti otkazu.... raskacio sam onaj kablic od automata rikverc svetla i kobajagi sve funkcionishe, ali me ipak brine.... pa ako ima neko neki savet, predlog... bio bih vam puno zahvalan
PS: nadam se da vas nisam "udavio" preopsirnoscu teme, ali stvarnoooo me je ovo iznerviralo satima sam krpio osiguracku tablu i opet me zeza!!!! :x

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Imas kratak spoj na rikverc svetlu, verovatno je otisla stampana ploca u zadnjim svetlima.

najoB

....

Post by najoB »

Miljan wrote:Imas kratak spoj na rikverc svetlu, verovatno je otisla stampana ploca u zadnjim svetlima.
Posumnjao sam i u to provericu cim dodjem sa posla, ali me cudi da se to odjednom pojavilo posle reparacije osiguracke table... mislim Marfijevi zakoni su cudo... Tj. kad nesto nevalja onda nevalja josh nesto.... :?

Hvala!

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Verovatno ti je i pre sredjivanja to izbacivalo celu prichu iz takta - samo sto sad direktno ukazuje na to - a pre si mogao da sumnjas na svasta :)
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

najoB

Misterija se nastavlja.....

Post by najoB »

Hvala na odgovorima.....
Evo do sada sam pokusavao da resim problem ali.... ne pomaze ....
Skinuo sam one stampane ploce pozadi odsekao konektore, na onu stampu zalemio zice pa na njihov kraj 6-to polne konektore od neke zastave (muske), a na mesto fabrickih konektora iste takve 6-to polne konektore (zenske) proverio sve vodove unimerom i ni jedan nije u kratkom spoju sa nekim drugim ili sa masom (osim mase naravno) spakovao sve nazad, probao i radi kako treba, zatim povezem ponovo onaj kablic od automata rikverc svetla, dam kontakt, ubacim u rikverc i opet kvrc... ode osigurac i svi instrumenti "kljoknuse" :x :x :x
Veceras stvarno nemam vise ni snage ni volje ni zivaca.
Ostaje mi sutra jedino da proverim da li je onaj kabal sto vodi od automata u kutiju osiguraca na masi ili pod naponom, pretpostavljam da je onaj sto dolazi do automata uredu jer sve je ok dok ne ubacim u rikverc i da se nadam da je problem proguljen kabl koji je "dohvatio do mase" na nekom pristupacnom mestu . :roll: (al sam optimista)
I da li je moguce da je sam automat pokvaren, pa da kad ubacim u rikverc on kratko spoji masu i 12v (ukoliko onik kablici uopste vode masu) i da li odgovara automat od nekog drugog auta posto ovde je lakse naci delove za space shuttle nego za samaru :x

Miljan

Post by Miljan »

Moze da se i da automat unutra pravi kratak spoj sa masom, to mozes ispitati instrument, bez skidanja automata, ako je to ok, onda je kratak spoj negde na zici od automata do rikverc svetla.

najoB

Post by najoB »

A ako je do automata, da li je isti automat od zastave, juga, ili nekog drugog meni pristupacnijeg vozila ?
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

dexter

Post by dexter »

meni se isto to desavalo, mislim da instrumenti na tabli polude, mrdnem osigurace i one "budze" iza njih i sve proradi i tako dok mi nije crkao automat za migavce. za samaru odgovora automat za keca, ponesi stari radi uporedjivanja. ja sam moj zamenio i sada se tabla ne "gubi".
asfalt, polje, reka, laz - svuda prolazi moj VAZ!

najoB

Post by najoB »

Premerio sam jutros unimerom ona dva kabla sto vode na automat rikverc svetla i kada nije dat kontakt oba su na masi, a sa kontaktom jedan dobija 12v (meni jako cudno, ali navikao sam da kod lade kad je u pitanju elektrika nista ne mora da bude logicno da bi radilo :roll: ), elem nekom logikom, taj automat bi trebalo da je obican (normaly open) prekidac koji fizicki spoji ta dva kabla kada se ubaci u rikverc, pa ja to i uradim, kratko spojim ta dva kablica i rikverc svetlo radi nrmalno, tj osigurac ne pregoreva.... sto me dovodi do prostog zakljucka, automat je otkazao e sad imao sam neki stari automat od zastave ali on fizicki ne izgleda kao samarin (isto je shraf 20 i ista je duzina navoja, ali onaj pipak na vrhu nije kao na samari, vec je 5-6mm kraci, i odvojen je od navoja caurom duzine oko 15mm pa je sve u globalu duze za nekih 1cm i bojim se da ako ga zavrnem na mesto samarinog ne zeznem neshto u menjacu, pa ako je neko to vec radio voleo bih da podeli iskustva samnom...

