Lada 2104 Twincam by djape
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
uf majku mu, sto nista ne moze da bude jednostavno????
razvoj situacije sledeci:
da bi se 1.8 glava nakacila na 2.0 blok mora da se ponesto doradi. ventili na 2.0 glavi su 41mm usis i 37mm izduv. kad se skrati glava i ubace veci ventili (42.3/39) dolazi do sudaranja ventila i klipova kad se uzupci motor. sreca da sam prvo isprobao sa starim digtungom glave i ovlas pritegnutim srafovima pa rukom okretao motor. resenje - produbiti useke za ventile u klipovima. znaci busilica i glodalica u ruke i navali

inace, koliko sam mogao da pohvatam po stanju motora, istorijat subotickog 132 je sledeci:
u nekom trenutku su najverovatnije promenjene samo karike u motoru i vozen je neko vreme. onda su se karike raspale, sto je dosta cest slucaj kada se samo karike menjaju i motor siluje posle toga. kompresioni prostor sve 4 komore u glavi motora je izubijan odozdo komadicima karika. istom prilikom su ostecene i hilzne i klipovi. glava je poravnata, klipovi, hilzne i karike su zamenjene. glava nije testirana, prilicno sam siguran da postoji pukotina izmedju 2. i 3. cilindra. sada su u motoru potpuno nove hilzne i klipovi i nema ni malo lufta u karikama. posle hilznovanja BLOK NIJE PORAVNAT!!! hilzne su virile za oko 0.5mm iz bloka. glava je ugradjena i nije propisno stegnuta. jednom rukom sam odpustio srafove glave motora! u zatecenom stanju motor je palio bez greske, odlicno radio na leru, bez cudnih i pogresnih zvukova, primao gas do oko 1500o/min. preko toga je pokazivao tendenciju da brljavi i da se gasi. mislio sam da je to zbog loseg karburaora i/ili elektronike paljenja. isti problem je ostao i na benzinu i na plinu kada sam prikacio karb, razvodnik i elektroniku sa mog 1.8 koji je radio dobro. znaci da je problem u samom motoru. zanimljivo je da pri povecavanju broja obrtaja u jednom trenutku vrati plamen u karb i ugasi se. najverovatnije su bivsi vlasnici zato digli ruke od tog auta jer nisu mogli da lociraju problem.
e pa resicemo ga i radice taj motor jos dugo!
razvoj situacije sledeci:
da bi se 1.8 glava nakacila na 2.0 blok mora da se ponesto doradi. ventili na 2.0 glavi su 41mm usis i 37mm izduv. kad se skrati glava i ubace veci ventili (42.3/39) dolazi do sudaranja ventila i klipova kad se uzupci motor. sreca da sam prvo isprobao sa starim digtungom glave i ovlas pritegnutim srafovima pa rukom okretao motor. resenje - produbiti useke za ventile u klipovima. znaci busilica i glodalica u ruke i navali

inace, koliko sam mogao da pohvatam po stanju motora, istorijat subotickog 132 je sledeci:
u nekom trenutku su najverovatnije promenjene samo karike u motoru i vozen je neko vreme. onda su se karike raspale, sto je dosta cest slucaj kada se samo karike menjaju i motor siluje posle toga. kompresioni prostor sve 4 komore u glavi motora je izubijan odozdo komadicima karika. istom prilikom su ostecene i hilzne i klipovi. glava je poravnata, klipovi, hilzne i karike su zamenjene. glava nije testirana, prilicno sam siguran da postoji pukotina izmedju 2. i 3. cilindra. sada su u motoru potpuno nove hilzne i klipovi i nema ni malo lufta u karikama. posle hilznovanja BLOK NIJE PORAVNAT!!! hilzne su virile za oko 0.5mm iz bloka. glava je ugradjena i nije propisno stegnuta. jednom rukom sam odpustio srafove glave motora! u zatecenom stanju motor je palio bez greske, odlicno radio na leru, bez cudnih i pogresnih zvukova, primao gas do oko 1500o/min. preko toga je pokazivao tendenciju da brljavi i da se gasi. mislio sam da je to zbog loseg karburaora i/ili elektronike paljenja. isti problem je ostao i na benzinu i na plinu kada sam prikacio karb, razvodnik i elektroniku sa mog 1.8 koji je radio dobro. znaci da je problem u samom motoru. zanimljivo je da pri povecavanju broja obrtaja u jednom trenutku vrati plamen u karb i ugasi se. najverovatnije su bivsi vlasnici zato digli ruke od tog auta jer nisu mogli da lociraju problem.
e pa resicemo ga i radice taj motor jos dugo!
j***** auto bez kardana
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
djape, respekt za ovo, stvarno. svaka cast na strpljenju i volji da upgrade-ujes lajku koja je i onako bila zver...
