verovati ili ne

dris

verovati ili ne

Post by dris »

sinoć na www.blic.rs ... vidim imaju izdanje auto pa rekoh da pogledam... i tako naiđem na interesantan podatak za koji baš nisam siguran da je istinit pa ako neko dobro poznaje propise i zakone (Titove ) :D da malo razjasni.

naime u tekstu se tvrdi da ukoliko 2 vozila imaju lakšu saobraćajku, što se smatra šteta < 200.000 din, vozači i putnici nisu povređeni itd. da da vozači nisu u obavezi zvati saobarćajnu policiju već se međusobno mogu dogovoriti oko nadoknade štete, a automobile mogu pomeriti sa mesta nesreće kako ne bi ometali saobraćaj

JE LI OVO TAČNO ?

mada što je jedan lik iskomentarisao a istina je, kada pomeriš auto ko ti garantuje da će drugi vozač ispoštovati dogovor...

Goxxy

Post by Goxxy »

Tačno je. Samo, ako se već dogovaraš, dogovaraš se da ti odmah da pare onda pomeraš auto :) Mada, šta god da se dogovoriš, niko ti ne garantuje da će taj dogovor biti ispoštovan. Stoga - šta god se desilo, a ti nisi kriv - zovi policiju i budi miran.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

finaldesign

Post by finaldesign »

Istina je to. I kod nas u HR zakonu je ista stavka. Cuo sam cak i za slucajeve gdje je policija za*ebavala sudionike prometne sto nisu makli aute da se promet moze normalno odvijati...

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Onom ko je kriv - uzmes lichnu kartu dok ti ne donese pare :) Radi 100% :D Ako nece da ti da - zoves muriju.
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

Goxxy

Post by Goxxy »

Ma šta ličnu kartu... i vozačku i saobraćajnu ;) Ako treba i kreditnu!
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

S tim sto je on (kao i svako drugi) licnu kartu duzan da da i pokaze samo za to ovlascenom licu tj. panduru koji se pravilno legitimise i dokaze svoje svojstvo i funkciju.

Mislim da tu nema mnogo filozofije, ako si na sred puta metnes trougao malo ispred da ljudi mogu na vreme da se prestrojavaju i obidju i zoves muriju, a za to vreme, pogotovo sa boljim telefonom, slikas nezgodu iz sto vise uglova i polozaja i sa sto vise detalja. Podatke je pozeljno razmeniti, a tek kada uvedu Evropski izvestaj o nezgodi, onda moze da se prica o dogovoru. Ovako, bez murije ja ne mrdam, pa makar se poprecio preko cele Kralja Milana.

Ionako ti procenitelj stete skine bar 10%, a limar samo otalja...

I kod mene nema sitno, ogrebano, nije to nista...pusti ti to.

I jos mogu da mu oderem osiguranje za nematerijalnu stetu, tj. dusevni bol, ako me je jace drmn`o, pa sam se prestravio ili mi je dragu naplasio.

A ako sam kriv - kriv sam, cutim i cekam, zasta placam osiguranje uopste...

Nikako ne volim te dogovore na licu mesta. :-x
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

Shone89

Post by Shone89 »

Nisam rekao da mu otmesh licnu kartu ... mada ako me je mnogo chuknuo i prestravio - kljuc iz gepeka zavrsava posao dok ne dodje murija :D

Shalu na stranu - u principu bih chekao policiju da dodje. Sa njim mogu da se dogovorim da mi kupio ceo deo bez obzira kolika je steta :D Znaci i ako mi samo ogrebe krilo - novo krilo :)

Goxxy

Post by Goxxy »

lengenda wrote:Mislim da tu nema mnogo filozofije, ako si na sred puta metnes trougao malo ispred da ljudi mogu na vreme da se prestrojavaju i obidju i zoves muriju, a za to vreme, pogotovo sa boljim telefonom, slikas nezgodu iz sto vise uglova i polozaja i sa sto vise detalja. Podatke je pozeljno razmeniti, a tek kada uvedu Evropski izvestaj o nezgodi, onda moze da se prica o dogovoru. Ovako, bez murije ja ne mrdam, pa makar se poprecio preko cele Kralja Milana.
E, ovo što ću ti reći je za temu "verovali ili ne". Digitalne fotografije ili fotografije u boji koje naprave učesnici saobraćajne nezgode se ne mogu uzeti kao dokazni materijal. Izgovor za to je da se ove fotografije mogu falsifikovati.

