Samara ili 110-ka
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Nemam bas dobra iskustva sa Samarinim karburatorom,tako da bih ga zaobisao,mozda sam malo zeznuo godiste,u svakom slucaju pre bih uzeo sa direktnim ubrizgavanjem jer ona ima 90 ks i mnogo dobro vuce,a ako bih uzeo sa karburatorom,isti djavo ko da vozis Samaru 1500,pa onda cu bolje uzeti Samaru.Slazem se ja da to kosta,ali tom logikom onda je bolje uzeti novog Juga sa karburatorom,jer najmanje kosta voznja i odrzavanje.Jednostavno nova tehnika ima svoju cenu.Stoji to da je ugradnja plina u karburator poprilicno jeftina,ali je zato i veca potrosnja i gubitak snage.A iskustva su razlicita,znam da neke ljude odlicno sluzi i jos jednom napominjem mene je kupila (112 16 v) snagom i udobnoscu,a 8v ko da vozis Samaru 1500.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- josif visarionovic
- Site Admin

E sada Pero da je 11x serija udobnija od rive u to bas nisam siguran, pogotovo zbog sedista.
Ne znam da li si se ikaad vozio u novoj rivi (ne mislim na modele 2000.god pa na dalje) iz 80 i neke. Samara joj nije ni prici. Sedista su uza, tvrdja, nisu anatomski oblikovana...
Vozio sam se i u 11x, novoj, vise puta i moj subjektivan osecaj je da je slicno sr..e kao samara. Vesanje na samari je udobno, ali sedista i ceo utisak enterijera je razocaravajuci.
A sve zajedno, riva, samara, 11x su nista za 2103 i 2106 sto se udobnosti tice. Voziti se u njima je kao voznja na vazdusnom jastuku.
Ponavljam, da izraubovani modeli sa 200 000 km nisu merodavni i da poredim udobnost novih datih modela.
Ne znam da li si se ikaad vozio u novoj rivi (ne mislim na modele 2000.god pa na dalje) iz 80 i neke. Samara joj nije ni prici. Sedista su uza, tvrdja, nisu anatomski oblikovana...
Vozio sam se i u 11x, novoj, vise puta i moj subjektivan osecaj je da je slicno sr..e kao samara. Vesanje na samari je udobno, ali sedista i ceo utisak enterijera je razocaravajuci.
A sve zajedno, riva, samara, 11x su nista za 2103 i 2106 sto se udobnosti tice. Voziti se u njima je kao voznja na vazdusnom jastuku.
Ponavljam, da izraubovani modeli sa 200 000 km nisu merodavni i da poredim udobnost novih datih modela.
Suma sumarum Josife, pošto nema nigde da se kupi nova 2105/2107 (sa pregaženim oko 150.000km) a još manje 2103/2106 (sa 150-200.000km), Samara opet nikako (sa oko 100-150.000km) - samo svega par godina mladi modeli 211x serije (do 50.000km) opet se svodi na jedno te isto po pitanju udobnosti 
Da ne rasplamsavamo priču u sitna crevca, Zlatko ako ima još koja pitanja - neka opali. Mislim da smo dosta dobro objasnili detalje - šta i kako između Samare i 211x.
Da ne rasplamsavamo priču u sitna crevca, Zlatko ako ima još koja pitanja - neka opali. Mislim da smo dosta dobro objasnili detalje - šta i kako između Samare i 211x.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
Vozio sam se i vozio sam Rivu 91.Stoji da su sedista mnogo bolja nego kod Samare.Ali kada mislim na udobnost govorim o tvrdoci ogibljenja,i jedna i druga su jako tvrde,bukvalno se oseca svako ulegnuce na putu,a kamoli rupa.Moj subjektivan osecaj je da je serija 11x tu malcice otisla napred.
Josife nisam se vozio u 2103 i 2106 tako da tu nemam sta da kazem.Moja odjava sa teme
.
Josife nisam se vozio u 2103 i 2106 tako da tu nemam sta da kazem.Moja odjava sa teme
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3
Samara je dosta tvrdja od bilo koje Rive, u rivi sam se stalno vozio ima je moj pobratim a specijalku moj cale, oba dva modela su mnogo meksa nego moja Samara, rukom Rivu zaljuljas dobro a moju samaru ne mozes da mrdnes, ali se to meni bas zvidja jer je samara na vecim brzinama i na neravninama dosta stabilnija i skoro se ne naginje. Napominjem da je kod mene prednji i zadnji trap u besprekornom stanju bez lufta u volanu i bez ikakvog lupkanja od strane amortizera ili bilo kog dela ogibljenja. Sto se 110-ke tice voznja je nesto meksa nego kod samare pre svega zbog meksih i udobnijih sedista a mozda je i ogibljenje za nijansu mekse nastelovano. Inace moja samara imatvrdje ogibljenje i od sledecih modela u kojima sam se vozio ili sam vozio: Pasat 2, Daewoo Nexia, Daewoo Lanos, BMW sve serije 3,Opel Kadet Suza, Jugo Florida, Toyota Corola 1990god... ne mogu da se setim svih vozila ali sam primetio i da nemaju sve samare podjednako tvrdo ogibljenje od mog kuma samara 1.5 5v 1991 je dosta meksa a i nesto je niza od moje.
