Nekoliko saveta pre nego sto odem kod majstora
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Nekoliko saveta pre nego sto odem kod majstora
Pozdrav svima na forumu,
prvo da kazem da je forum extra citam ga vec neko vreme i dosta sam naucio (a i treba napomenuti da moje znanje nije bilo za pohvalu na pocetku). Skoro mi se javio jedan problem pa reko bolje da se malo raspitam pre nego sto odem kod majstora pa da me on eventualno ne laze i maze o nekim stvarima o kojima nemam pojma.
Naime, u prosli ponedeljek odem kod majstora da zamenim glavni kocioni cilindar (kocnica pocela da propada kada je blago pritisnuta) i pocelo da curi sa pumpe za benzin pa su mi zamenili i celu pumpu za benzin.
E sad, sve je to bilo fino i relativno brzo odradjeno... na putu kuci osetim malo kao da mi na leru motor malo trese, ne opadaju mu obrtaji, stoji na 900-1000 kao i do sad ali definitivno trese...nisam tome pridavao nekog veceg znacaja do juce kada sam ponovo seo u kola i kada se to tresenje sada pojacalo i sada ne moze a da se ne primeti. Stanem, dignem haubu dok motor radi i cujem da nesto i sishti, konstantno ssssssss nije toliko glasno, ali dovoljno glasno da ga cujem preko zvuka motora. Malo sam vozio josh i primetio da se oseca i gorivo u kabini, prebacim na gas, i gas se oseca. Citao sam ovde o problemima sa servom i mislim da to nije, koci sasvim lepo i na leru ne "davi" motor kada nagazim kocnicnu onako muski. Josh jednu stvar da napomenem, auto je presao 45000 servisiram ga redovno i do pomenute zamene pumpe i kocionog cilindra isao je super cak je i na onaj minus palio ko zmaj, motor je lepo mirno radio bez ikakvih trzavica itd...
Izvinjavam se ako je post bio predugacak ili predosadan za citanje, ali sam hteo da saznam nesto vishe o ovom probelmu, i da li je to mozda prouzrokovano nestrucnom ugradnjom ili cime vec pre nego sto odem kod majstora.
Hvala unapred za sve savete i informacije
prvo da kazem da je forum extra citam ga vec neko vreme i dosta sam naucio (a i treba napomenuti da moje znanje nije bilo za pohvalu na pocetku). Skoro mi se javio jedan problem pa reko bolje da se malo raspitam pre nego sto odem kod majstora pa da me on eventualno ne laze i maze o nekim stvarima o kojima nemam pojma.
Naime, u prosli ponedeljek odem kod majstora da zamenim glavni kocioni cilindar (kocnica pocela da propada kada je blago pritisnuta) i pocelo da curi sa pumpe za benzin pa su mi zamenili i celu pumpu za benzin.
E sad, sve je to bilo fino i relativno brzo odradjeno... na putu kuci osetim malo kao da mi na leru motor malo trese, ne opadaju mu obrtaji, stoji na 900-1000 kao i do sad ali definitivno trese...nisam tome pridavao nekog veceg znacaja do juce kada sam ponovo seo u kola i kada se to tresenje sada pojacalo i sada ne moze a da se ne primeti. Stanem, dignem haubu dok motor radi i cujem da nesto i sishti, konstantno ssssssss nije toliko glasno, ali dovoljno glasno da ga cujem preko zvuka motora. Malo sam vozio josh i primetio da se oseca i gorivo u kabini, prebacim na gas, i gas se oseca. Citao sam ovde o problemima sa servom i mislim da to nije, koci sasvim lepo i na leru ne "davi" motor kada nagazim kocnicnu onako muski. Josh jednu stvar da napomenem, auto je presao 45000 servisiram ga redovno i do pomenute zamene pumpe i kocionog cilindra isao je super cak je i na onaj minus palio ko zmaj, motor je lepo mirno radio bez ikakvih trzavica itd...
