Jel cuo neko za ovu napravu....
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Jel cuo neko za ovu napravu....
"........s tim da Rusi imaju jos jednu, po meni daleko najbolju varijantu, inace dodatna oprema za Ladu Samaru bilo u ponudi polovinom 90tih.
njihov sistem ne koristi dodatno gorivo, nema dimnjak, nema zagadjenjam, nema ni pumpu a ne trosi ni struju u radu.
vrlo je prost idejno.
napravljen je zaseban akumulacioni bojler, termicki jako dobro izolovan.
tokom voznje, u njega se usmerava iz motora zagrejani antifriz i umesto u hladnjak da naprazno trosi toplotu, taj bojler se puni (kao TA pec, akumulira toplotnu energiju princip).
onda kada se auto parkira, prekine se ventilom cirkulacija antifriza i cuva se tako zagrejan u akumulatoru toplote (tom bojleru).
tako moze da izdrzi i vise sati.
onda kada treba da se pokrene hladni motor, otvori se ventil i izvrsi se zamena.
vruci antifriz iz akumulatora se pusti u motor, a hladni iz motora se upumpa u akumulator.
tako je motor prakticno odmah spreman za paljenje, ekspresno se zagreva na radnu temperaturu za par desetina sekundi.
dalje tokom voznje se polako ponovo otvori ventil i opet se uspostavi cirkulacija pa zagreva onaj hladni antifriz do stanja vrelog......."
Ovo sam procitao na nekom forumu, pa me interesuje jel cuo neko za ovo ili mozda ima neko od vas u svojoj Samari?
njihov sistem ne koristi dodatno gorivo, nema dimnjak, nema zagadjenjam, nema ni pumpu a ne trosi ni struju u radu.
vrlo je prost idejno.
napravljen je zaseban akumulacioni bojler, termicki jako dobro izolovan.
tokom voznje, u njega se usmerava iz motora zagrejani antifriz i umesto u hladnjak da naprazno trosi toplotu, taj bojler se puni (kao TA pec, akumulira toplotnu energiju princip).
onda kada se auto parkira, prekine se ventilom cirkulacija antifriza i cuva se tako zagrejan u akumulatoru toplote (tom bojleru).
tako moze da izdrzi i vise sati.
onda kada treba da se pokrene hladni motor, otvori se ventil i izvrsi se zamena.
vruci antifriz iz akumulatora se pusti u motor, a hladni iz motora se upumpa u akumulator.
tako je motor prakticno odmah spreman za paljenje, ekspresno se zagreva na radnu temperaturu za par desetina sekundi.
dalje tokom voznje se polako ponovo otvori ventil i opet se uspostavi cirkulacija pa zagreva onaj hladni antifriz do stanja vrelog......."
Ovo sam procitao na nekom forumu, pa me interesuje jel cuo neko za ovo ili mozda ima neko od vas u svojoj Samari?
Ma ne verujem da je bash tako pametni su Rusi, mislim da se taj ventil (slavina) koji regulishe protok antifriza postepeno otvara, tako da se i temp postepeno povecava.
Ne razmishljam o tome da trazim tu sklopociju, (ne mogu da nadjem obican automat rikverc svetla, a kamoli to), ali me interesuje ako neko od vas ima to kod sebe, kako radi i jel ima nekih prednosti. Posto je to koliko sam ja skuzio Samarina verzija webasto uredjaja, samo skromnijih mogucnosti, ali i ne trosi benz...
Ne razmishljam o tome da trazim tu sklopociju, (ne mogu da nadjem obican automat rikverc svetla, a kamoli to), ali me interesuje ako neko od vas ima to kod sebe, kako radi i jel ima nekih prednosti. Posto je to koliko sam ja skuzio Samarina verzija webasto uredjaja, samo skromnijih mogucnosti, ali i ne trosi benz...
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
Za ovakvu varijantu prvi put cujem a skoro da nema ruskog vozila koje nisam vozio. Znam da vecina ruskih vozila koja su predvidjena za voznju na ekstrmno niskim temperaturama imaju vebasto grejanje koje zagreva ulje i vodu u motoru pre startovanja, a za ovu varijantu grejanja bi rekao da je covek koji je to pisao previse gledao pile teleshop.A sistem paljenja komprimovanim vazduhom je samo zamena za slep stanglu jer na -40 akumulator tesko opstaje.
Ja sam radio 3god u vojsci i mogu ti reci da ste imali srece, u vecini kasarni ne postoji ni jedan kamion koji pali na kljuc (naravno da postoje ali oni se "cuvaju") nego pokretanbje celog auto parka ide otprilike ovim redosledom: LADA niva slepa pinzgauer, pa on TAM110 pa onda 110-ka redom i onda ko koga stigne.,....djape1977 wrote:pa jes zamena za slep stanglu ali prvo moras da upalis to cime ces da slepujes![]()
kad se samo setim... u celom bataljonu smo imali samo jedan kamion koji je palio na kljuc a ostali na stanglu...
Al poenta je da je LADA uglavnom ta koja pokrece sve! (E.... sad ne toliko zbog svoje tehnicke savrsenosti vec zbog godista akumulatora na kamionima uglavnom kraj 90-tih, a Lade su relativno mladje pa... No bilo kako bilo ipak je LADA No.1) )
ruska vojna vozila imaju sistem startovanja motora komprimovanim vazduhom. I to uglavnom gusenicari. Dve boce zapremine 20l(nije tacan podatak) pod pritiskom 150-200 atmosfera. Pa slepanje gusenicara od 40t kamionom od 20t. I pali na 2 metra.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
Da verovatno mu je mnogo bolje kad u ledenom cilindru dodje do detonacije smese od par stotina stepeni prilikom paljenja.Marko wrote:Uh, mogu da mislim kako je ledenom cilindru ,kad mu sunes antifriz koji je na +80!!! Puca blok motora samo tako.
Pitao Bog Muju
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.
Nema nikakvih problema.ladilak90 wrote:Da verovatno mu je mnogo bolje kad u ledenom cilindru dodje do detonacije smese od par stotina stepeni prilikom paljenja.Marko wrote:Uh, mogu da mislim kako je ledenom cilindru ,kad mu sunes antifriz koji je na +80!!! Puca blok motora samo tako.
BTW sto se tice startovanja motora komprinovim vazduhom, hm, pa to i nije tako strano.
"onamo" gde su detonacije imamo hilzne...ladilak90 wrote:Da verovatno mu je mnogo bolje kad u ledenom cilindru dodje do detonacije smese od par stotina stepeni prilikom paljenja.Marko wrote:Uh, mogu da mislim kako je ledenom cilindru ,kad mu sunes antifriz koji je na +80!!! Puca blok motora samo tako.
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S