Samara ili 110-ka

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Samara ili 110-ka

Post by zlatkodesign »

Ljudi citam na nasem forumu koje probleme imaju ljudi sa Ladom 110 a ja razmisljao da zamenim Samaru za 110-ku, za ili protiv. Da li neko zna koliko su skuplji neki delovi za Ladu 110 u odnosu na Samaru, hvala.
Sledeci auto Priora coupe.

mickez

Post by mickez »

Uh to je teško pitanje :? Samara je nekako više onako ruski nastrojena, stara škola, auto sa dušom, dok su ove novije lajke već zakoračile u standardnu komercijalu.

Mada, ako se odlučiš za noviju, ja bih lično izabrao 111 kao porodičan čovjek. I to bih uzeo redizajn verziju, znači komplet branici u boji auta, sa malim plastičnim bočnim pragovima. Djeluje ljepše, otvorenije, a čini mi se da su na tim kako ih ja zovem refresh modelima riješili neke od dječijih bolesti .

Goxxy

Post by Goxxy »

Ako ćeš već da menjaš Samaru za 211x seriju gledaj što kaže Mickez da biraš novije modele. Posle 2004. godišta trebali bi da imaju izlečene sve dečije bolesti, bratovljev kum ima 2112 iz 2004. i verovali ili ne - nikakvih problema nema. Vidim da se na forumu ljudi stalno žale na probleme sa elektronikom, ali on nije nijedan problem imao. Standardno je - električni podizači i cvrkutanje plastike.

Cene delova, možeš da budeš siguran da su neki delovi i do duplo skuplji, a da su neki takođe jeftini kao i kod Samare, možda malčice skuplji. Inače, za očekivati je da tehnološki napredniji automobil ima skuplje delove ;)

Inače - revidirah i ja plan za promenu kola, i meni se u glavi vrzma 2111.

Moj odgovor je - da, pošto imate 1500-ku u porodici. I tradicija i modernizacija ;)
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Joj meni je zelja 110 :) Mada ... ne znam kad budem imao para odlucicu dal hocu 110 (kao mladi student zeljan nocnog zivota) il 111 (kao buduci biznismen i porodican covek) :D
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

I ja te podrzavam u nameri, uz napomenu da zaista biras novija godista, poznato je da prve serije iz 2000., 2001. imaju problema sa pregrevanjem motora i slicno, kao i dosta nekih mana koje se otklanjaju vremenom.

Jednom sam se vozio u 112-ici i nisam verovao da je ono Lada. Ono ide kao po gumi, sedista mekana, 120km/h ne osecas, nista ne bruji i ne huji oko tebe, a fini motori, npr. 1.5 gte ima oko 90ks, milina.

Karavanka je prava stvar za porodicnu upotrebu, ono je bas lepo, veeeliko parce lima.

Jedino sto imam lose da kazem je misljenje mog majstora koji kaze da iz kanal-perspektive ima vise zdravijih Samara od 15-20 godina nego par godina starih 211x, kaze da ih brzo pojede korozija odozdo ako nisu tretirane zastitom odmah posle kupovine.

Sirom oci otvorene, davi, gnjavi, gusi, nesto lepo i zdravo sigurno moze da se nadje. Zelim ti puno srece i sto punije zadnje sediste. ;)
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

borcham

Post by borcham »

Kod mene je u upotrebi i Samara 1.3 (1991) i 110 1.5 16V GLI (2004).
Sta, da ti kazem i ja imam podeljeno misljenje. Sto se tice snage 110-tka je super ali Samaru uvek nekako vozim opustenije. Tacno je da su sedista u 110-tci udobnija. Menjac kod samare je zakon u odnosu na menjac 110-tke. Ima precizniji hod a kod 110-tke kao da vozim autobus(nije mi jasno zasto kada je menjac skoro isti). Pedala gasa kod 110-tke je toliko mekana da ako nosis cipele sa malo debljim djonom neces ni da osetis da si ga pritisnuo, sto me uzasno nervira pri polascima i menjanju brzina (osecaj kao da pocetnik vozi).
Sto se ostatka tice, mehanika je 99% kao kod Samare, izuzev ako uzmes sa servom.
Ako te jos nesto zanima pitaj slobodno.

zlatkodesign

Post by zlatkodesign »

BORCHAM hvala na detaljnim zapazanjima u razlici izmedju dve Lade, na ove detalje koje si mi naveo definitivno cu obratiti vise paznje prilikom kupovine 110 modela. Usput danas-subota bio sam na Leskovackoj auto pijaci i video sam belu Ladu 110 2000-godiste sa 56000km, u odlicnom stanju motor cist ko suza sve na svom mestu, kao spolja tako i iznutra a cena je bila 2800e. Da sam imao te pare kod mene danas bi je kupio bez razmisljanja, ipak je 110-ka mnogo moderniji auto posebno iznutra a i dopala mi se zvucna izolacija u delu za motor, amortizeri na prednjoj haubi, veliki gepek koji se otvara iznutra, sedista kako napred tako i pozadi su mnogo bolja nego u samari, menjac je vrlo mek i dosta precizan, vrata se zatvraju izuzetno lako gotovo bez upotrebe sile, sad znam koji cu sledeci auto da kupim Ladu 110 sigurno.
Last edited by zlatkodesign on Sun Feb 01, 2009 12:34 am, edited 1 time in total.