Izvinjavam se ako je post bio predugacak ili predosadan za citanje, ali sam hteo da saznam nesto vishe o ovom probelmu, i da li je to mozda prouzrokovano nestrucnom ugradnjom ili cime vec pre nego sto odem kod majstora.
Hvala unapred za sve savete i informacije
pa ako ti obrtaji ne padaju, ne gushi se kad stiskash kocnicu a trese onda mogu biti samo dve stvari ... prva i manje verovatna neko vakum crevo , a druga struja, tj one zice sto idu od komutatora na razvodnu kapu i kablovi na razvodnoj kapi.... procackaj to malo... iscupaj i vrati, ako imash wd40 naprsci po kontaktima ... a kablove od svecica mozesh da proverish tako sto sad dok je mrak napolju upalish auto podignesh haubu i vidish da li sijaju... ako vidish light-shou pod haubom .. menjaj ih, e jedino mi nije jasan taj zvuk shishtanja koji se cuje probaj da ga lokalizujesh.... prekontrolishi creva od serva ka motoru i od razvodnika ka karburatoru ... i ono malo shto ide od meshaca plina na usisnu granu... ako nisu ona ... onda su svi izgledi da kad je menjan glavni kocioni nije dobro stavljen dihtung koji se nalazi izmedju njega i serva pa tu pushta i to mozesh da proverish sipaj veoma lagano vodu da se sliva niz servo oko onog mesta gde se spajaju glavni
kocioni i servo i vidi dali izlaze mehurici ... ako ih ima znash shta ti je ciniti

kocioni i servo i vidi dali izlaze mehurici ... ako ih ima znash shta ti je ciniti
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
-
samara1500
E, taj mali dihtung između kočionog i serva je mene jednom prilikom tako slatko zaje.avao... prvo je sve bilo ok, pa je onda počeo da pušta vazduh (jasno se čulo šištanje) da bi se na kraju pokidao i zaglavio potiskivač gl. kočionog što je rezultovalo blokiranjem kočnica (i prženjem diskova)
E, sledeći put sam mnogo više pazio pri montaži, imao sam neka 2-3 komada (preostali iz nekih starih kompleta gumica) i našao da samo 1 skroz odgovara (ostali su imali ili premalu ili rupu nepravilnih ivica) osovinicu očistio i podmazao grafitnom mašću i otad nije više bilo problema s time...
E, sledeći put sam mnogo više pazio pri montaži, imao sam neka 2-3 komada (preostali iz nekih starih kompleta gumica) i našao da samo 1 skroz odgovara (ostali su imali ili premalu ili rupu nepravilnih ivica) osovinicu očistio i podmazao grafitnom mašću i otad nije više bilo problema s time...
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
Hi,
Kada sam promenio glavni kocioni cilindar sve je bilo super jedno nedelju dana, onda je pocelo to sistanje i jace vibracije motora, odem kod majstora opet, ponovo zameni membranu (kod gl. kocionog cilindra) i zameni i gumicu gde je spoj creva sa servom (naj napred sto moze da se vadi).
Opet sve ok neko kratko vreme onda opet sve staro (sistanje + podrhtavanje).
Nije problem da se zameni ceo servo, ali ne bi da posle ispadne da je do loshe gumice
Da li je josh neko imao ovakva "desavanja"?
I josh nesto, koliko je komplikovano da ja to zamenim sam, posto mi je pun ..... majstora koji poprave jednu stvar a usput pokvare dve.
Sve mi se cini da je isti problem i kod mene. Koci OK, cuje se sistanje + motor jace trese na nizim obrtajima (manjim od 1000).samara1500 wrote:E, taj mali dihtung između kočionog i serva je mene jednom prilikom tako slatko zaje.avao... prvo je sve bilo ok, pa je onda počeo da pušta vazduh (jasno se čulo šištanje)
Kada sam promenio glavni kocioni cilindar sve je bilo super jedno nedelju dana, onda je pocelo to sistanje i jace vibracije motora, odem kod majstora opet, ponovo zameni membranu (kod gl. kocionog cilindra) i zameni i gumicu gde je spoj creva sa servom (naj napred sto moze da se vadi).