Dace Bog da ti sve ide kao podmazano pa da nam u najskorije vreme preneses utiske kako ide "nova" masina...

http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
da, glava je legla i jebada se nastavlja.
sad motor radi. sve super samo sto nema pritisak ulja na vecim obrtajima pali lampicu.
davac pritiska sam zamenio, zupcanik ispod razvodnika isto, ostaje jos uljna pumpa. e to ce biti sex jer je karter na 5mm od traverzne a motor ne moze gore zbog velikog zvona menjaca u tesnom tunelu...
pokusacu da malo dignem motor da vidim moze li se izmajmunisati karter napolje bez vadjenja motora ali sve mi se cini da sam se gadno zaj.... kad sam pomislio da cu samo da zamenim motor i da vozim. bolje bi bilo da sam izvadio moj 1.8 i lepo mu uradio generalku, brze bi ga zavrsio a ne bi me ni kostalo nista vise...
sad motor radi. sve super samo sto nema pritisak ulja na vecim obrtajima pali lampicu.
davac pritiska sam zamenio, zupcanik ispod razvodnika isto, ostaje jos uljna pumpa. e to ce biti sex jer je karter na 5mm od traverzne a motor ne moze gore zbog velikog zvona menjaca u tesnom tunelu...
pokusacu da malo dignem motor da vidim moze li se izmajmunisati karter napolje bez vadjenja motora ali sve mi se cini da sam se gadno zaj.... kad sam pomislio da cu samo da zamenim motor i da vozim. bolje bi bilo da sam izvadio moj 1.8 i lepo mu uradio generalku, brze bi ga zavrsio a ne bi me ni kostalo nista vise...
j***** auto bez kardana
tesko da bi se ovo moglo nazvati nekim ozbiljnijim "turpijanjem" motora.
da, u teoriji nije bas pametno praviti razliku u tezini klipova, ali oni su u ovim motorima inace fabricki +/- 20 grama tako da par grama koliko sam ja mogao da skinem mislim da ne cini neku razliku. bio je to vise potez iz ocaja nego zelja da postignem neki tuning efekt.
sto se ozbiljnog "turpijanja" tice, onaj 1.8 koji sam izvadio ce da dobije malo ozbiljniji upgrade
da, u teoriji nije bas pametno praviti razliku u tezini klipova, ali oni su u ovim motorima inace fabricki +/- 20 grama tako da par grama koliko sam ja mogao da skinem mislim da ne cini neku razliku. bio je to vise potez iz ocaja nego zelja da postignem neki tuning efekt.
sto se ozbiljnog "turpijanja" tice, onaj 1.8 koji sam izvadio ce da dobije malo ozbiljniji upgrade
j***** auto bez kardana
Djape>> Sto nisi proverijo stanje osnovnog elementa u motoru uljne pumpe dok ti je blok bijo na ravnanju?Zaboravijo na to ili si uveren bijo da je idealno sve? Pokusaj da na svaku svecicu dodas po jos sednu saibnicu, tako da budu dve i onda pogledaj dal ce da pali lampicu.
A sto se tice glave, koliko si je poravno? Ustvari koliko je hvalilo da se skine da bi bila ravna i koliko si ti jos srezo snje? Ako je glava kriva nisi se bas usrecijo, blok ce isto biti kriv
Dal si proveravao kako su ventili legli i dal nema lufta? Obrada klipova glodalicom je surova stvar po meni ja se ne bi usudijo da tako drasticno koljem dobru stvar. Jesi li izmerijo pojedinacno koliko koji klip izlazi van bloka ili ne?
