112 i puknuti zupcasti kais

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

ivaan

Post by ivaan »

Kod mene je zupcasti jedini deo koji jos uvek nisam menjao (ako ne racunam sedista )a presao sam tacno 100 000. Lada je zakon nikad ne znas sta moze da se pokvari. 110 8v 2000god

mickez

Post by mickez »

ja bih odvezao auto u taj servis što su ti "rutinski"zamijenili remen pa im j...o sve po spisku. Oni su morali da ti daju garanciju na ugrađene dijelove, pa neka se sada pozabave popravkom motora.
Ukoliko to ne uspiješ, nemoj da te oderu za 500 evra, nego neka ti neko sa ovog foruma pokuša naći nekog majstora da pokuša da stavi nov remen i da pokuša upaliti auto.
A i 500 evra, ako su se i pokrivili ventili je čista prevara. Ovdje u Banjaluci bi taj popravak iyašao najviše 200 evra

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

200 evra za pokrivljenje ventile?

pa možda samo za ruke..to da

mickez

Post by mickez »

evo ovako, sam stavi na papir poa vidi koliko košta. Brušenje glave sa zamjenom iskrivljenih ventila, vođica i gumica 50 evra, novi dihtung gleve neka je 25 evra, mada ne mislim ni da je toliko. Jedan ventil košta otprilike 5 evra, a ne vjerujem da su se svi pokrivili, možda najviše četiri. Jedino ne znam pravu cijenu zupčastog remena zbog toga može biti odstupanje od cijene koju sam rekao jedino, a majstor ya skidanje glave koji uzme više od 50 evra ne treba ići kod njega.

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Zavisi u koju se radionicu nosi na popravku,odnosno obradu delova.
Radionice koje dobro rade,malo više i naplate. Džaba ti bilo ako ti unakazi glavu.
Zupčasti remen sa španerima i rolerima će biti najskuplja stavka u svemu tome,ja mislim. Dobar zupčasti remen i SKF roleri nisu jeftini.
Ventili,gumice,šrafovi glave.

Malo ja preterah sa cenom za ruke :) al više u šali.
No,dobar majstor koji će stvarno uraditi motor kako treba (rastaviti,odneti na obradu,sastaviti i dati garanciju na rad) mislim da će uzeti malo više od 50 eur za posao.

borcham

Post by borcham »

SKF spaner za samaru sam platio 2300 din, stim sto kod 100-tke sa 16v ide plus i roler.

m.deki

Ruke

Post by m.deki »

Ljudi 50 eura kad se pomnozi sa kursom od 90 je 4500 dinara i to podelite sa otprilike 900 din koliko je radni sat a na mnogim mestima je i vise i dobijate oko 5 radnih sati sto nije dovoljno vremena da se skine i vrati napominjem 16V glava.
Nakon svega ovog razmislite o ceni ruku!!!

mickez

Post by mickez »

Znam da kod vas deru sa cijenama, i to je katastrofa. Prošle godine kada sam putovao sa kumom u BG starom ford sierrom automatik, negdje kod Kuzmina iz mjenjača je procurilo ulje. Svratimo kod par majstora i nijedan nije htio da počne da radi bez 100 evra :shock: . Svaki majstor u Banjaluci npr. skidanje mjenjača naplaćuje 25 do 50 evra zavisno od automobila, skidanje glave 25 evra, osveženje motora se radi za 50 evra - znači govorim o cijenama ruku.

U ovlaštenim servisima su naravno derikože, ali ako auto nije pod garancijom, niko vas ne tjera da idete u ovlašteni servis. Ne treba naravno ići ni kod onih koji sa šrafcigerom i kliještima rade ispod nadstrešnica, ali ima dobrih majstora koji su povoljni.

Wolf66

Re: zupcasti kais

Post by Wolf66 »

m.deki wrote:Zoco nesto nestima u celoj prici.

Ukoliko je tvoj motor 1.6 16V ne bi smelo nista da se desi pri pucanju kaisa.
Ventili i klipovi se sustignu samo kod motora 1.5 16V.

Proveri ako imas jos negde u BG.
Tačno. Mislim da se ovde radi o tipičnoj mehaničarskoj krađi. Proverio sam na jednom ruskom sajtu o Ladama.

djape1977

Post by djape1977 »

cekaj, ako sam dobro ukapirao, pitanje je jesu li se sudarili ventili sa klipovima ili ne? prosto ko pasulj:
1) dovedi 1. klip u GMT
2) okreni bregaste rukom pun krug prvo jednu pa drugu. ako mozes da okrenes znaci da nema kontakta izmedju klipa i ventila. ponovi postupak i za ostale klipove. ako negde zapne znaci da ima kontakta. to jos uvek nista ne znaci.
3) namontiraj zupcasti kais. uzupci motor po reperima. upali ga. ako radi ok, resio si. ako lose radi ili nece uopste da upali premeri kompresiju po cilindrima. ako imas znacajan pad kompresije na jednom cilindru u odnosu na ostale onda je ipak iskrivio neki ventil
j***** auto bez kardana

djmiros

Post by djmiros »

Pazite, u uputstvu za moju ladu 110 1.5 16V pise da se zupcasti menja na 45000 km. Kakva su iskustva forumasa?

djape1977

Post by djape1977 »

obavezno menjati po uputstvu. suvise stete moze a nastane ako pukne. takodje, ako je curilo ulje iz motora po kaisu, menjati i ranije
j***** auto bez kardana

Beagle

Post by Beagle »

Ja sam ga promenio na 45.000 ko po servisnoj knjizici, stavio sam PowerGrip i SKF shpanere...
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent

djmiros

Post by djmiros »

A na koliko se menja kais alternatora?

Jumbo

Post by Jumbo »

Ja sam zamenio na 30.000. Ustvari sve sam isao kao sto je preporuceno samo sto sam servisni interval smanjio na 10.000 km mesto 15.000 kako preporucuje proizvodjac.
http://www.hokej.co.yu/board/

Post Reply