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

Lada 110 koja je 1990. godiste?

Ili si video Samaru, ili si pogresio u pisanju, 211x se prave od 2000. godine.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

borcham

Post by borcham »

Mislim da si pogresio godiste, a i obavezno gledaj da li je sa 16V ili sa 8V. Razlika je velika. Sa 8V je Samarin motor 1.5l a 16V je takodje Samarin motor od 1.5l (sem ako ne kupujes od 2004/2005godiste-onda su 1.6l), s tim da je druga glava motora i gomila elektronike sto u mnogome menja karakteristike motora.

zlatkodesign

Post by zlatkodesign »

Izvinjavam se 2000 godiste

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

borcham wrote:Sa 8V je Samarin motor 1.5l a 16V je takodje Samarin motor od 1.5l (sem ako ne kupujes od 2004/2005godiste-onda su 1.6l), s tim da je druga glava motora i gomila elektronike sto u mnogome menja karakteristike motora.
Znaci treba kupovati 8V?

Ima moj stric 111-ku sa 16V, kupio novu pre nekoliko godina, i stalno nesto kuka i zakurece i 'oce da proda i grdne pare puca na popravke...

Jedino je Niva dostojna zamena za Samaru! :twisted: Sve drugo je "s konja na magarca".

Goxxy

Post by Goxxy »

Koje godište Kizo? Poznato je da do 2004. godišta prave jako, jako često probleme svojim vlasnicima. Pogotovo ta famozna "(j)elektronika" gde su Rusi izuzetno "vešti".

Zlatko, iako je 2800 ne toliko velika cena za 2110, ipak bih ja dobro razmislio na tvom mestu. Ako je karburator - kupuj, nema to nikakve specijalne elektronike (bila je čak jedna 2111 sa karburatorom na prodaju na forumu), sve posle do 2004. što ima mnogo elektronike treba definitivno debelo pod lupom gledati...
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Naravno da je bolja za odrzavanje 110 15 karburator 8V. To je k'o da vozis samaru u lepsem obliku.
A cena od 2800 eura, mi je nesto sumnjivo niska.

Pera

Post by Pera »

Moje misljenje je da ako bi vec uzeo noviji auto,nikada ne bih uzeo sa karburatorom.Sto onda kupujem noviji auto,a da i dalje pati od starih hronicnih problema,zapusena dizna,plovak i sl,ali opet kazem to je moje misljenje.Licno sad da imam 3000 e uzeo bih 112 16 v bez razmisljanja.Ima tu sigurno dosta potencijalno mogucih kvarova,ali se izgleda sa porastom godista dosta redukuju,a o kvalitetu i udobnosti voznje u poredjenju sa Samarom,Rivom i sl. nema govora.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Goxxy

Post by Goxxy »

Hroničnih problema sa karburatorom Lada nema. Ima samo sa gorivom koje je kod nas kao za qrac. Po meni, stvar je u održavanju - jefitnije je održavati i tu 211x seriju sa karburatorom zato što su jeftiniji i lakši delovi za zamenu na motoru sa karburatorom nego što su delovi za elektroniku kod te iste 211x serije. Zamisli - računar, pa raznorazne lambda sonde, pa senzori... kada uporediš, jeste da ćeš imati jedno te iste probleme kao i sa Samarom (štelovanje karburatora i tome slično), ali ćeš zato imati mnogo, mnogo jeftinije održavanje (instalacija plina recimo, zamena delova i slično). Radije ću očistiti diznu ili plovak, nego da kupujem lambda sondu, gomilu senzora ili računar.

Da ponovim - sigurica je kupiti 211x seriju od 2004. godine pa na dalje, tu su sve dečije bolesti sređene i izlečene. Tu se može udobno, kvalitetno i bezbrižno voziti sa jeftinijim održavanjem, jerbo se ne kvari kao nešto stariji primerci 211x serije. Opet - podizači, centralna - na to se može računati kao standardan kvar. Redovan i uporan.

I naravno da ni ja ne bih uzeo noviji auto sa karburatorom, jedino ako me finansije na to pritisnu. Logično je da ćeš pokušati da kupiš noviji i bolji auto, meni makar. Ali ako već ne možeš da biraš od 211x serije zbog finansija - bolje karburator pa plaćati jeftinije popravke, nego kupiti nešto do kraja 2003. godine gde će elektronika da ti isrče pare iz džepa kao Andreji nejgov budući BMW ;)

Pero - zeznuo bi se kada bi kupio 2112 sa 16V do 3000e, zato što za te pare imaš 2001-2002 godište. I dalje standardne boljke sa elektronikom, samo pogledaj kakve muke ljudi po forumu imaju. Bolje skupiti još maksimalno 1000e i kupiti 2004. godište, tu si mnogo sigurniji.

Evo, pogledaj karburatorku 2111, u super stanju bila kada se prodavala. Sada - pojma nemam u kakvom je stanju ;)

viewtopic.php?t=1211

Post Reply