Iberlauf i uljana para

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Da mi pojasnite posto ocigledno vise znate o Samari. Meni se javlja ulje iz iberlaufa u filter za fazduh i karburator, samo kada pokusavam na autoputu da izvucem maksimalnu brzinu. Inace je ok i nemam problema. Dakle dosada sam dva puta uspeo da ispljam filter da je morao momentalno da se menja. U oba slucaja Samara je vozena na TNG (iskljucivo sa OMV pumpe) i nije prelazila 142-3km/h. Jel to normalna maksimalna brzina na TNG? Ne izlazili li uljana para samo u 5. brzini na maksimalno pritisnut gas?

Inace prvi smo vlasnici (1990, 1300, 76.300km, bez generalne). Potrosnja je u gradskoj voznji (a to joj je i 95% voznje) tacno 10l na 100km.Jel to normalno?

Nesto mi je pricao prijatelj da na Peugeotu kad je stavio veci profil guma, pokazivac brzine vise nije tacan. Kada ste vi staljali na samare vece profile (kao sto ja planiram, kako se ponasao brzinomer?

Gde da nadjem bele migavce? Blize Leskovcu?

Kada su branici dvobojni, recimo kao na Goxxy avataru, da li su to fabricki ili su farbani u dve boje?

Ispucala mi prednja ova plasticna maska, pa kada uskoro farbam auto ako uzmem polovna krila i haubu koji su duzi i idu do farova (varijanta bez ove plasticne maske), dali ce da se ukolope?

Natpis SPUTNIK na Samari 1300 sam jednom vido u Leskovcu, jel to neka specijalna serija ili ste to sami radili?

Hvala unapred

PS - Tek da znate, prvi komsija mi je godina vozac u jednoj firmi i svaki dan mu je posao bila voznja do BG i nazad. Naravno do pre 4-5 godina su mu vozila bila dve Samare (bela i crvena). Kako mi on kaze, a nema razloga da me slaze, obe su presle nesto preko 500.000 km pre nego su mu dali Feliciju, Lade su prodali na nekoj aukciji! Toliko o izdrzljivosti.
:lol:

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Na takvoj relaciji ce svaki motor da predje toliko. Motore najvise ubija gradska voznja i cesti hladni startovi, tada se motor trosi 5-8 puta visu u odnosu na voznju otvorenim putem. Jedan hladni start haba motor kao 500 km voznje otvorenim putem.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

UUU puno pitanja na jednom mestu.

Ako ti je drag auto, sto ga vozis 142-3 km/h?

Potrosnja u gradu od 10l je mozda malko vise nego sto treba, ali to zavisi od mnogo faktora ( nacin i uslovi voznje, kvalitet gasa, vrsta i nastelovanost uredjaja...) tako da je otprilike to normalno.

Bele zmigavce blize Leskovcu? Ne bih znao kasti. Ako hoces, mozemo ti kupiti u NS ili BG pa poslati postom. To cesto radimo, pomazemo jedni drugima.

Branici fabricki nisu u dve boje, bar ne na modelima koji su se prodavali kod nas. Kod Goxxyja je farbano. Ako budes farbao, uradi tako. Nikako nemoj ofarbati ceo branik.

Sto se tice prednje plastike na gornjem limu, lako se farba, ako je ispucala. Kod novijih godista je slabija antikorozivna zastita, pa su ta duza krila sklona koroziji na uglovima. Takodje je i duza haba sklona koroziji na prednjem prepustu preko veznog lima. Mogu se staviti na postojeci vezni lim, ali to bi znacilo da mora i nova hauba i maska i farbanje tih delova. Ako ti auto nije lupan, to je veoma neisplativo raditi.

Na nekim modelima je pisalo sputnik, ali su retki. U stvari to je jedan te isti model samare.
Sto se tice slova kao kod Goxxyja, mogu da se kupe sva slova, brojevi i znaci na komad (oko 30 din. po karakteru) , pa mozes da napises sta god hoces.

Miljan ti je dao lep odgovor povodom konstatacije o izdrzljivosti. Da samara bez generalne moze da predje 500 000 to jos nisam cuo. Jel to obe zajedno? Ako je tako, to je samo zbog voznje na otvorenom.

