buzald wrote:Ako svi znate za sta ce vam ti silni Ghz i Gb RAM-a onda svaka cast. Svemirski program pre 13-14 godina zasnivao se na Pentium II procesorima. Slali ljudi rakete u svemir bre sa P2, a mi se ubismo od od GHz i ostalih budalastina. Neki dan sam nabavio 512Mb DDR memorije jer sam imao svega 256 Mb i sad sam odusevljen kako radi. Procesor je Athlon na 1 GHz i HDD od 80 Gb. Graficka NVIDIA 64Mb. I zadovoljan sam.
A koristim Corel, Photoshop, radim neku amatersku video obradu i montazu, office paket. I u redu mi je konfiguracija.
Kad cujem kako se prepucavate sa Gb, Mb radne i graficke memorije i brzinom procesora, licite mi na crnogorce. Oni udju u prodavnicu i kupuju najskuplji racunar tj. svakako bolji od komsijinog. I onda soliter igra.
Nemojte kupovati Porse da biste njime isli 50 na sat.
Koristim racunare nekih 25 godina (od COMODORA, ZX Spectruma, LOLE 8A, Partnera, 486, Pentium I,II,III, IV.) i mislim da imam pravo kad govorim o ovome.
Koristim i ja računare od ZX Spectruma, Commodorea 64, Commodorea 128 D, 386-ce, 486-ce, Pentium 133-ke, Pentium 233, Pentium 667, Pentiuma na 1GHz, pa sve do prethodnog Athlona na 2.6GHz. I mislim da nemaš pravo da popuješ ljudima.
Meni ličiš na nekoga ko voli ad se pravi pametan pomalo... Jebiga, ako tebi radi posao Pentium na 1GHz, odlično. Meni NE RADI, odnosno radio mi je prethodnih 5-6 godina, a u poslednjih pola godine me je samo nervirao sa svojom sporinom. Nemam pojma koji ti Photoshop imaš, ali meni je na poslu CS3, pa i kući moram da imam CS3. A ti pokušaj CS3 da poteraš na Pentiumu sa 1GHz, pa ću da te pitam da li ok radi. Ah da... da ne zaboravim - ISTOVREMENO i Adobe Dreamweaver CS3, Adobe Flash CS3, Firefox 2, Internet Explorer 7, Total Commander, neki image browsing program i VMWare sa Windows 2000 Pro na kojem rade samo Firefox 3 i Internet Explorer 6. Da ne spominjem da u istom momentu ponekada moram da imam ili Corel Draw ili Adobe Illustrator. Ako znaš aplikacije - znaš koliko su i zahtevne.
Za šta će mi silna radna memorija? Da Windows ne bi terao sve u paging file i opterećivao se čitanjem / pisanjem na HDD. Šta će mi silni gigaherci na procesoru? Da bi sve radilo kako treba i brzo za moje potrebe. Ja jednostavno ne mogu da podnesem kada mi Photoshop proguta prečice preko tastature zato što se u tom momentu zakočio, pa je uradio nešto sasvim peto, umesto onoga što mi treba.
Ja retko, zaista retko koristim računar za igrice. Možda jednom nedeljno, po pola sata - i isključivo mi treba za posao. Svako ima svoje razloge zašto mu treba jak računar, a moj razlog sigurno nije - "kupiti Porsche da bi ga vozio 60km/h i kurčio se", već da radi posao koji od njega tražim.
@Atropin - čitaš mi misli.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]