ugradnja ventilatora kod 1.7 karburator

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Post Reply
Fantom

ugradnja ventilatora kod 1.7 karburator

Post by Fantom »

imam problem!
stavio sam dva ventilatora od nove lade nive ispred hladnjaka,sad ne znam kako da ih prespojim,jer ne znam gdje se nalazi termo element kod nje,i kako se kopcaju releji za ventilatore.
ako neko ima semu neka se glasne,svaka pomoc mi je dobrodosla

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

1,7 karburator nema senzore u hladnjaku, jer ventilator pokrece kais. jedino da umesto cepa za ispustanje antifriza ubacis senzor od nekog vozila, mada ko zna da li ce se paliti na optimalnu temperaturu

zasto si ubacio te ventilatore, i koliko si ih platio?

djape1977

Post by djape1977 »

jedno originalno resenje, radilo godinama na mom bivsem f 132d:
treba ti jedan relej, termostat od bojlera sa sve sondom, silikon, nekoliko buksnica i metar zice.
ako si vican elektrici shvatices me, ako ne, ponovi ovo nekom krstenom autoelektricaru:
prekini napajanje ventilatora relejem. okidac releja treba da ti bude termo sonda od bojlera. sondu nalepi silikonom na glavu motora, dalje od izduvne grane. mozes i na hladnjak, ali je onda kontrola manje precizna. pokusaj da nalepis tako da izmedju sonde i glave ne bude silikona. naravno, odmasti prethodno sve povrsine koje lepis silikonom da se ne bi odlepljivalo kasnije.
prisrafi negde (mozes i u kabini) onaj okrugli prekidac (reostat) na koji je sonda od bojlera povezana. zaboravi sta pise na podeocima, te temperature ne znace vise skoro nista.
upali motor i sacekaj da postigne radnu temperaturu i onda okreci prekidac dok se ne upale ventilatori.
imaces prilicno preciznu kontrolu temperature motora, hladice u kracim intervalima sa varijacijom od 3-4 stepena. ovim si takodje i dobio mogucnost regulacije leto - zima. zimi ga stavis da pali kasnije da bi imao bolje grejanje a leti ranije da izbegnes mogucnost da dodje na granicu. takodje ces moci i da ga podesis da radi stalno ako si bas na nekom teskom terenu na +40'c
kod mene je to sve bilo povezano na ventilator od bmw serije 5 i radilo je bez greske.
j***** auto bez kardana

Dare

Post by Dare »

resenje je zaista originalno, a verujem i da je funkcionalno. samo treba dobar silikon, da se ne odlepi :mrgreen:

djape1977

Post by djape1977 »

nuzda zakon menja :mrgreen:
auto je ranije udaran pa su umesto fabrickog nabudzili hladnjak za 2l manji. :roll:
jak ventilator je lepo resio taj problem. leti sam ga drzao da pali na oko 80'c a zimi na 95.
j***** auto bez kardana

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Da bi se toplota bolje sprovodila na mernu sondu predlažem da se na spojnom mestu glave i sonde namaže silokonska pasta koja se koristi za kompjuterske hladnjake.

Dare

Post by Dare »

jedino sto mi se svidja kod tih ventilatora je zastrasujuci zvuk koji daju. inace sam za ovaj sto stalno radi - nema da omane

djape1977

Post by djape1977 »

jedino sto mi se svidja kod tih ventilatora je zastrasujuci zvuk koji daju. inace sam za ovaj sto stalno radi - nema da omane
zato sam i stavljao ventilator od bmw 5. ima 8 povijenih krakova elise i ne cuje se uopste. pretpostavljam da je aerodinamika lopatica elise u pitanju?
j***** auto bez kardana

laki

Post by laki »

Dare wrote:jedino sto mi se svidja kod tih ventilatora je zastrasujuci zvuk koji daju. inace sam za ovaj sto stalno radi - nema da omane

ventilator nema da omane ali ako termostat rikne hmmm, vent. se uzalud vrti
GAS U PATOS

Dare

Post by Dare »

djape1977 wrote:
zato sam i stavljao ventilator od bmw 5. ima 8 povijenih krakova elise i ne cuje se uopste. pretpostavljam da je aerodinamika lopatica elise u pitanju?
meni se svidja zvuk nivinih ventilatora :wink:

@laki
jel nova niva nema termostat? elektronika odrzava?

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

da,da kad pali ventilator kao da polece suhoi 35 sve se trese i vristi.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Fantom

Post by Fantom »

stavio sam dva ventilatora kao od klime,mislim da su od bmw-a ili pasata (dobio sam ih dzabe :D )
to sa sondom je ok djape1977,vozio sam 132 2.5 turbo dizel pa znam o cemu pricas :) mada sam ja na132 to rijesio drugacije
meni lada ne dize temperaturu uopste kroz grad,ali kad ljeti odem u vikendicu ima 1km uzasne pedencije,a ja je utovarim (na plin) i kazaljka se primakne 90 stepani
kad predjem tu stranu ja stanem dignem haubu i pogledam vodu i ona ne kljuca
pa sam iz predostroznosti stavio dva ventilatora,mislio sam da ih prikopcam na posebni prekidac i da ih palim samo kad odem u vikendicu,ali treba da ih skopcam preko releja
imam neke releje od svijetala sto su mi ostali od 132 pa sam mislio njih da stavim :mrgreen:
zato ako neko ima neku semu neka se glasne ili ako neko zna one oznake na relej

Fantom

Post by Fantom »

nasao sam semu za povezivanje ventilatora ;)
30 - stalni izvor struje (na zizi prikaciti osigurac 10-15A)
87 - spoji se + od ventilatora
85 - na masu
86 - na prekidac (+12) kojim se pali ventilator
jos samo da spojim :xixi
a onda ce ista sema da se prilagodi za maglenke :xixi
8)

Post Reply