Temperatura naglo skace-pada

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Post Reply
Burga

Temperatura naglo skace-pada

Post by Burga »

Prvo da pozdravim sve na forumu koji ovo citaju, a onda i da iznesem svoj "problem" posto me dugo nije bilo.

Primetio sam da mi kazaljka za temperaturu cesto dodje do crvene oznake i odjednom padne, pa skoci i tako sve dok ventilator ne ukljuci.Jutros mi se desilo da je cak i usla u crveno posle 10-ak km voznje.Kada sam otvorio haubu ventilator se nije ukljucio, a nivo tecnosti narastao do vrha posude i samo sto ne kljuca. Procackao malo buksne na termodavacu (na hladnjaku) i ventilator poceo normalno da radi.Kasnije u toku voznje ponovo pokazuje da ce da udje u crveno, onda cujem nekad ventilator radi nekdad ne i tako.Inace taj termoprekidac na hladnjaku zamenio sam pre 20-tak dana, termostat je menjan prosle godine i ona slavina za grejanje takodje zamenjena. Interesuje me sta moze da bude uzrok ovakve zajebancije?[/b]

najoB
Automobil: Lada NIVA

Post by najoB »

Instalacija!, dobro proveri sve kontakte, ali i kablove koji imaju veze sa ventilatorom, ali pre svega proveri taj termoprekidac na hladnjaku (ako ti je $%$# da kupujesh drugi skini taj, nakaci njegove kontakte na unimer i bucni ga u neku posudu sa vodom pa stavi na sporet i gledaj da li ce da kad se voda zagreje da pokaze da su kontakti u shortu i isto tako kad se ohladi da ih ponovo razdvoji...
a postoji mogucnost i da te rele ventilatora zeza, pa zameni mesta njemu i releu od dugih svetala ili sta vec ima odgovarajuce kontakte a da ti mozesh da kontrolishes (palish i gashis taj uredjaj) pa vidi da li ce da radi....
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

ladilak90

Post by ladilak90 »

Naj verovatnije termo prekidac.
Ne ukljucuje ti svaki put pa temperatura skoci a kad mu dune i ukljuci onda je brzo obori. Termo prekidac kosta oko 100 din. tako da te nista ne kosta da ga zamenis. Bolje dati 100 dindzi nego da kasnije u slucaju da ti prokuva menjas dihtung glave...
Takodje proveri osigurace moze da bude i zbog njih. Kad ti je temp. visoka a nije ti se ukljucijo ventilator na hladnjaku ti lepo proveri (promrdaj) osigurace ako se ventilator ukljuci znaci da je zbog njih.

najoB

Post by najoB »

Imash i ovde viewtopic.php?t=2081 da pogledash malo vishe o tim termoprekidacima ....

Pera

Post by Pera »

Ti termoprekidaci od 100 din ce otprilike raditi toliko sati.Uzmi Vernet-ov termoprekidac,kosta 400 din,ali su odlicni.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

najoB

Post by najoB »

Ne znam ni gde ga nadje za 100din orig. golfof je oko 500din, zastavin malo manje , al ti od 100 :?:
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

Pera

Post by Pera »

Ti elodini bi trebalo da su oko 100 din.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

najoB

Post by najoB »

Kako im se samo isplati da ga naprave i posalju + da se trgovci i drzava ugrade u cenu i da sve na kraju kosta 100din, nije ni cudo sto im je kvalitet znj

djape1977

Post by djape1977 »

kina...
j***** auto bez kardana

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

Ja sam se smejao kad sam prvi put provalio, a zapravo je jako korisno, i pitam vas da li je i kod vas tako.

Naime, jedan razlog sto se ne ukljucuje ventilator je kvar termodavaca i to je jasno, desilo mi se jednom i ja sam prvi put prosto spojio zice izolir-trakom, pa je ventilator radio stalno do prve prodavnice delova, a od tad stalno imam rezervni u kolima.

E sad, ja vas pitam, da li je i kod vas na istom osiguracu i sirena i ventilator?
Jer ja sam provalio da kad mi temperatura skace, a ja "dijagnosticki" pritisnem sirenu, i ako ona ne radi, onda je osigurac i treba ga zameniti i to sto pre.
Osigurac, da, a ne relej. :?

Ne znam pod kojim je brojem taj osigurac, ali tvrdim da su kod mene na istom i sirena i ventilator i da ovaj metod funkcionise.

Jel ima nekog da mi ovo potvrdi?

djape1977

Post by djape1977 »

jeste isti i to je tako i na fiatima. zqasto - to samo oni znaju
j***** auto bez kardana

Zoran021

Post by Zoran021 »

Proveri i tablu osigurača da li je dobra.Meni se dešavalo da je tabla otišla , pa mi motor proključao na 6 stepeni vanjske temperature.

Raziel

Post by Raziel »

lengenda wrote:Ja sam se smejao kad sam prvi put provalio, a zapravo je jako korisno, i pitam vas da li je i kod vas tako.

Naime, jedan razlog sto se ne ukljucuje ventilator je kvar termodavaca i to je jasno, desilo mi se jednom i ja sam prvi put prosto spojio zice izolir-trakom, pa je ventilator radio stalno do prve prodavnice delova, a od tad stalno imam rezervni u kolima.

E sad, ja vas pitam, da li je i kod vas na istom osiguracu i sirena i ventilator?
Jer ja sam provalio da kad mi temperatura skace, a ja "dijagnosticki" pritisnem sirenu, i ako ona ne radi, onda je osigurac i treba ga zameniti i to sto pre.
Osigurac, da, a ne relej. :?

Ne znam pod kojim je brojem taj osigurac, ali tvrdim da su kod mene na istom i sirena i ventilator i da ovaj metod funkcionise.

Jel ima nekog da mi ovo potvrdi?
Ja potvrdjujem :!: na mojoj samari je bilo isto... svirnem pa ako radi ne brinem...

milek

Post by milek »

Kod mene ventilator hladnjaka i onaj u kabini na istom osiguracu.

Post Reply