Dosla zima i sa njom problemi sa PALJENJEM!
Moderators: dejo, dejca, Miljan
-
Spartanac86
Dosla zima i sa njom problemi sa PALJENJEM!
Dakle evo cim su se temperature malo spustile, krenuli su i uobicajni problemi sa paljenjem auta.
Na plin cak ni pod punim saugom i uz pritiskanje gasa ili dugmica za manuelno drukanje plina nece da upali bez dugog verglanja. A juce nije hteo sve dok se skroz nije ispraznio akumulator. Posle par sati "odmora", nekako jedva upalio.
Da podsetim da je saug manuelni, i da sam uvek cak i leti izvlacio to cudo jer bez sauga nije hteo da pali ni leti na TNG.
I dobro kad konacno upali ler je jedva na 300 obrtaja trese i stuca, ali kako se zagreva tokom par minuta ler raste na 1000, 2000,...do 3000 obrtaja nakon cega vratim saug i sve ide ok.
Pri paljenju na BENZIN je slicna prica za hladan motor, saug i ler; samo sto mi se cini da pali nesto lakse skroz hladan medjutim problem je ako tokom prethodne voznje zaboravim da ga pre gasenja stavim sa plina na benzin, jer unda ujutro kad promenim na benzin nece da "povece", ili zamesa i jedno i drugo i tek onda nece da pali...
Kako resiti?
Na plin cak ni pod punim saugom i uz pritiskanje gasa ili dugmica za manuelno drukanje plina nece da upali bez dugog verglanja. A juce nije hteo sve dok se skroz nije ispraznio akumulator. Posle par sati "odmora", nekako jedva upalio.
Da podsetim da je saug manuelni, i da sam uvek cak i leti izvlacio to cudo jer bez sauga nije hteo da pali ni leti na TNG.
I dobro kad konacno upali ler je jedva na 300 obrtaja trese i stuca, ali kako se zagreva tokom par minuta ler raste na 1000, 2000,...do 3000 obrtaja nakon cega vratim saug i sve ide ok.
Pri paljenju na BENZIN je slicna prica za hladan motor, saug i ler; samo sto mi se cini da pali nesto lakse skroz hladan medjutim problem je ako tokom prethodne voznje zaboravim da ga pre gasenja stavim sa plina na benzin, jer unda ujutro kad promenim na benzin nece da "povece", ili zamesa i jedno i drugo i tek onda nece da pali...
Kako resiti?
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
ja sam lade vozio 12 godina i uvjek na pola kruga mad aje bila zima u pm. znači nikad nikaki problema. samo pipni. imao sam priliku vidjeti lade 1200 i 1300 koje su ovako palile kao gore navedeno. to mi se nesvđa i to treba detaljno pretrest. mora bit plava iskra pa kut pretpaljenja neki određen(a ja ga neznam) treba to stroboskopom odredit pa zatim karb očistit i obavezno provjerit AC pumpu pa to mora radit kao ludo. ako vas nešto zanima detaljno kažite al morate na ladu da mnogo pazite. a kad se jednom uštela ide to dosta dugo
ćao ljudi imao sam i ja 2103 i 2106 i plače mi se kad se sjetim da ih više nema jer nikad boljih auta...
-
Spartanac86
Kada probam po toj proceduri nece da upali ni leti sve dok se ne isprazni akumulator, a kamoli zimi!!!!!!!kosta978 wrote:Kad pališ na plin prilikom verglanja NE VUČEŠ SAUH. Tek kad upali, onda vučeš sauh dok br.obrtaja ne poraste preko 1000o/min. Kod tebe možda ima problema i sa svećicama, kablovima, platinama... Moja lajka pali na plin i na -10 bez problema.
Uopste bez da povucem skroz saug nema ni naznake da ce da upali, kao da verglam u prazno.
-
Spartanac86
Svecice, kablovi, kapa, ruka, pumpa, TNG sve je to prakticno novo, par meseci staro!!kaskader wrote:ja sam lade vozio 12 godina i uvjek na pola kruga mad aje bila zima u pm. znači nikad nikaki problema. samo pipni. imao sam priliku vidjeti lade 1200 i 1300 koje su ovako palile kao gore navedeno. to mi se nesvđa i to treba detaljno pretrest. mora bit plava iskra pa kut pretpaljenja neki određen(a ja ga neznam) treba to stroboskopom odredit pa zatim karb očistit i obavezno provjerit AC pumpu pa to mora radit kao ludo. ako vas nešto zanima detaljno kažite al morate na ladu da mnogo pazite. a kad se jednom uštela ide to dosta dugo
Svecice sam stavio jednokrare super Bosna, jer sa trokrakim Siemens nije htelo da upali na plin ni leti ma sta mu radio.
Kazem kad se jednom to zagreje vuce sve ko ludo i na plin i na benzin, a bogami i trosi dosta, ali hladno nece upalit od prve pa nema sanse!!
Motor je 1.6 od Aleka
- milicevicv
Ja moju ladu palim na sledeci nachin. I sad je palim na plin bez ikakvih problema i bez spricanja plina u karb 
Naime, BEZ SAUHA, zaverglam jednom 3 sekunde odprilike i pustim (ne pali iz prve al lakse mi to nego da stalno prebacujem), e onda DRUGI put kad zaverglam posle sekunde - sekunde i po pali ko luda. Tad povuchem sauh na pola ili malo ispod pola, ostavim dva tri minuta samo da se kazaljka za temp. malo pomeri i posle toga vratim sauh i teraj koliko oces nece da se gasi. Jedino ako je BAS BAS ladan motor (tipa ceo dan bio pod snegom) onda vozim 2-3km sa sauhom (al ne na pola nego na 1/3) i posle toga kad se lepo ugreje, vratim sauh.