Miljan

Post by Miljan »

Mislim da nije isti automat.

najoB

Post by najoB »

Danas odem u jedinu radnju u Lo koja kao prodaje delove za samaru i brkati cika za kasom me pogleda blago telecim pogledom kad sam ga pitao za automat rikverc svetla, pa se jos vise zacudi kad sam ga pitao da li mogu da ga narucim.... i rece mi nesto u fazonu: to nigde neces naci i zasto ce ti to uopste kad auto radi normalno i bez toga.... grrrrrr...
Ja volim da na mojoj samari radi SVE bez obzira bilo to potrebno ili ne...
Jel ima neko od vas neku web adresu prodavnice gde bih to mogao da narucim pa da mi posalju post-expressom ili ako je neko od vas iz normalnih gradova raspolozen da ga kupi i posalje meni, ili ako neko zna da li i gde ima u NS-u posto mi je odatle lako dopremiti ga do mene......
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

gorstak

Post by gorstak »

hm,da dignem temu iz mrtvih..sto rece najoB,volim da na samari radi sve pa makar i ne imalo nepohodan znacaj za vitalne delove u voznji.Elem sta se desilo.POsto sam ja poznati ljaljan sto se tice elektrike(dobro ,nisam bas tolikacki)primetim da kad ubacim u rikverc da mi ne radi njegovo svetlo.Sva ostala cakum ,pakum.Onda potrazim na osigurackoj tabli da nije pregoreo neki osiguraczaduzen za to,onda shvatiim ,ili ne znam da to ima ili nema,da nema osigurac za zadnje svetlo.Reko da nije do stampane ploce pozadi,skinem i to i pogledam,nije ni do toga,a uzgred sam kupio i dve sijalice..da se nadje.NIje.E onda odem kod komsije,koji se razume bolje od mene u elektriku,stavimo ladu nad kanal,i on uoci taj automa rikverc svetla,skine busknu,i pocne da odvija>ali on bas bio zapekao.onda kga nekako ,ipak skinemo,ali anismo ni to cestito odradili,moradosmo odvah da ga zavijemo jer pocelo da curi ulje.I sad komendije..Kad se da kontakt,rikverc svetlo radi(i u ler polozaju i u R)!Zacudjujuce,ali nista nemoguce kod lajke.Kad se saltaju ostale brzine ,onda osatje ukljuceno.Kad se ugase kola,onda naravnoo nista ne radi.Kad dam kontakt,onda sija rikverc svetlo.Sad desilo se da je to nakon sto smo odvijali -zavijali radilo jednom normalno,sa ukljucenim motorom.Hm,i sad je opet pocelo da non stop radi,neovisno dal je u leru,prvoj ,drugoj ili rikvercu.Dakle dal je do automata,koliko li kosta isti,neki proizvodjac specificno,ili da nadjem sta bilo.Svakakav savet io bi fenomenalan.Ovako svetlim ko Hram Svetog save :D
za saad sam skinuo buksnu sa automata
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

xxx

Post by xxx »

gorstak wrote:Dakle dal je do automata,koliko li kosta isti,neki proizvodjac specificno,ili da nadjem sta bilo.Svakakav savet io bi fenomenalan.Ovako svetlim ko Hram Svetog save :D
za saad sam skinuo buksnu sa automata
Automat je slepio zasigurno, e sad koliko kosta ne znam, sto se tice proizvodjaca ja se uvek trudim da nadjem originalni deo uvek kosta malo vise al se nikad nisam pokajao.
Ako je jednom proradio normalno posle pokusaja skidanja pokusaj da vratis buksnu, das kontakt menjac stavi u ler pa prostim kuckanjem po automatu prati dal ce ugasiti rikvrc svetla mozda ti se posreci pa i da proradi na neko vreme

najoB

Post by najoB »

nadji bilo kakav sljakace, a taj raskacuj pod hitno i meni je tako poceo da zeza, pa na kraju "zalepio" i zapalio tablu sa osiguracima.... posto si ga skidao primetio si da je to obican prekidac koji ima jedan pipak na sebi... kad ubacish u rikverc nesto gurne taj pipak i spoji kontakte.... e tu je problem, zbog dotrajalosti taj pipak ostane u pritisnutom polozaju i kad izbacish iz rikverca i onda non stop sija i pocinje negde da se greje (u mom slucaju u osigurackoj tabli) ... tako da bolje da ga ne cackas, ako je jednom zaglavio... opet ce.... kupuj nov on ti je ako se dobro secam oko 150-200din.....

gorstak

Post by gorstak »

To cu i da uradim,sutra dolazim za Bg,pa cu naci,cini mi se da u onoj UKR radnji u Dimitrija Tucovica ima,mislim da nije skupo,videh na sajtu AP sporta da je 185 dinara.Raskacio sam buksnu.danas pogledao u jednoj radnji u blizini,ali oni to nemaju,sindrom malog mesta(tj imaju ali za keca)...Cini mi se da mora da se hitro reaguje kad se menja taj saf automat,malko curi ulje,ali ne nesto enormno.Uglavnom ,hvala na savetima tovarishi ;)
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

Post Reply