Opet sve ok neko kratko vreme onda opet sve staro (sistanje + podrhtavanje).
Nije problem da se zameni ceo servo, ali ne bi da posle ispadne da je do loshe gumice
Da li je josh neko imao ovakva "desavanja"?
I josh nesto, koliko je komplikovano da ja to zamenim sam, posto mi je pun ..... majstora koji poprave jednu stvar a usput pokvare dve.
-
samara1500
Da je u pitanju servo, problem bi bio prisutan sve dok se ne otvori isti i zamene gumice unutar njega. Uz novi servo nisam siguran da li uopšte ide i taj mali dihtung. Onaj iz domaćeg kompleta gumica za glavni kočioni (mislim da je "sigurnost" ili tako nešto) uopšte ne valja, ima premalu rupu i potiskivač ga brzo pokida. Mada ako se dobro podmaže mislim da može da prođe, ja sam srećom našao neki iz starog kompleta koji je bio baš taman. Lako se menja, samo povučeš potiskivač gl. kočionog napolje zajedno sa njim... pre par nedelja sam pisao mislim u temi "samarine kočnice".

"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
Update:
Zamenjen servo posto nisam mogao vishe da slusam samaru kako trese kao traktor.
I gle cuda svi problemi (sistanje i podrhtavanje) su nestali.
Da ne pominjem kako sad koci samara ko luda i to sa malim pritiskom na papucicu (za ruska vozila malim
).
3500 servo + 800 ruke majstoru, za koje se moze reci da sam i bacio jer onu zamenu sam mogao i ja sam da uradim
Kako je lepo voziti auto koji je 99% ispravan (ono 1% ostavljam na mogucnost da samara kaze e neces!).
Sutra pada pranje i sredjivanje i foto sesion pa bacam slike.
Zamenjen servo posto nisam mogao vishe da slusam samaru kako trese kao traktor.
I gle cuda svi problemi (sistanje i podrhtavanje) su nestali.
Da ne pominjem kako sad koci samara ko luda i to sa malim pritiskom na papucicu (za ruska vozila malim
3500 servo + 800 ruke majstoru, za koje se moze reci da sam i bacio jer onu zamenu sam mogao i ja sam da uradim
Kako je lepo voziti auto koji je 99% ispravan (ono 1% ostavljam na mogucnost da samara kaze e neces!).
Sutra pada pranje i sredjivanje i foto sesion pa bacam slike.
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
da da, servo je cudo. isto tako je i kod mene bilo, trese i sisti na sve strane. stavljen nov Master Sport servo, sve nestaje, motor radi kao sat. a to da koci kao luda uz malo pritiskanje na papucicu necu ni da komentarisem. prosto me milo da kocim...
Metelli glavni kocioni, MS servo i MS plocice, dobitna kombinacija
Metelli glavni kocioni, MS servo i MS plocice, dobitna kombinacija
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
hmmm.... moj je bio upakovanu kutiju. na kutiji je pisalo Germany i imao je onaj zig na kutiji kao da je original. e sad, garanciju nisam dobio ali sam imao pravo da, ako servo nije bio ispravan, vratim i trazim nov deo ili povracaj novca, uz fiskalni racun, naravno. za uputsvo se ne secam vec, ali mislim da ga nije bilo ali je imao neki text na samoj kutiji...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
Dobro to se podrazumeva...mislio sam npr na neki pismeni vid garancije, nesto sto bi iole podsecalo na nemacki standard (ako je vec doslo iz Nemacke majku mu)BokeYGTi wrote:e sad, garanciju nisam dobio ali sam imao pravo da, ako servo nije bio ispravan, vratim i trazim nov deo ili povracaj novca, uz fiskalni racun, naravno.
A sto se tice pakovanja prosao si bolje od mene
Moracu malo da popricam sa momcima iz Shop Invest-a...
-
samara1500