Sto se benzina tiche tu pali ko luda bez sauha, mada ja da ne bih drndo akumulator, povuchem sauh malo da upali "na pola kljucha" (kazem pod navodnicima nemam ja kljuc ja to na dugme
).....
Naime, BEZ SAUHA, zaverglam jednom 3 sekunde odprilike i pustim (ne pali iz prve al lakse mi to nego da stalno prebacujem), e onda DRUGI put kad zaverglam posle sekunde - sekunde i po pali ko luda. Tad povuchem sauh na pola ili malo ispod pola, ostavim dva tri minuta samo da se kazaljka za temp. malo pomeri i posle toga vratim sauh i teraj koliko oces nece da se gasi. Jedino ako je BAS BAS ladan motor (tipa ceo dan bio pod snegom) onda vozim 2-3km sa sauhom (al ne na pola nego na 1/3) i posle toga kad se lepo ugreje, vratim sauh.
Sto se benzina tiche tu pali ko luda bez sauha, mada ja da ne bih drndo akumulator, povuchem sauh malo da upali "na pola kljucha" (kazem pod navodnicima nemam ja kljuc ja to na dugme
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!
[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]
[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]
Svecice, kablovi, kapa, ruka, pumpa, TNG sve je to prakticno novo, par meseci staro!!
Svecice sam stavio jednokrare super Bosna, jer sa trokrakim Siemens nije htelo da upali na plin ni leti ma sta mu radio.
Kazem kad se jednom to zagreje vuce sve ko ludo i na plin i na benzin, a bogami i trosi dosta, ali hladno nece upalit od prve pa nema sanse!!
Motor je 1.6 od Aleka[/quote]
nije motor 1,6 od aleka nego,ladin motor iz aleka.pogledaj karburator kad skines poklopac filtera vazduha da li leptir zatvori skroz ili malo ostane otvoren da ima vazduha tako treba.garant ti nevalja karburator. i te svecice bosna super su bile pre dobre a sad su nikakve.ja sam prosle godine celu zimu izgurao sa losim akumulatorom 2105 lada ali je sve ostalo bilo ok.jedva ga vrti ali je svaki put upali na pola kljuca.moras to sve ponovo pogledati zima je mora da pali bolje nego leti.
Motor je 1.6 od Aleka[/quote]
nije motor 1,6 od aleka nego,ladin motor iz aleka.pogledaj karburator kad skines poklopac filtera vazduha da li leptir zatvori skroz ili malo ostane otvoren da ima vazduha tako treba.garant ti nevalja karburator. i te svecice bosna super su bile pre dobre a sad su nikakve.ja sam prosle godine celu zimu izgurao sa losim akumulatorom 2105 lada ali je sve ostalo bilo ok.jedva ga vrti ali je svaki put upali na pola kljuca.moras to sve ponovo pogledati zima je mora da pali bolje nego leti.
-
Spartanac86
stavljen je onaj gumeni deo, nista nisu busili. inace i karburator je nov, pola godine star.milicevicv wrote:imas li crveno dugme kod plekidaca za plin, njega stisnes jednom-dvaput i ubaci ti malo plina iili (benzina) u karb i mora da upali kada je hladno, a karb je busen ili stvljen onaj metalnalno gumeni deo na karb?
provericu to za leptirove u svakom slucaju.
kad se zagreje sve lepo radi stabilno, ali je interesantno da kad je hladan i kad upali trza cak i na pun saug, zatim u toku narednih 60-90 sekundi broj obrtaja postepeno raste od svega 200 pa do 3000 posle cega mogu da vratim saug nazad, jer se motor sad zgrejao...
zasto se ladini motori tako ponasaju?
-
Spartanac86
kad sam kupovao razvodnik, bio je kompletan sa sve kondenzatorom, platimama, rukom i kapom. samo ga ubodes u odgovarajuci polozaj i to je to (teoretski). mislim da je bio oko 25e. kad sam ga stavio, motor je radio nemirnije nego sa starim koji je imao lufta u osovini. kondenzator je crko posle 3-4 dana. onda sam ugradio kondenzator od nekog starijeg modela mazde i EPS (valjda italijanske?) platine. posle toga je radio ok narednih 30.000 km a onda mi je umro motor pa sam batalio sve to
j***** auto bez kardana
- josif visarionovic
- Site Admin

Mene je uvek zezao taj, da kazemo noviji tip razvodnika. Za plin je idealan razvodnik koji se ugradjivao u 2101, 2103 i 2106, jer je bez jezaja i vrti se u caurama. Sa njim je rad mnogo stabilniji, prakticno idealan, kao i paljenje. Postoje dve vrste, sa unutrasnjom plocom i bez. Taj bez je najprostiji i najpouzdaniji. Kod njega se platine uvrcu u samo telo razvodnika. Ni jedan ni drugi nemaju vakuum.
Ovi novi sto se sada prodaju po prodavnicama su jako losi i treba ih izbegavati(sa braon razvodnom kapom i kratkim platinama).
Ovi novi sto se sada prodaju po prodavnicama su jako losi i treba ih izbegavati(sa braon razvodnom kapom i kratkim platinama).
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S