Koje ulje koristiti?

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Post by zlatkodesign »

Nemam sta da dodam na Markovo objasnjenje zasto ne sipati modifikator, sve sto je naveo procitao sam na jos par mesta po netu, i ljudi su bas strucno pisali na tu temu i naveli iste razloge protiv sipanja modifikatora.
Sledeci auto Priora coupe.

vigmir

Post by vigmir »

Pa nije poenta sipati modifikator pa onda ispustiti ulje i voziti auto da bi nesto dokazao.Mislim da ruska vojska nije bila glupa kad je tako nesto koristila godinama za svoje potrebe pa onda pustila u komercijalnu upotrebu.Znam da se misljenja razlikuju ali ja nemam nista protiv modifikatora i sam ga koristim u svom automobilu.

Goxxy

Post by Goxxy »

Modifikator samo u jednom slučaju - kada motor nije u bog-zna-kakvom stanju i kada se hoćete otarasiti automobila. Sipate, hvalite auto kupcu i zadovoljno trljate ruke posle prodaje.

A njemu za koji mesec motor rikne. :|

Doduše, to je samo moje mišljenje... :wink:
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

modifikator je vojna tehnologija zamisljena za upotrebu u ratnim uslovima. kad helikopter ili tenk dobije pogodak u uljni sistem modifikator mu daje nekoliko minuta fore da se izvuce iz frke i da se posada spase pa makar se motor i raspao. takodje vredi pomenuti da istu tehnologiju koristi i americka vojska a na trzistu postoji kao MOTOR UP a verovatno ga koriste i ostali...
procenite sami koliko vam je to zapravo potrebno i u kojim uslovima eksploatacije.

u moju bivsu 2107 je neko pre mene sipao modifikator. kad sam skinuo poklopac ventila da zamenim dihtung unutra je izgledalo kao da je nakapan vosak od svece. to ne moze da bude dobro nikako. btw, modifikator ga nije sprecio da na kraju trosi 1l ulja na 100km :roll:
j***** auto bez kardana

vigmir

Post by vigmir »

Slazem se u potpunosti da modifikator ne moze pomoci motoru koji je vec unisten ali kada pocne da pokazuje prve znakove "duvanja" moze da mu produzi vek i poboljsa kompresiju.Naravno da motoru pomaze samo dobar majstor i kvalitetni delovi da bi se vratio u punu formu.

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Nisam bas pristalica modifikatora. Moj cale je koristio to u Skodi 105L. Kada sam posle toga radio generalnu, majstor mi je odmah rekao "Vidim da ste koristili neko modiikator" a razlog je to sto se posle par hiljada kilometara poceo pretvarati u gustu smolu.

Sve u svemu kad pocne da duva, skupljaj pare za generalnu i cim skupis zna se sta je ciniti.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

turbo dvigatelj

Post by turbo dvigatelj »

Pošto već desetak godina distribuiram "METABOND" proizvode,među kojima i "oplemenjivače metalnih površina" mislim da imam iskustava koja vredi pročitati.
Većina aditiva je na bazi teflonskih materija koje se nalepe na sve metalne površine kuda prolazi ulje,u debljini 2-3 mikrona.Na taj način se smanjuje trenje i pohabani cilindri i karike se "popunjavaju" teflonom. Problem nastaje kada treba raditi generalku jer se tada teflon lepi za alate za obradu metala,a kod novijih motora menja "tolerancije" jer se obostrano lepi (i na karike i na cilindar").
Već sam pisao da sam imao "Jugo 45" u koji sam sipao "Metabond" i koji je prešao 221 000 km.,a vožen je na gas,benzin i METANOL (za vreme "Milosrdnog anđela).Kada sam ga prodao drugaru motor je još uvek bio na standardu.Metabond je proizvod koji je na sajmu automobila 1991.god.dobio nagradu kao inovativni proizvod (prvi put nagradu nije dobio automobil),a testiran je na Ferariju.Za razliku od "modifikatora" ovde je u pitanju ugljenik u tečnom stanju koji se hemijskim putem vezuje na metalne površine...

outsider

Post by outsider »

moj deda je u skodu '74. godiste, kad je bila 10-15 godina stara, sipao nesto u ulje sto je tada bilo jako skupo i tesko za nabaviti. Taj motor je bez problema funkcionisao do 2005. tj. punih 30 godina, presao je ko zna koliko i jos uvek nije bio skroz zreo za generalku ali se sjebalo nesto oko razvodnika pa resili da ipak urade sve. Znaci motor nije otvoren tries dina a kad je otvoren bez problema je obradjen, uglavnom je sve izaslo na prvu specijalu, sastavljen i pokrenut i jos uvek radi.
koliki je i kakav bio doprinos tog dodatka ulju, pojma nemam ali deda je siguran da je dugovecnost motora zasluga bas tog dodatka

xxx

Post by xxx »

Sto se tice ulja ja vec 8 godina sipam long life menjam ga na 3 do 4 000 km i nemam primedbi, a sto se tice modifikatora nemate razloga za strah jer sigurno nece skoditi motoru, ali ga nece ni reparirati njegova namena je iskljucivo da produzi vek trajanja motoru a ne da poboljsa performanse ili spreci duvanje motora( mislim na ruski univerzalni modifikator a ne na uljne modifikatore za ostecene motore koje je Goksi spomenuo).
Ja sam u svog ljubimca ulio modifikator jos kad sam ga kupio i evo gazim vec 230 000 km sa njim i iber mi je je jos uvak u karburatoru.

gorstak

Post by gorstak »

juce promenio filter ulja i sipao novo,posle tacno 5024 km,koliko sam inace i provozio za proteklih godinu dana od kada sam ih kupio ...Lukoil standard 15w40...5 litara 870 din...jel koristio neko slicno?
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

buzald

Post by buzald »

ja sipam lukoil 15w40 sto u juga 2 godine sto u samaru poslednje 2 godine. menjam na svakih 5000 km, mada kazu da moze i vise. obzirom da je najjeftinije ulje i nije neki izdatak na 5000km. nista posebno nemam dobro, a ni lose za to ulje. motor radi ok, trosi 9-10 litara gasa na 100km, na otvorenom manje.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

s-lada

Post by s-lada »

e a sada jedno glupo pitanje.
naime, treba da menjamo ulje, pa me zanima koliko litara treba da kupim?

djape1977

Post by djape1977 »

4l
j***** auto bez kardana

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Ja u InterEX-u kupujem neko madjarsko ulje valjda 15w40, 1000 dinara 4l :) Vrshi posao nemam zamerki :D
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

Post Reply