Lampica za ulje

Moderators: dejo, dejca

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

pa me buni da li po sebi ne podnosi sintetiku?
Sintetika cuva motor nenormalno...kaze ovako kad razradjujes motor sveze sredjen nije pozeljno da se sipa sinteticko ulje jer bi proces razradjivanja motora trajao mnogo duze...prvo sipas mineralno pa kad se motor dobro razradi onda sinteticko da ga cuva :)
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

spasoje

Post by spasoje »

Danas upalim i dok radi pod saugom, hladna, pritisak je skoro 4 bara. Kad postigne radnu temperaturu, i kad stoji na 1000 obrtaja, pritisak je skoro na samoj 0, ali lampica se ne pali. :? :cry: Bojim se da bi se upalila na leru da sam je vozio.
Ваз 2103, 1979.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

To se tice 2103 davac pritiska koji je povezan sa instrumentom na kontrolnoj tabli je u 98% slucajeva neispravan, tako da se ja na to ne bi oslanjao.

Ja sam imao ladu 2103 u koju je bio ubacen novi motor kupljen 1990.godine u Auto-Neni i posle par hiljada kilometara je davac pokazivao svaki dan razlicito.

Mislim da je najmerodavnija lampica i da sijalica treba uvek da je ispravna.

Takodje mi se desavalo da su ricne na malom T zupcaniku ispod razvodnika vrlo malo pojedene i da nekada samo sevne lampica. Ta lada mi je potrosila 4 T zupcanika za godinu dana i svaki je trajao 2-3 meseca. Tek kada sam skinuo uljnu pumpu videlo se da su ricne na njoj pojedene i da je zbog toga propadao svaki T zupcanik.

Koliko je presao taj motor u 2103?

Po mom iskustvu, vek trajanja uljne pumpe uz perfektno odrzavanje motora (zamena ulja na 5000 km i filtera ulja) je izmedju 150 i 180 000 km.

Zameni taj mali zupcanik ispod razvodnika, jer se jako lako menja. Skine se razvodnik, izvadi se zupcanik, stavi se novi i vratis razvodnik. Sve te kosta izmedju 150 i 500 dinara, u zavisnosti da li radis sam ili placas majstora.

Broj obrtaja na leru treba da je 800-900.

Svi gore postovi su jako korisni i ljudi su vec lepo objasnili sve moguce varijante.

spasoje

Post by spasoje »

Hvale Josife! :) Prešla je skoro 106 000 km. Ulje redovno menjano. I više nego što treba (čak posle 200 km, jer je umešala kroz pumpu benzin i ulje). Imam pinjon, davno je kupljen. Znači da se ne oslanjam na merodavnost kazaljke za pritisak. Jer čim je motor topao, ona odmah pada više nego što treba. Hvala još jednom. :)
Ваз 2103, 1979.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Pa da, nije do kazaljke, nego do davaca u bloku, onaj veliki ispod cetvrte svecice. Retko kada da valjaju i novi.

Lampica je zakon.

Zameni zupcanik, a ako nema promene, uljna pumpa mora napolje da se pregleda.
Zna cesto i sito na uljnoj pumpi da se zapusi od taloga i ko zna cega, pa povremeno pravi takve simptome.

spasoje

Post by spasoje »

Ako je podesim na 900 obrtaja, pritisak će biti na 0. Danas mi se desilo po ovom mrazu, kada je ponovo upalim da je kazaljka zakucana ispod nule i tek se kasnije sama vrati. Isto mi se ponekad događa sa kazaljkom za benzin. Valjda zaglave po ovoj hladnoći.
Ваз 2103, 1979.

spasoje

Post by spasoje »

U redu sa uljem, ali zašto tako ponekad i sa benzinom bude, pa se zakjuca ispod nule? :?
Ваз 2103, 1979.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

To sa benzinom nema veze sa uljem. Verovatno su oksidirali kontakti ili se glavi plovak u rezervoaru.

Ova tema polako ide u off.

Proveri zupcanik i uljnu pumpu. Dok to ne uradis nema svrhe dalje postavljati pitanja.

spasoje

Post by spasoje »

Znam da nema veze. Hvala svima na pomoći! 8)
Ваз 2103, 1979.

spasoje

Post by spasoje »

Promenio sam pinjon uljne pumpe. I naštelovan ler gas na 900 obrtaja. Pritisak je bolji na višim obrtajima nego ranije, ali je na leru 0. :cry: Pitao sam jednog što ima dobru 2106; ista pojava, dok jedan vlasnik 2103 kaže da mu kazaljka na leru nikad nije na nuli. Inače, sledeći postupak je utvrđivanje pritiska meračom. Lampica se ne pali, čak i ne svitka. To se samo jednom dogodilo. Baks preporučuje da sipam Optimu 20 W 60. :)
Ваз 2103, 1979.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Drugar ima u 101 taj Ladin satic i davac za pritisak ulja, nikad nije na nuli kazaljka, na leru je oko 0,8-1 bar sa zagrejanim motorom, na radnoj temperaturi.

Lampica se pali na 0,4 bara.

spasoje

Post by spasoje »

Meni se ne pali. Daj Bože da omašuje davač. Tako se jednom dogodilo na Moskviču.
Ваз 2103, 1979.

mickez

Post by mickez »

ti motori baš i ne vole sintetiku, jer je prerijetka. Ladini motori imaju velike tolerancije i zbog toga vole malo gušće ulje u sistemu.

djape1977

Post by djape1977 »

pa zameni i taj glupi davac pritiska.
svaka cast bax-u ali 20-60 ulje je samo za motore na izdisaju kad nemas sta da izgubis... to ulje je na hladnom startu nenormalno gusto. zimi posebno. kad upalis motor na mrazu ima da drzi 8 bara ali ce ti procureti svi dihtunzi i semerinzi u motoru
j***** auto bez kardana

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Na -10 je to kao tovatna mast. Ja sam drugaru sipao na -5, pa je bilo kao med, jedva ide. To je za skroz produvale motore.

Locked