Koju masinu (komp) imate

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

borcham

Post by borcham »

Maticna: MSI P35chipset COMBO (DDRII/DDRIII)
CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0Ghz
AGP: Ati Radeon HD 2900XT 512MB/512bit (video IN/OUT)
RAM: 2 GB PC800 DDRII
HDD: Seagate Caviar 320GB 7200rpm 16MB buffer
Monitor: Asus 22"
DVD/RW:Pioneer (IDE)

Racunar sam kupio skoro. Prvenstveno mi sluzi za rad u programima za 3D modeliranje (u masinstvu). SolidWorks2008 (sa SolidCAM-om), Catia, Rinocherus, ACAD. Uz to kao podrsku koristim Corel X4 i Photoshop CS2 (CS3 jos nisam instalirao). Igrice retko kad igram, a i kada ih igram uglavnom su neke za opustanje koje moze da tera i Pentium I.
P.S. Kada sam gledao preporucljive konfiguracije za SolidWorks2008 na sajtu proizvodjaca softvera, pao sam u nesvest. Samo je graficka po preporuci oko 800e, tako da je ovo sto ja imam i dalje decija igracka u odnosu na masine (radne stanice) koje treba da teraju ove programe.
Last edited by borcham on Mon Dec 01, 2008 12:17 am, edited 1 time in total.

Iggy

Post by Iggy »

Kućište: Thermaltake Soprano Vx + Napajanje 550W
Maticna: Gigabyte GA-945PL-S3P
CPU: Intel Celeron 440 2.0 GHz
AGP: Ati Radeon X550 256MB (video IN/OUT)
RAM: 2 GB PC800 DDRII
HDD: 2x WD 320GB 7200rpm 16MB buffer
Monitor: Compaq P910 Flat (SONY Trinitron cijev)
TV karta: Hauppauge WinTV-PVR 500 Pro (2 Tjunera)
DVD/RW: Pioneer 111

Racunar sam sklopio prosle godine. Uglavnom mi služi za snimanje filmova, umjesto DVD RW, posto se trudim da posao ne nosim kući. Jos nisam instalirao nijednu igricu na njega, jer prosto nemam vremena za to.
Čak nisam htio uvesti internet kući, do prije dva mjeseca i to na ženino insistiranje, uglavnom zbog Skype-a. Sad joj je problem jer sam se navukao na LKS. :D

buzald

Post by buzald »

Goxxy, a i svi ostali, ukoliko vam racunar donosi zaradu, onda nijedna konfiguracija nije dovoljna jaka, odnosno svako ulaganje u PC je u potpunosti opravdano.
Kad sam kupovao krajem '96. 486-icu na 133Mhz sa 8Mb RAM prijatelj me je savetovao da uzmem PI na 133 odnosno 166MHz. Kao brzo ce ti zatrebati. Tad sam 486 platio sa sve CD-ROM 1450 DM. Prijatelj je tada programirao u Delphiu i i pokazao mi koliko ima RAM memorije. Kaze treba mu radi generisanja baza, kompajliranja i cega vec. Imao je 192 Mb. Ali covek zaista i jedino od toga zivi. I to postujem.
Image
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

Alekre

Post by Alekre »

Goxxy je opet u pravu.
Znam po stricu (dipl. inz. arh.). Kada radi projekat, jednostavno ne moze masina da ga tera. Sporo, sacuvaj Boze. On jednostavno mora da ima dobru stvar i onda sve te price ''sta ce ti'' padaju u vodu.
Ja cu samo da prepakujem masinu u novo kuciste i da promenim monitor.

@Goxxy
Svaka cast za stan, jesi ga odradio za primer. Za pohvalu je i to sto si uspeo da uradis nesto bitno u zivotu.

Beagle

Post by Beagle »

Alekre wrote:Goxxy je opet u pravu.
Znam po stricu (dipl. inz. arh.). Kada radi projekat, jednostavno ne moze masina da ga tera. Sporo, sacuvaj Boze. On jednostavno mora da ima dobru stvar i onda sve te price ''sta ce ti'' padaju u vodu.
On ako je pro onda zna tachno shta mu treba, nece se zamlacivati sa nekom tamo grafikom koja koshta 600e a jedina joj svrha da pokrene neku igru na high ;)

Moj komp je prilichno mator, al da pusti film, muziku, malo net i programiranja i meni dosta :)

Sempron 2400+
NForce 2
GF6600
1GB ram-a
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

