Kad kupiš polovnu samaru...

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Andreoti

Kad kupiš polovnu samaru...

Post by Andreoti »

Nedavno sam kupio ladu samaru 1.3 1989 godište, znači petostepeni menjač, prešla preko 120000. I kao što je red odma sam zamenio motorno ulje i filter. Sad bi hteo da proverim nivo ulja u menjaču al nikako ne mogu da provalim gde se to radi. Može li neko da me uput precizno na poziciju šrafa koji tome služi ? :shock:

Goxxy

Post by Goxxy »

Prvo i prvo - trebao bi da se predstaviš a ako možeš i da predstaviš svoj auto kako bi te ostali članovi upoznali, a ne odmah da se postavljaju pitanja tek tako. Lepo piše u pravilniku kluba.

Ali dobro, ne zameramo baš toliko.

Evo, odgovora gde šta i kako, objašnjenje ne mogu da ti dam jer je sve bilo na ruskom a karaktere nisam mogao da prebacim da budu čitljivi. Mislim da ćeš se snaći gde se nalazi merač nivoa ulja u menjaču (tu negde ispod termostata). A što se tiče šrafa za ispuštanje, tu je negde kod nosača motora, blizu levog krila. I sam možeš da vidiš manžetne na zglobovima.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Andreoti

Post by Andreoti »

Hvala puno! :D
Mada kod moje lade nema onog otvora za dodavanje i merenje nivoa ulja (sa prvih pet fotki). Sve je isto sem tog otvora!? :shock:

Alekre

Post by Alekre »

Pogledaj ponovo :)

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Ma nema toga kod starijih modela.
Ulje se u menjacu menja na 20 000km. Ako ne curi onda nemas sta ni da kontrolises.
U menjac ide motorno ulje SAE 15W40 ili SAE30.

Andreoti

Post by Andreoti »

Pa moja lada je stariji model, a uz to je prešla 120000 km. Ja bi ipak da prekontrolišem pošto predhodni vlasnik (sudeći po sloju raznoraznih naslaga na menjaču) nija baš mario za njega. :shock:
Znači kako proveriti nivo ulja u menjaču na starijem modelu samare? :shock:

Andreoti

Post by Andreoti »

Goxxy,
Posle pažljivijeg razgledanja fotki koje si poslao bi rako da se šesta odnosi na stariji tip menjača, dakle moj slučaj. I da je otvor označen strelicom u stvari za proveru i dopunu ulja !??
Sa kog ruskog sajta si skino fotke?

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Imas sa leve strane menjača čep (ključ 17) na koji se dosipa ulje (najbolje levak sa crevom ) i sipas polako dok ne počne da preliva i to je to.

Andreoti

Post by Andreoti »

Hvala ljudi ! Uspeo sam!
Onaj otvor sa zadnje fotke koju je poslao Goxxy je za proveru i dolivanje, a onaj ispod za ispuštanje ulja (na samarama starije proizvodnje). :)

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Moja je 92 god i takodje nema merac.

Inace meni je najlakse da lepo izvadim sajlu kilomerat sata i lepo ko covek sipam ulje.

(Sraf sa strane naravno izvrnem da znam kada joj je dosta...)
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Andreoti

Post by Andreoti »

Opet ja. :shock:
Ne radi mi svetlo u kabini (plafonjera tako reći). Autoelektričar tvrdi da nedostaju delovi mehanizma za paljenje i gašenje, a i struja ne dolazi. Ima li neko alternativno rešenje za ovu zezalicu. Jel ugrađivo neko "plafonjeru" od nekog drugog vozila.
Možda neko ima neku bolju ideju...? :idea:
P.S. Podsećam radi se o starijem modelu samare. Uzgred ja ne primećujem da nešto fali samoj plafonjeri pre bi reko da samo ne dolazi struja. (prekidače na vratima sam već proverio).

Goxxy

Post by Goxxy »

Eh, tuge... Isti problem imam samo sa desnim vratima i plafonjerom. Reći ću ti samo da je najčešći problem u prekidačima a skoro nikada u svetlu na nebu. Meni odlično radi svetlo kada otvorim leva vrata a desno je radilo pre par meseci i to samo kada padne kiša. Sada uopšte ne radi. Znam da nije do prekidača, jer kada stavim drugi prekidač - koji je radio na levim vratima, ne radi.

Verovatno je kod tebe u pitanju da ili baš oba prekidača zezaju i traže dobro čišćenje i špricanje sa WD-40 ili je u pitanju da je kompletna struja do oba prekidača zeznuta (ređi slučaj) ili je kablaža do same plafonjere otišla...

Pitanje - da li ti plafonjera radi kada ručno uključiš, a ne radi samo kada otvoriš vrata? Ako da - prekidači su. Ako ne, najverovatnije je sijalica, odnosno plafonjera. Uzgred, jesi li proverio da nije u pitanju crknuta sijalica? :roll: :mrgreen:
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Goxxy wrote:Eh, tuge... Isti problem imam samo sa desnim vratima i plafonjerom. Reći ću ti samo da je najčešći problem u prekidačima a skoro nikada u svetlu na nebu. Meni odlično radi svetlo kada otvorim leva vrata a desno je radilo pre par meseci i to samo kada padne kiša. Sada uopšte ne radi. Znam da nije do prekidača, jer kada stavim drugi prekidač - koji je radio na levim vratima, ne radi.

Verovatno je kod tebe u pitanju da ili baš oba prekidača zezaju i traže dobro čišćenje i špricanje sa WD-40 ili je u pitanju da je kompletna struja do oba prekidača zeznuta (ređi slučaj) ili je kablaža do same plafonjere otišla...

Pitanje - da li ti plafonjera radi kada ručno uključiš, a ne radi samo kada otvoriš vrata? Ako da - prekidači su. Ako ne, najverovatnije je sijalica, odnosno plafonjera. Uzgred, jesi li proverio da nije u pitanju crknuta sijalica? :roll: :mrgreen:
Malo edukacije, moji Samaricani. :lol:

Struja, tj napon je uvek prisutan u takozvanoj "plafonjeri".
Prekidaci na stubovima vrata prekidaju MASU, tako da na njima nikada nema struje. Ako prekidac sa jedne strane radi, a sa druge ne, znaci da nije dobro povezan sa masom ili da saraf koji drzi prekidac ne moze od gita ili neke zastite da ostvari kontakt sa karoserijom, a trebao bi.

Goxxy

Post by Goxxy »

Struja ili masa, meni je to svejedno - hoću čoveku da objasnim gde može da traži kvar. A ne da sitničarim kao neki koji kažu da će doći na okupljanje, pa neće, pa hoće, pa neće, pa hoće... :mrgreen:

Andreoti

Post by Andreoti »

Ne radi uopšte, ni ručno ni kad otvorim vrata. Prekidače sam očistio, sijalicu zamenio, unimerom pokušao da nađem stuju u plafonjeri i NIŠTA. Ako je kablaža, kuda idu kablovi. Možda bi provukao nove?! Šta mislite? Jel to svetlo ima neki relej na onoj tabli s osiguračima? :shock:

Post Reply