Miljan

Post by Miljan »

josif visarionovic wrote:Sto se tice prednje plastike na gornjem limu, lako se farba, ako je ispucala. Kod novijih godista je slabija antikorozivna zastita, pa su ta duza krila sklona koroziji na uglovima. Takodje je i duza haba sklona koroziji na prednjem prepustu preko veznog lima. Mogu se staviti na postojeci vezni lim, ali to bi znacilo da mora i nova hauba i maska i farbanje tih delova. Ako ti auto nije lupan, to je veoma neisplativo raditi.
Ali je MNOOOOGO lepse.

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Provericu ga da vidim (non-stop putuje) tacan podatak mi je reko prosle godine, jedna je preko 500.000 a druga nesto manje i u voznom stanju su prodate.

Hvala na odgovorima, ali sam gornje giga pitanje postavio da bi ste ocenili da li vreme za generalnu? Kada je uopste vreme za generalnu?

Miljan

Post by Miljan »

Kad pocne da duva i slabo da vuce (citaj: mora prvom uzbrdo).

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Da radis generalnu na, koliko bese, 70 000 km ? Profesore, moraces na casove kod nas. :lol: Kada budes na satu imao 200 000 onda pocni da razmisljas o generalnom remontu motora.

Normalno je kada cepas auto 140km/h, da ce trositi tri puta vise ulja, nego u normalnoj voznji, a uljna isparenja ce biti veca.

Moj starac ima samaru sa 170 000km, izbacen je iberlauf, sto i tebi savetujem, trosi 1 do 2 litre ulja na 5-6000km, i to je tako od 90 000km. Auto i dalje ima snage i vuce veoma solidno.

Ne vidim sto bi bacao pare na generalnu i na farbanje, kada malo poliranja i dva bezazlena zahvata na motoru mogu sve da rese.

Nego, koje ulje ti sipas u samaru?

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Optima 15W40 al menjam ga vido sam savet, a filter uvek Frad. U sustini nigde drugde mi i ne izlazi to ulje, a ako cesto ne idem do Nisa ili idem starim putem (putarina na relaciji Nis-Leskovac 43km je skuplja od plina) tamo nemogu brze od 100km/h pa nema ni potrosnje ulja :lol:

A farbanje obavezno letos u crnu boju. Nervira me ova crvena, plus sam ih izgrebuckao tamo amo ovde onde, pa cu kasnije vise da ih pazim.
Kosevi takodje mora da se rade, a u medjuvremenu da nabavim one plastike, i da spremim sva 4 amortizera + opruge...

Pa ce onda da bude ekstra auto :P

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Kobac SPO wrote: Samara je vozena na TNG (iskljucivo sa OMV pumpe) i nije prelazila 142-3km/h.:lol:
Porshe jeste učestvovao u izradi Samare al ipak je Samara lada a ne Porshe.
Ja moju ne vozim preko 120, ne troši ulje, gume traju preko 50k km uz malo pažnje i ulaganja nikad te neće izneveriti.Kad budeš farbao nemoj metalik jer se poznaje svaka ogrebotina.

Miljan

Post by Miljan »

Moj kum je vozio novu sluzbenu Tempru i dok ode do BG i vrati se, potrosi oko litar ulja (oko 500 km).

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Moja Samara potrosi oko 0,5L ulja na ceo period zamene (5KKm).

Voznja je do 120Km/h par puta probano preko toga ali na kratko....

Presla je 130.000 Km i za sada sve deluje OK, mada joj se polako blizi i generalna.
(Ne mogu ocekivati da vecno traje)

P.S. Kada sam je kupio, paljenje je bilo pomereno i to u +. pri cemu se grejala poprilicno i bilo je nemoguce voziti je u 5 brzini. Tada je trosila oko 1L ulja na 2000Km.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Goxxy

Post by Goxxy »