Ponekad stvari koje izgledaju da ce proci jeftino i u dobrom toku, ispadnu mnogo komplikovane i surove po djep, ja sam se par puta opametijo, tako da ako se radi motor on treba da se uradi od A do Z i da bude pouzdan ako se zna da ce biti iscrpljen svaki dinar ulozen u njega.
A sto se tice glave, koliko si je poravno? Ustvari koliko je hvalilo da se skine da bi bila ravna i koliko si ti jos srezo snje? Ako je glava kriva nisi se bas usrecijo, blok ce isto biti kriv
Ponekad stvari koje izgledaju da ce proci jeftino i u dobrom toku, ispadnu mnogo komplikovane i surove po djep, ja sam se par puta opametijo, tako da ako se radi motor on treba da se uradi od A do Z i da bude pouzdan ako se zna da ce biti iscrpljen svaki dinar ulozen u njega.
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/
moguce da je to onda podatak za klipnjace? jmlg...Nešto si pobrkao, gornja granica je 5g.
u svakom slucaju skinuo sam priblizno jednako materijala sa svih klipova i mislim da to nece praviti problem. ionako ne ocekujem bog-zna-sta od ovog motora, to je samo privremeno resenje i bicu zadovoljan ako potraje nekoliko meseci dok ne uradim ljudski onaj 1,8.
nisam ni vadio blok. hilzne koje su virile sam poravnao rucno. daska i smirgla i udri.Sto nisi proverijo stanje osnovnog elementa u motoru uljne pumpe dok ti je blok bijo na ravnanju?
sta time postizem? da smanjim malo kompresiju? ne kapiram.Pokusaj da na svaku svecicu dodas po jos sednu saibnicu, tako da budu dve i onda pogledaj dal ce da pali lampicu.
glava je bila na profi masinskoj obradi, poravnata je i skraceA sto se tice glave, koliko si je poravno? Ustvari koliko je hvalilo da se skine da bi bila ravna i koliko si ti jos srezo snje? Ako je glava kriva nisi se bas usrecijo, blok ce isto biti kriv
na za 1mm. nije ni bila kriva ali je sada 100%ok. inace govorimo o glavi sa onog 1.8 kojii je bio u ladi jer je glava sa 2.0 ostecena. ono sto je cukaralo na prvom izduvnom ventilu kada si video moj auto nije ni bio problem u glavi, samo je lupala glupava bakelitna remenica jer je dobila luft u srcu. vodjice ventila nisu ni imale lufta uopste pa ih nisu ni menjali, ventili su bili u odlicnom stanju tako da su samo ocisceni (uslajfovani) i vraceni nazad. promenjene su gumice ventila reda radi i zamenjeni dihtunzi i semerinzi na glavi da ne curi ulje. da glava od 1.8 ima fabricki vece ventile i kanale od 2.0 i malo manji kompresioni prostor. takodje 1.8 ima nosate klipove dok 2.0 ima ravne. to su razlozi sto 1.8 ima 111ks a 2.0 113ks.
dobri su ventili, proverio sam, sipao sam benzin u kompresioni prostor i ne curi nigde nistaDal si proveravao kako su ventili legli i dal nema lufta?
kao sto rekoh, ne ocekujem previse od ovog motora, a i nisam bio raspolozen da vadim blok ni klipove. skinuo sam glodalicom oko 1mm a celo klipa je oko 15mm debelo tako da ne verujem da ce biti problema na tu temu.Obrada klipova glodalicom je surova stvar po meni ja se ne bi usudijo da tako drasticno koljem dobru stvar.
klipovi ne izlaze van bloka kod ovih motora ali ventili silaze u blok. sada za 1mm vise nego fabricki.Jesi li izmerijo pojedinacno koliko koji klip izlazi van bloka ili ne?
da, ovaj put sam se opekao i uvalio u sra...
a onaj prethodni 1.8 je ispao odlicna kombinacija, izvadio sam ga iz gomile krsha gde je stajao 7-8 godina, ocistio i ubacio u auto i radio je 40.000km. radio je i kad sam ga sad izvadio samo su stari dihtunzi procureli na sve strane
j***** auto bez kardana
- Bax-Lada 2107