Hajde digitalne (kao obradom u Photoshopu), ali ako neko fotka klasičnim aparatom - ne vidim razlog da se ta fotografija u boji ne uzme kao dokaz. Inače, zvanično kao valjani dokaz uzimaju se crno-bele fotografije... Sve je ovo zaostavština matorog ZOBS-a i ZOOBS-a koji nikako da promenimo... :-x

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

Eeee... Tako ti je to...

Nego, ako je jasna situacija ko je kriv, fotke ne trebaju na sudu, vec za njegovo osiguravajuce drustvo koje mi isplacije nadoknadu stete, meni su fotke dokaz, makar za ono sto se moze videti, moje stete i njenog stepena.

Jer, moje je misljenje, manji je problem utvrditi krivicu, ako sacekas policiju i obratis paznju na proceduru, izjave, zapisnik, obavezno prezime i broj znacke prisutnih policajaca i slicno, onda tu nema puno problema.

Veci je problem dobiti 100% stete od osiguranja.

Pogledajte svoje polise. Svako od nas svake godine placa obavezno osiguranje kao uslov za registraciju vozila i tu se navodi maksimalni iznos stete nanete trecem licu koji nam pokriva osiguranje, kao i broj stradalih lica ciju nam odstetu osiguranje pokriva. Sve preko toga namirujemo iz sopstvenog dzepa.

Ako nisi kriv, fotke ti trebaju da te njegovo osiguranje ne bi zakinulo.
Ako si kriv, fotke ti trebaju da te ne bi odrali tj. da ne bi morao da namirujes iz svog dzepa napumpanu stetu koja prelazi limite iz polise.

Ali u svakom slucaju, sedi `di si, ni za `di si nisi, cekaj muriju, pa po protokolu. I obavezno utvrditi identitet murkana, bez obzira sto podaci jednog od njih pisu u zapisniku, oni su neoborivi svedoci ako nesto krene naopako. :!:

A ja cu staru Smenu 8 u kasetu, nije crno-bela, ali je analogna. :D
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

U titovo vreme postojao je obrazac uz polisu u koji su učesnici nezgode crtali skicu mesta nezgode i to je bio prihvatljiv dokaz za osiguranje. Međutim u godinama koje su pojeli skakavci došlo je do sve češćih zloupotreba pa je to izbačeno, ali sad će evropa to ponovo da nam uvede ( dok ne smislimo način da mućkamo s tim).

dris

Post by dris »

Pu pu daleko bilo, ali i ja sam vise za cekanje murije.

e sad to sa slikanjem koliko je validno ili ne nisam siguran sto se tice murije ili suda, ali secam se u jednoj od proslih firmi je bila poplava u podrumu i racunarske komponente su stradale pa recimo u vrednosti do 1000e, a gazda nam je bio raspolozen pa smo slikali i prastare monitore i svo elektronsko smece koje se tu zateklo a u principu nije bilo u funkciji, KAKO BI TE SLIKE POKAZAO OSIGURAVAJUCOJ KUCI, kasnije je dosao lik iz valjda DDOR-a i samo se prosetao malo nesto pogledao i ako se ne varam svo djubre koje smo slikali je uslo u zapisnik tako das se gazda i ovajdio od cele muke.

tako da aparat u ruke, pa ako ti moze koristiti ti ispruzi fotke, a ako ne nikom nista, ne mozes biti na gubitku.

buzald

Post by buzald »

mislim da nemas pravo da uzmes tudju licnu jer te taj isti moze tuziti da si mu oteo licnu. licna karta se moze dati samo ovlastenom licu. bilo je slucajeva gde je ovaj sto mu je dao licnu tuzio polociji da mu je ovaj drugi oteo, a to je vec tezak prekrsaj.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

Shone89

Post by Shone89 »

Onda cu da mu skinem tablice :P A on posle nek dokaze da sam mu ja skinuo ;) :P

Goxxy

Post by Goxxy »

Zato ljudi - mala ili velika nesreća, ako niste krivi: zovite policiju i budite spokojni... (koliko se god može biti spokojan sa našom policijom!) :P

vojvoda

Post by vojvoda »

mene lik kad je udario iz ulice koja ima stop,lepo sam upalio 4-zmigavca uzeo telefon pozvao saobracajce, tek kada su oni dosli lepo slikali i predlozili da se dogovorimo onda smo se dogovorili cak mi je saobracajac rekao ako bude nekih problema oko popravke auta da ga nazovem pa ce on dalje resavati. :xixi

Post Reply