Lampica za ulje

Moderators: dejo, dejca

spasoje

Post by spasoje »

Po ovoj hladnoći, kada je upalim, na leru je pritisam 4, a posle, kada se malo ugreje, ali ne puno, padne na 0, 5 na leru. Da li je to normalno... :shock:
Ваз 2103, 1979.

djape1977

Post by djape1977 »

odprilike jeste...
j***** auto bez kardana

kaskader

Post by kaskader »

tako piše u priručniku da je ok.
ćao ljudi imao sam i ja 2103 i 2106 i plače mi se kad se sjetim da ih više nema jer nikad boljih auta...

mickez

Post by mickez »

Jel ti se više ne pali lampica za ulje? Ako ti se to samo jednom desilo i više nikako onda mislim da ne bi morao da brineš. To se meni jednom dogodilo, ali je bio veliki minus. Upalio sam auto i lampica nikako da se ugasi. Ja već mislim gotovo, moram pumpu za ulje mijenjati :cry: :evil: . Međutim sutradan sam ponovo upalio i normalno je sve bilo, lampica se odmah ugasila i poslije sam auto vozio još oko 30 000 km i nije mi se to više dogodilo.

Malo sam se raspitivao šta se dogodilo kod nekoliko majstora. Najčeši odgovori su bili:

- pregusto ulje na niskoj temperaturi motor ne može da povuče
- kondenzacija na uljoj pumpi ili davaču zaledila
- davač zaštopao

No u svakom slučaju ako se ponovo upali dok motor radi, ipak ga ugasi. Da su zupčanici uljne pumpe oslabili, istrošeni, onda bi ti lampica barem treperila i dok motor radi na niskim obrtajima. Pitanje je i dali ti se čuju leteći ležajevi na radilici :!:

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

spasoje wrote:Po ovoj hladnoći, kada je upalim, na leru je pritisam 4, a posle, kada se malo ugreje, ali ne puno, padne na 0, 5 na leru. Da li je to normalno... :shock:
A kod mene stoji na nuli kad je vruca i na malo vise od nule na malo vecem gasu a nikad mi nije upalila lampicu...U stvari jeste jednom ali tada nisam imao dovoljno ulja :!:
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

spasoje

Post by spasoje »

Meni je isto skoro na samoj nuli, na par milimetara. Isto ne pali lampicu. A ulje i sve ostalo, kontrolisem pre svake voznje.
Ваз 2103, 1979.

atropin
Automobil: VAZ 2103

Post by atropin »

isto.

spasoje

Post by spasoje »

Laknulo mi je. :prvi
Ваз 2103, 1979.

spasoje

Post by spasoje »

Opet problemi sa pritiskom i paljenjem lampice. :( Ovih dana sam je vozio po gradu. Do ulja nije. Još nije ni potamnelo, niti ga troši (osim naravno kao i što one Lade iz fabrike troše). Ali čak i na ovoj hladnoći, čim malo radi, pritisak spadne na 0. To do sad nije bio slučaj često. Lampica za ulje samo svitne. U vožnji se ponekad čuje ono cvrkutanje, pa prestane, pa ponovo (valjda nije bregasta?). Kupio sam novi pinjon, na njega sumnjam. Možda stari zbog hladoće proklizava?! Šta da radim? :cry:
Ваз 2103, 1979.

mickez

Post by mickez »

Pa promijeni taj zupčanik pa vidi onda. Mada kad spominješ to cvrkutanje, to mi miriše na leteće ležajeve radilice. Ako oni imaju lufta onda ni nemožeš imati dobar pritisak ulja.
Ajde opiši problem još jednom, jel lampica za ulje stalno gori ili se onako lagano pali samo na leru. Da li se čuje kako lupanje u motoru

spasoje

Post by spasoje »

Ne čuje se lupanje. Lampica je samo svitnula. Povećaš gas, poveća se i pritisak, samim tim se ugasi. Do sad ništa na motoru nije dirano. Taman mislio da je sredim, ali ako sve krene naopako. :cry:
Ваз 2103, 1979.

djape1977

Post by djape1977 »

sredi tu uljnu pumpu za pocetak. rekao sam ti vec, to cvrkutanje je bregasta koja radi na suvo jer ne stize ulje do nje
j***** auto bez kardana

spasoje

Post by spasoje »

Bregasta radi stalno. A cvrkutanje se čuje, pa stane. Mislim da sam otkrio u čemu je problem. Prer par dana je skidan karburator, zbog štelovanja rada sauga. Pa je ler dizna poremećena, i na leru mi radi na manje od 500 obrtaja. Iz toga sledi da je to razlog ili pinjon. :shock:
Ваз 2103, 1979.

mickez

Post by mickez »

spasoje wrote:Bregasta radi stalno. A cvrkutanje se čuje, pa stane. Mislim da sam otkrio u čemu je problem. Prer par dana je skidan karburator, zbog štelovanja rada sauga. Pa je ler dizna poremećena, i na leru mi radi na manje od 500 obrtaja. Iz toga sledi da je to razlog ili pinjon. :shock:

E a tam sam te htio pitati da ti nije prenizak ler kad sam procitao poruku :D :D

spasoje

Post by spasoje »

Ako uzmemo u obzir da je sipano sintetičko ulje, da li loš motor ne može da ga podnese pa stvara mali pritisak?! Ovo sada je zbog ler gasa, ali nebitno. Kada je sve u redu, onda je pritisak kao na Saletovoj i Autopinovoj, oko 0, 5. A motor je kao sat, nema ničega što ne valja, pa me buni da li po sebi ne podnosi sintetiku?
Ваз 2103, 1979.

Locked