BokeYGTi wrote:matièna: ASUS P4S8-X
CPU: Intel Celeron 2.4GHz
grafièka: ATI Radeon 9200SE, 128MB
HDD: Maxtor 80GB (uskoro planiram dodavanje jednog od 80 ili 160GB)
RAM: Kingston 256 MB DDR 400MHz (uskoro još 512MB ili 1GB)
Zvuènici: A4 Tech 5.1 surround system
CD/RW: Asus 52/32/52 (odradio svoje, više nije u funkciji)
DVD/RW: Pioneer 112D
Monitor: Samsung SyncMaster 793DF

koristim ovaj komp veæ 4 god i prezadovoljan sam. zbog RAM-a sam ogranièen sa igricama (doduše, i ne igram ih mnogo) ali mi NFS underground 1 i 2 radi bez problema! :twisted: i od kad sam uveo ADSL (768/64), komp se mnogo usporio, pa je to jedan od razloga zbog èega planiram da ga malo pojaèam. Za sve ove godine ni jednom nije otišao u servis, da kucnem u drvo (osim što mi je mesec dana posle kupovine crkao rezaè, koji je zamenjen novim, naravno o trošku firme jer je tad bio pod garancijom),pre mesec dana prvi put otvoren i oèišæen od prašine i prvi put formatiran ceo hard disk... jedino što sam radio je reinstalacija Windows-a dva puta godišnje.

Inaèe, moram da napomenem konfiguraciju "abakusa" koji sam koristio pre ovog... Pentium 486 na 66MHz, HDD od 407MB, RAM-a od 1MB, grafièka 2MB... 8) :lol: bio je to pravi okršaj kad god sam seo da odradim nešto na njemu. :mrgreen:
Pazi ovako novije igrice sa 9200 ne mozes da igras zato sto ce odmah da ti izbaci nepodrzana graficka :lol:
Kupi neku noviju graficku i nabaci jos 1Gb rama procesor ne diraj jer neces imati razlike...moj je bio jos gori imao sam intel celeron 1,7 sa 128Kb kesa i ubacio sam intel P4 2,3 sa 512Kb kesa i nisam primetio razlike u performansama u igricama.
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

Raziel

Post by Raziel »

Goxxy ti si covek koji voli automobile a ocigledno je da mnogo sedis za compom, pa hajde lepo svima priznaj da je za perfektan izgled stana ustvari zasluzna tvoja lepsa polovina. pa da ljudi upute pohvale direktno njoj... :D
[url=http://www.limundo.com/ref/Raziel38/][img]http://www.limundo.com/fajlovi/BannerAff/Limundo-468x60.png[/img][/url]

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

Da se i ja povalim: PII 450 Mhz. Na ovoj top listi silnih mašina ja mu dođem :prvi al otpozadi.
[size=75]TYPE 210930-20[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]

Zoran666

Post by Zoran666 »

Evo i mog matorog racunara, starog 4 godine. U planu je zamjena!
AMD Sempron 2500+ (radi na 2.1 Ghz, radio je na 1.7 kad sam ga uzeo);
Asrock k7vt4a+;
DDR400 512 Mb;
Maxtor 80 Gb (koji je jednom rikn`o ali sam ga osposobio);
Nvidia GF4 9600 256 MB;
CRT 17";
DVD +/- RW;
to je to, i ostale sitnice!
Idi gledaj u sunce ili tako nesto!
[img]http://www.dodaj.rs/f/2T/WQ/2yFAIAVQ/1/2jb1wdi.gif[/img]

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Za autodijagnostiku i dekodiranje telefona koristim jedan P-II na 300MHz (jedino on radi sa nekim stvarima) i jedan AMD K6-2 na 300Mhz ( opet neke stvari rade samo na njemu kako treba ) ako se secate ovih dinosaurusa. Cerkica za crtace koristi PIII na 850MHz sa 1Gb RAM-a i LG monitor/TV 19" (Jedva sam naso neki koji nije WIDE)
Za programiranje kuci (Visual studio 2005, 2008, SQL server 2005,VMWare...) i naravno interet surfovanje od kuce se koristi jedan MSI laptop Inter DualCore 2.4GHz sa 2Gb RAM-a....

Na poslu Laptop HP nc6120 1.4GHz sa 1Gb RAM-a. (Vec je krajnje vreme da trebujem drugi, ali muka mi je od pomisli sta sve trebam ponovo da instaliram).

Inace prvi racunar bio mi je 386DX na 40MHz sa WD Caviar diskom od 210Mb i cini mi se 4Mb RAM-a (Kasnije sam ga nabudzio sa jos 4Mb RAM-a i koprocesorom!!) :lol:
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Goxxy

Post by Goxxy »

Raziel wrote:Goxxy ti si covek koji voli automobile a ocigledno je da mnogo sedis za compom, pa hajde lepo svima priznaj da je za perfektan izgled stana ustvari zasluzna tvoja lepsa polovina. pa da ljudi upute pohvale direktno njoj... :D
To je više zajednička zasluga, ne mogu da kažem da sam ja sve smišljao - iako sam dizajner ;) Boja je zajednički izbor od skoro godinu dana pre nego što smo uzeli stan ;)

@Alekre - Hvala drugar. Ma svako može da uspe, samo ako konkretno zna šta hoće i deluje u skladu sa tim. :)