Sledeci auto Priora coupe.
U sustini tacno,ali ne podrzavam ovaj stav.kizahood wrote:Pera wrote:...starih hronicnih problema,zapusena dizna,plovak i sl...
Sta to bese?
Aaaaa, da, secam se kao kroz maglu, to su oni problemi koji zauvek nestanu odmah nakon ugradnje PLINA
Skoro dok nisam servisirao karburator,nestade mi plina,a bio sam siguran da je moralo da ima jos 4-5l.Jedva sam se dovezao do pumpe za plin (3-4 km),radila je na benzinu samo sa skroz povucenim sauhom i gasom od pola pa na gore,cim pustis gas momentalno se gasila i trebalo je jedno 4-5 sek. da bi ponovo upalila,i od tada sam rekao da vise ne vozim ako benz. sistem nije ispravan.Gadno iskustvo,ne daj Boze da sam bio u nekoj v....ebini

- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3
-
samara1500
I ja se slažem sa Goxijem da nema hroničnih problema sa karburatorom, posebno ako mu se jednom posveti paznja i sve oko dotičnog lepo skocka. Posle toga, eventualno, zatreba korekcija ler-gasa ili smeše, mada retko. Od kada sam svoj karb. generalno sredio proslo je vise od 8 godina i jos uvek radi sasvim ok. U medjuvremenu ciscen je 3 puta (od cega je poslednji put bilo nepotrebno jer problem nije bio u njemu). Mada, znam da neki vlasnici Samara imaju mnogo vise problema sa istim, pa je pravo pitanje da li postoje "nesretni" primerci ili su problematicni karburatori posledica nestrucnog popravljanja?
Sto se tiče motora sa ubrizgavanjem protiv karburatorskog, ja sam za prvi ako je noviji (do 30000-40000) a za drugi ako je stariji (preko 50000). Ovo stoga sto iz iskustva znam sta su sve nasi vlasnici u stanju da zaseru tokom godina. Kada je u pitanju karburator, ako je raskantan lepo ga bacis i nadjes dobar (čitaj: nedojeban) polovan za 50ak evrica i nadalje ga odrzavas kako treba. Kad je u pitanju ubrizgavanje, sistem je znatno složeniji i ako su ga razjebavali u prošlosti teško ćeš ga skockati da bude tip-top. Ako otaze neka od pumpi ili lambda sonda (što i jeste najčešće), ne gine šlep ako se nadješ van grada. Bilo bi lepo da negde moze da se kupi nov 1.5i 16v. Ja bih pre takav stavio u svoju staru Samaru, nego da kupujem neku polutrulu 110ku (jer 4000 nemam za dobru) i onda ponovo krpljenje limarije, pa farbanje... I još nešto, meni se kod serije 211x ne dopada sto je unutrašnjost znatno skučenija (posebno po širini) nego kod Samare, a ja sam prilično visok (u poslednje vreme i sve širi)
Što se tiče ogibljenja, moja Samara nije previše tvrda, meni se čini mekša od, recimo, golfa 2... Izgleda da je od tih "nižih" varijanti, izuzetno je stabilna u krivinama (ne mogu joj često pobeći ni znatno moćniji noviji modeli) mada mi se ne dopada što prilično legne kada se pozadi natovari (ili kad se vozi 5 odraslih)
Sto se tiče motora sa ubrizgavanjem protiv karburatorskog, ja sam za prvi ako je noviji (do 30000-40000) a za drugi ako je stariji (preko 50000). Ovo stoga sto iz iskustva znam sta su sve nasi vlasnici u stanju da zaseru tokom godina. Kada je u pitanju karburator, ako je raskantan lepo ga bacis i nadjes dobar (čitaj: nedojeban) polovan za 50ak evrica i nadalje ga odrzavas kako treba. Kad je u pitanju ubrizgavanje, sistem je znatno složeniji i ako su ga razjebavali u prošlosti teško ćeš ga skockati da bude tip-top. Ako otaze neka od pumpi ili lambda sonda (što i jeste najčešće), ne gine šlep ako se nadješ van grada. Bilo bi lepo da negde moze da se kupi nov 1.5i 16v. Ja bih pre takav stavio u svoju staru Samaru, nego da kupujem neku polutrulu 110ku (jer 4000 nemam za dobru) i onda ponovo krpljenje limarije, pa farbanje... I još nešto, meni se kod serije 211x ne dopada sto je unutrašnjost znatno skučenija (posebno po širini) nego kod Samare, a ja sam prilično visok (u poslednje vreme i sve širi)
Što se tiče ogibljenja, moja Samara nije previše tvrda, meni se čini mekša od, recimo, golfa 2... Izgleda da je od tih "nižih" varijanti, izuzetno je stabilna u krivinama (ne mogu joj često pobeći ni znatno moćniji noviji modeli) mada mi se ne dopada što prilično legne kada se pozadi natovari (ili kad se vozi 5 odraslih)
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."