skoro nova
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
- josif visarionovic
- Site Admin

Ne bih se slozio da se kod samare tesko mota volan. Naravno, nije kao sa servom, ali nije ni tesko. Ima klasicnu zupcastu letvu, pa ako je sve u redu, onda ne treba velika sila okretanje. Kod 2101/03/06 je jedna prica, kod 2104/05/07 druga, a kod samare je pespa.
Sta reci, zali mi se drugar kako mu je tesko da pored nove vectre manevrise sa caletovim renault-om 5. Ja sednem, probam, ono k'o u vazduh ide volan i to u mestu. Pozovem ga u moju 2103 i nije mogao da je pomeri sa mesta.
Sta reci, zali mi se drugar kako mu je tesko da pored nove vectre manevrise sa caletovim renault-om 5. Ja sednem, probam, ono k'o u vazduh ide volan i to u mestu. Pozovem ga u moju 2103 i nije mogao da je pomeri sa mesta.
Evo, iskustvom govorim - ćale ima Skalu 55 a ja Sputnika i to su zaista dve totalno različite priče. Iako oba automobila imaju fabrički onaj kao-mali-prst tanak volan, ipak se kod "keca" mnogo teže okreće volan u mestu. Jednostavno, mehanika koja je predstavljena "sedamdeset-i-neke" (iliti 1971) kod keca i ono što je predstavljeno u Samari 1984. godine. Ovaj 13-godišnji jaz itekako u tehničkom smislu znači nešto, pogotovo kada se porede dve fabrike koje su evoluirale od Fiatovih modela.
Moglo bi se jasno reći da je sve od 2101 do 2107 veliki derivat Fiata (odnosno - 2101 je sasvim jasno čista kopija 124-ke), ali od Samare - pogon napred, drugačija koncepcija - dosta toga je promenjeno. Kod keca to nije slučaj - Fiat je konstruisao 128-cu 1969 a Zastava počela da proizvodi '71. A ovo je ne derivat - već 99% Fiatova konstrukcija, koja se vremenom menjala, ali opet...
I naravno - sve zavisi u kakvom je stanju automobil. I ja se nerviram kada sednem u ćaletovog keca i muku mučim sa volanom, a kada Sednem u Sputnika... milina bre...
Moglo bi se jasno reći da je sve od 2101 do 2107 veliki derivat Fiata (odnosno - 2101 je sasvim jasno čista kopija 124-ke), ali od Samare - pogon napred, drugačija koncepcija - dosta toga je promenjeno. Kod keca to nije slučaj - Fiat je konstruisao 128-cu 1969 a Zastava počela da proizvodi '71. A ovo je ne derivat - već 99% Fiatova konstrukcija, koja se vremenom menjala, ali opet...
I naravno - sve zavisi u kakvom je stanju automobil. I ja se nerviram kada sednem u ćaletovog keca i muku mučim sa volanom, a kada Sednem u Sputnika... milina bre...
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
Još uvek ja imam onog keca kog sam vozio pre samare (ove moje malo natrule). Kec je 80 godište u odličnom stanju i nebi ja ni kupovo samaru al...
Imivinsko pravni odnosi se zamrsiše, meni žena zatrudni tako da sam moro da kupim auto. Sad se razmrsilo i ovo oko keca tako da imam oba. I sve što mogu reći jeste da kad posle samare sedneš u keca osećaš se ko da ti je nako vezo jednu ruku il da si seo u igračku. Naravno ovo poređenje važi za mog keca i moju natrulu samaru.
Imivinsko pravni odnosi se zamrsiše, meni žena zatrudni tako da sam moro da kupim auto. Sad se razmrsilo i ovo oko keca tako da imam oba. I sve što mogu reći jeste da kad posle samare sedneš u keca osećaš se ko da ti je nako vezo jednu ruku il da si seo u igračku. Naravno ovo poređenje važi za mog keca i moju natrulu samaru.
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Ne znam, ja kad sam probao kod drugara u Samari, ide prilicno tesko, dosta teze nego kod mene, a i on sam kaze da se mnogo tesko mota, Samara je servisirana i zamenjeno je SVE sto ne valja, uradjena limarija i ofarbana.
Mehanizam je potpuno isti (zupcasta letva), ali mislim da je fora u tome sto je kod Samare spona na amortizeru
(vrlo glupo resenje) i na malom rastojanju od vertikalne ose tocka (mali krak sile), a kod Yuga/101/128/Floride je spona na nosacu glavcine i na vecem rastojanju od vertikalne ose tocka (veci krak sile), pa zato potrebna manja sila (moment=sila x krak).
Mehanizam je potpuno isti (zupcasta letva), ali mislim da je fora u tome sto je kod Samare spona na amortizeru
- josif visarionovic
- Site Admin