Inače, i dan danas imam za Commodore emulator neke radove koje smo brat i ja radili - on je hakovao igre i programirao, dok sam ja radio grafiku, fontove i tome slično. Setim se uvek sa nostalgijom tih vremena. A naravno i reakcije kada sam počeo da crtam prvi put u Photoshopu:

Ja: Koliko ovde imam boja? (na Commodoreu sam imao 2 ili 4)
On: 16 miliona.
Ja: Jebote, šta će mi toliko?!?!?!?!
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

darkmensale wrote: Pazi ovako novije igrice sa 9200 ne mozes da igras zato sto ce odmah da ti izbaci nepodrzana graficka :lol:
Kupi neku noviju graficku i nabaci jos 1Gb rama procesor ne diraj jer neces imati razlike...moj je bio jos gori imao sam intel celeron 1,7 sa 128Kb kesa i ubacio sam intel P4 2,3 sa 512Kb kesa i nisam primetio razlike u performansama u igricama.
ma ja ne igram ne igram igrice toliko, jednostavno nemam vremena za to (koliko sam ja upućen, i ti si jedan od mlađih članova ovde pa znas kako ide mladalački zivot 8) , izlasci,društvo,zezanje,malo obaveza oko fakulteta) pa necu pojačavati ništa više od RAM-a i možda hard diska. ne isplati mi se da tako puno ulažem u ovu mašinu koja je stara 4 god, a i onako sam planiram da na proleće uzmem novu novu mašinu, samo još nisam odlučio da li će to biti lap top ili desktop...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

finaldesign

Post by finaldesign »

Evo da se i ja uključim u ovu raspravu... Prije svega konfiguracija:

Na Asus-ovoj matičnoj ploči prvo je bio procesor Duron deklariran na 1.5 GHz. Sa kojih 128MB rama :) i grafičkom nekom geForce4 MX460, sa LG-16" monitorom.

E to je bilo prije 3-4 godine a čini mi se i više. E, onda došlo još 512MB rama u istu matičnu. I to je nekako guralo stvari.

I onda je to sve postalo presporo, pa sam išao overclockirat procesor. Jer, glupavo mi je bilo nabavljati nešto jače, jer onda naravno treba sve ispočetka, novu ploču/procesor/memoriju/grafiku, a to iziskuje šuške koje se nema...

Pa sam overclockirao svog Durona sa 1.5 na 2.0 (2.0 Ghz). Al' se onda počeo malo grijat pa sam se ja zabrinuo. I, nabavio vodeno hlađenje. nebi čovjek vjerovao radilo je to gotovo godinu dana.
U međuvremenu sam došao do neke pare, pa sam nabacio CreativeLabs-ovu Audigy2 zvučnu karticu, jer ipak se bavim i glazbom... :)
A uz put nagurao sam i karticu sa digitalnim TV-tunerom, pa da se i pokoji film da pogledat i snimit u malo većoj rezi..
Pa sam dodao i DVD-pržilicu unutra. Da se i devede-ji mogu radit.

I radilo je to fino - dok nije crka vodena pumpa.

Pa niš, reko idemo nać neku zamjensku... Ispalo je na kraju da protočna pumpa koja se koristi za akvarije savršeno odrađuje posao. Pa sam ju i nagurao u sad već pomalo gusto natrpanu kantu :)
I radi i sad :) dok tipkam.

Dok nije crklo napajanje. Pa sam uzeo naj-jeftnije od skupe serije Raptoxx napajanja - 450 watta, nek se nađe.

A nedavno sam mu malo ipak dao ram-a da lakše diše, dao sam mu 1 GB. ;)

A falilo je i prostora pa sam nagurao još 2 HDD-a tak da se ima oko pola terabajta prostora ukupno.

a kako izgleda? evo ovako:

Image

Image

A da imam para sad bih li ga zamijenio? Naravno da bih. Spremio bih ga u kut da glumi web server i render-kutiju. Početak jedne male render farme možda :).

A šta se može napraviti uz ovakvo računalo, kad ga se stisne do daske, da cvili? Evo ovo naprimjer, napravio sam prekjučer:

Image

...a nije u photoshop-u :)

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

CPU: AMD athlon 1700+
AGP: Ati radeon 9550 se 128mb
Mainboard: MSI KT6 Delta-SR
Memorija: 3 x 256mb 224mhz (768mb)
Hard drive: Maxtor 60gb
DVD/RW : Pioneer 111h
Zvucnici : 4 kanalno SONY pojacaloi 4 tower box zvucne kutije 120W i naravno slushalice
Monitor : LG 2234 s 22inch widescreen
modem nemam internet koristim sa fax-a ili u lokalnoj igraoni

;) ;) ;)
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

zoran86

Post by zoran86 »

Ovo ja imam:
AMD Sempron 2400+ BOX
Asus kt600
512mb pqi
80gb + 160gb Western Digital
Asua Drw-1612 Lichtscribe
Case 400w
Ati Radeon 9550 128mb
Modem 56k
Fdd 3,5"