Lada Žiguli 2103

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Post Reply
SERZAS

Post by SERZAS »

kaskader wrote:
djape1977 wrote:stabilizator o kojem je rec je u stvari zadnja balans stangla. smanjuje naginjanje u krivinama. takva vec postoji napred. to o cemu kaskader prica je regulator sile kocenja zadnjih tockova. kad naglo zakocis i zadnji deo se podigne, on treba da popusta zadnje kocnice tako da zadnji tockovi ne blokiraju.

sto se stabilnosti tice, veruj mi, promenio sam 3 lade i gomilu drugih kola, samo ti kupi ljudske zadnje gume. uzmi lepo 185/60/13 ali ne tigrove. neke toyo, yokohama, michelin pa ces videti sta je stabilnost! zadnji stabilizator ti treba bas samo za ekstremno divljanje.
e to to.vidiš da ima neke veze. kao abs. a za gumesi u pravu. imam opel vektru i lošegme i gora je odlade što se stabilnosti tiče.tako je da. a ove dolje slike od stabilizatora dali taj stabilizatornarušava udobnost?
Sto se tice udobnosti, ako ostavljas stock vesanje nices nista osetiti. Naravno, ko vec stavlja stabilizator toliko napred toliko pozadi sigurno neostavlja original vesanje. Prednji stabilizator ce ti dati vishe kontrole prednjim delom, minus je taj da ce vishe da dere prednje gume u krivinama i t.d. Uglavnom kome je super u stock ladi neka nista neeksperimentise i vozi tako kako je :D :D
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

spasoje

Post by spasoje »

Ljudi, ja ne vozim agresivno, pa da mi je to preko potrebno. Serzase, ti si jednom objašnjavao kakvo je mrtvo, a kako modifikovano vešanje. Ja naravno ne želim ništa ekstremno da ugrađujem. Samo sam mislio da je učinim stabilnijom. Ali mi je Đape objasnio kako to da učinim samo sa gumama. :D
Nego me nešto buni. Kod mene na 2103 ništa na tome nikad nije taknuto. Voleo bih da sve te elemente prefarbam: viljuške, opruge, stabilizator... srećom diferencijal je kao nov i spolja. Ne znam koliko se isplati to farbati i držati lepim, jer i kod novih vozila to porđa brzo. :?
Ваз 2103, 1979.

djape1977

Post by djape1977 »

ne isplati se cimanje. koliko cesto peres auto odozdo? sve se to vrlo brzo usvinji. ja sam cak i niklovao viljuske pa posle nedelju dana voznje budu sive i blatnjave kao i svake druge.
pa odprilike kapiram iz tvojih ranijih prica u cemu je problem i kako vozis, samo ti kupi ljudske gume i neces prepoznati auto. i zaboravi all season gume i kojekakve wintere i sl. kupi letnje gume za leto, svake ce biti ok i za voznju po kisi, a za zimu spremi bar dve felne sa nekim ozbiljnim zimskim gumama za nazad
j***** auto bez kardana

spasoje

Post by spasoje »

Ovo sredstvo preporučujem. Skida koroziju do lima. Prosto je nemoguća pojava korozije, ako se ovim zaštiti. Time ću zaštititi patos, iznutra i spolja. :D

Image

Dva halogena svetla, stara skoro 40 godina. Uskoro ih ugrađujem bez bušenja branika. ;)

Image

Image

Image :D

Image :D

SERZAS

Post by SERZAS »

Da sto se tice guma to je prva stvar o kojoj cak nisam ni mislijo da govorim jer mi izgleda elementarno. Nezaboravi da i opruge dotraju, pa ako imas mogucnosti da promenis sve delove na vesanju stavis gume stabilizator onda imas stvar ;)
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

spasoje

Post by spasoje »

Najgore je što će mnogo vode proći dok ona postane ovakva. :cry:

Image

spasoje

Post by spasoje »

Ima li kod nas ovakvih radkapni u prodaji?
Image

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Tesko. Mozda mozes da nadjes samo mrezicu, a da ostane ladina originalna ratkapna.

spasoje

Post by spasoje »

Nadam se... :sad:
Ваз 2103, 1979.

spasoje

Post by spasoje »

Skoro sam u jednoj garazi video Mercedes iz predratnog perioda. Imao je covek neugradjene bele dodatke za gume.
Ваз 2103, 1979.

BKS_tmo

Post by BKS_tmo »

"bele dodatke za gume"... šta je to?
[img]http://i220.photobucket.com/albums/dd85/BKStmo/CopyofA002.jpg[/img]

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Ma da, beli dodatak se stavi odgore na gumu. Postoji i varijanta gume sa ofarbanim belim popjasom, ali je prsten mnogo bolje resenje. Kada se potrosi guma, prsten prebacite na novu. Verovatno u old timer klubovima znaju gde moze da se nabavi.

spasoje

Post by spasoje »

Hvala Josife. Milo mi je sto si se vratio na forum.
Ваз 2103, 1979.

BKS_tmo

Post by BKS_tmo »

To je dobro, možeš stavljati na različite gume. Nego, kako se to pričvrsti za gumu... jel stoji dovoljno čvrsto za naše puteve?
[img]http://i220.photobucket.com/albums/dd85/BKStmo/CopyofA002.jpg[/img]

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Stavi se guma i prsten i sve zajednmo uhvati felna.

Post Reply