Da mi pojasnite posto ocigledno vise znate o Samari. Meni se javlja ulje iz iberlaufa u filter za fazduh i karburator, samo kada pokusavam na autoputu da izvucem maksimalnu brzinu. Inace je ok i nemam problema. Dakle dosada sam dva puta uspeo da ispljam filter da je morao momentalno da se menja. U oba slucaja Samara je vozena na TNG (iskljucivo sa OMV pumpe) i nije prelazila 142-3km/h. Jel to normalna maksimalna brzina na TNG? Ne izlazili li uljana para samo u 5. brzini na maksimalno pritisnut gas?
Uljana para iz iberlaufa nije normalna pojava. Ustvari, nije normalna pojava ako su u pitanju velike količine uljane pare i ako se dešava da automobil štuca zbog toga što uljane pare začepljuju karburator. Ili kao kod mene, da začepi veliki iberlauf i da onda veliku količinu ulja karburator posrče u sebe. A što se tiče brzine.... ne bih ja toliko panjio automobil. Pogotovo ne sada, pošto sam nakon vožnje za Novi Sad i nazad (145km/h u nekim momentima, prosek oko 125) radio generalnu. Nije to bio glavni razlog, ali je bio poslednji uzročnik toga.
Inace prvi smo vlasnici (1990, 1300, 76.300km, bez generalne). Potrosnja je u gradskoj voznji (a to joj je i 95% voznje) tacno 10l na 100km.Jel to normalno?
Meni je to željena potrošnja na benzinu. Na plinu trošim oko 11l u gradu najviše (leti) a zimi to skoči i do 14l ponekada, ali sa oštrijom vožnjom i zagrevanjem motora. Na otvorenom moj troši oko 7l, što je super za mene. Tako da ako pogledaš - ako je tvoj motor malčice i načet (ne daj Bože) to je solidna potrošnja. Tako da - bio bih zadovoljan potrošnjom na tvom mestu ;)
Nesto mi je pricao prijatelj da na Peugeotu kad je stavio veci profil guma, pokazivac brzine vise nije tacan. Kada ste vi staljali na samare vece profile (kao sto ja planiram, kako se ponasao brzinomer?
Malo skakuće, ali to opet mislim da je pre do sajle kilometar-sata nego do guma. A što se tiče brzinometra, mislim da malko sada laže, odnosno da jednostavno malo sporije pokazuje. Teoretski bi tako trebalo, zar ne?
Gde da nadjem bele migavce? Blize Leskovcu?
Ako hoćeš i prednje i bočne za Samaru, a dolaziš na okupljanje - javi mi se PM-om. Kupiću ti u Pančevu i prednje i bočne bele, pa si miran. ;)

Natpis SPUTNIK na Samari 1300 sam jednom vido u Leskovcu, jel to neka specijalna serija ili ste to sami radili?
Sputnik nije nikakva specijalna serija (ako misliš na ovaj moj natpis - to su samo hromirana slova nalepljena na vraa prtljažnika), već samo natpis koji se koristio u SSSR-u i Rusiji naravno. Tako je ovaj automobil bio tamo poznat, a u Evropi kao Samara.

Eto, toliko - malo sam se i ponavljao kao Josif, ali valjda će ti pomoći.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Kilometar sajla ide u menjac, i ako poskakuje, ili je do pinjona na menjacu (ima da se kupi i lako se menja) ili je do sajle.

@Goxxy
sto se tice potrosnje, moja 2103 ne trosi toliko plina, koliko tvoj Sputnik. Znam koliko trosi samara mog starca, a to je 10 grad, 7-8 otvoren put. Treba nastelovati tvoj uredjaj ili promeniti difuzor na karburatoru (nadam se da nije busen karburator).

zoranc

Post by zoranc »

Ne znam gde mi mogao da buši karburator, al da troši previše plina to stoji. Moju sam namestio da troši plina koliko benzina po knjižici znači gradska vožnja
ispod 9l van grada ispod 7l. Mislim daje to otprilike granica, dalje smanjenje potrošnje daće vrlo loše vozne karakteristike.
Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Morao sam do Nisa sinoc, i prosto nemogu a da u povratku ne pustim maximum, tek da vidim reakciju.

Dakle maximalno sam vozio 142-3km/h (nekih 5-6km), nece vise. Uljane pare u karburatoru (mislim u ovom delu gde je filter za vazduh nema)???

I sam sam zbunjen.

Post Reply