Ljudi upomoc. Stavio mi majstor novi alternator. Krenem ja jutros da sipam plin, kad posle 2 km. krene da mi melje lager na alternatoru. Dal je mogao majstor da ga pokvari il je takav los jos iz prodavnice. Imam stari alternator( novi je inace Bugarski) jel komplikovano da probam da sam zamenim lager.Jos jedno pitanje , dali je na klinastom samo radilica i alternator ili je jos nesto ( vodena pumpa ???) .Smem li da vozim sa ovakvim lagerom. Moze li da se desi da zablokira pa da mi pokida kais???
Moraš da ga zameniš
Nije komplikovano imaju dva komada veći i manji za skidanje bi bilo dobro da imaš radapciger ali može i čekićem da se skine sve u svemu ništa strašno (po sata posla) i oba koštaju oko 800din.
zavisi da li imas 2 ili 1 kais. moze biti vezana pumpa za vodu i alternator.
svakako da ces reklamirati alternator. majstoru, ako on ne prihvati onda prodavnici. ako ni oni ne prihvate onda cekic u ruke i...
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
ststefan Prvo brale sretna nova god.
Drugo ne verujem da je majstor mogao da ti sjebe alternator samim postavljanjem jer on i ne dolazi tim poslom do lezaja alternatora nema ni potrebe samo skine dva srafa nabaci nov i zategne kais poveze struju i gotovo. Eventualno da nije pretegao kais mada trebalo bi da ga je baaaaas zategao ko sivonja.
Pre ce biti da je tebi sam lager rasuo kuglice sam od sebe madaaa kais od alternatora na samari samo pokrece alternator.Pumpa za vodu se pokrece preko zupcastog kaisa e moze biti da se bas ona cuje a to zna da zajebe samo tako.
1. Majstor moze da zezne alternator ako pretegne kais (meni je pukao kaisnik i otiso lager). Od tada sam namestam.
2. Na samari klinastim se goni samo alternator (ukoliko nemate servo, klimu ili supercharger )
3. Sto se zvuka tice moze da melje spaner i pumpa za vodu)
Salim se.... ako je do alternatora to moyes lako da proverish... popusti onaj šaf odozgo na alternatoru što služi za dotezanje kaiša i neće ti se vrteti alternator.... sad je matematika prosta ako se i dalje čuje neki shit je oko zupčastog )meni ga je onaj manji zupčanik iscepao, ko špagete je bio kad sam ga izvadio i naravno morala je generalka.... pa u tom slučaju hiiiitno kod majstora pre nego bude kasno, a ako se ne čuje kad popustiš kaiš onda je alternator... u tom slučaju imaš vremena i posledice nisu tako katastrofalne.....
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
Bio sam na odmoru al bez kola.Otisao sam danas kod majstora , i pokazao mi da nije prestegnut kais da ima ok 0.5cm ugibanje i da je to ok. Kaze UKOPAO SE ROTOR .Odem u prodavnicu ( AUTO LADA u Zemunu) prodavac korektan, kaze nema problema zamenicu vam, imam alternator original ruski od lade RIVE pasuje garant , doplatim jos 300 din. Vratim se majstor ga pogleda i kaze jeste pasuje mehanicki, al elektricno ne, nije ista sema. Trebao bi da vam izvlacim jos jednu zicu itd... a to je skupo, da prepravljam sad instalaciju. Ovo nemoze. Trazio telefonom na 5 mesta , niko nema. Nasao sam jedino u Shop investu u 27.Marta ISKRIN oko 9000 din. donece sutra iz magacina pa da uporedim sa starim. Sta da vam kazem , izgoreo sam skroz naskroz. Ako i to ne uspe sto je vrlo moguce onda da trazim polovan na nekom auto otpadu. Imate li neku adresu za auto otpad , ako neko ima VELIKO MU HVALA unapred . Moram za sutra da imam i tu alternativu. Trebaju mi kola ko'lebac.
a sto je ta prepravka toliki problem? pa ja sam to uradio za 15 min kad sam u moju lajku ubacio fiatovu masinu i mareli alternator. tupi taj elektricar, mehanicar ili sta je vec
Na kraju sam nasao pravi alternator, ISKRA AAK 4127 A0293 14Volti 60Ampera (namerno pisem ove oznake mozda ce nekome koristiti.kupljen SHOPIVNVEST-u 8600din.).Potpuno odgovara , majtor kaze da su ISKRINI alternatori extra kvalitetni kao i BOSH . Jos sad samo da mi vrate pare za onaj od RIVE : "ma odgovara 100 posto , ja kad ti kazem" .
Jos jednom HVALA svima koji su ucestvovali u savetovanju .
p.s. sad je lajka srecna sa novim alternatorom i novim akumulatorom