potrošnja benzina

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

na benzinskoj me vole

potrošnja benzina

Post by na benzinskoj me vole »

Pošto sam natankao lajku (1.7 mpi ) do čepa ( stalo 35 l) i
napravio 55 km , odlučio sam je opet tankati da vidim koliko troši.
Pazite sad za 55 km joj treba 7.6 litara , znači 14.1 l na 100.
E olakotna okolnost je da sam je gario po gradu, znači ubrzanja
do 4500 okretaja, ali mislim mogao sam još jače, nije nešto baš brutalno bilo, e da i malo sam je po nasipu vozio u redukciji i,
jel ovo u granicama normale ili bi trebala na dijagnostiku ( sumnjam da jedna brizgaljka nevalja) .

Jednom sam tako mjerio po otvorenom ispalo je 4.8 l na otvorenom na 50 km, iste gume 235/70.
Last edited by na benzinskoj me vole on Tue Aug 25, 2009 7:09 pm, edited 3 times in total.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

pa mošda je oko 500 grama preko norme ALI nisi nam rekao koliko je sve vreme radila u leru :D (u leru troši oko 1,7 lit na sat) i koliko su ti maznuli na punpi :lol: (koliko krade aparat) inače jedno merenje nije relevantno treba uraditi nekoliko i naći srednju vrednost....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

jeronimo

Post by jeronimo »

tek sad vidim da su ti gume totalno van norme maximum za fabričku potrošnju je 205...

na benzinskoj me vole

Da.. gume su mi malo bolesne... ali izgledaju opako

Šta se tiče lera ne sjećam se baš nekih ogromnih kolona, max 20 minuta ...

Htio bi čuti od ostalih kolike su potrošnje injektorki, radi samokontrole ali i radi stigme "lade ( nive ) puno troše " .

Mislim da one troše u odnosu na auto lakši 400 kg i bez pogona 4x4 više, ali za terenca su više nego ok ...

Moja bi morala na dijagnostiku, mislim da upće nije bila ...
Last edited by na benzinskoj me vole on Wed Mar 11, 2009 11:57 pm, edited 1 time in total.

jeronimo

Post by jeronimo »

od 9.5 do 12.5 ....sa tim gumama imas samo teže motanje i duži zaustavni put pri kočenju + veću potrošnju....i sa 205 izgleda lepo još ako uzmeš neke felne sa uvučenim srcem unda isto vire bar 5 cm preko ruba(stavi se plastična obloga i to je to....)

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Kako moze da dobije duzi zaustavni put?
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

thief
Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45

Post by thief »

Nije strasno...ja sam se trudio na razne nacine da smanjim potrosnju al 13l je min (bar kod mene) gradska voznja po Sarajevu....Kod mene su gume 175/70 16 ( ako nisam fulio nesto) Trosila je vise dok nisam sredio karburato i stavio ono malo cudo od filtera goriva...s obzirom na sve ja sam zadovoljan...i da napomenem moja lajka se vozi svaki dan i sluzi mi za svakodnevnu upotrebu...pozzzz
Jel tako...tako jee

jeronimo

Post by jeronimo »

svi mi vozimo svaki dan, meni je potrošnja oko 11,5 u proseku(plin) i nikada ponavljam, nikada pa ni na off roadu ne prelazi 13 litara ako se krećem u kontinuitetu(ne zaglavljujem se) :D
valjda ja sa 90 000 za njenim volanom i jedno tri četiri puta toliko vošnje u službenoj(doduše ne kao vozač,imam sl. šofera) znam otprilike koliko troši
btw karburatorke hoće da potroše litar više od navedenog zavisi od situacije a ako ventili nisu naštelovani onda potrošnja hoće da skoči i do fantastičnih 18 litara....
posto kolega iz gornjeg posta ima injektorku to nije slučaj...nego široke gume probaj ih zameniti za serijske pa prati potrošnju :)

jeronimo

Post by jeronimo »

darkmensale wrote:Kako moze da dobije duzi zaustavni put?
lepo pročitaj tačku 3 i 4...
http://www.ehow.com/how_4815221_select-tire-size.html
a o tome su radjeni i naučni radovi sve u svemu ukupnu dimenziju pneumatika ne bi trebalo korigovati više od 3% inače se svi fabrički proračuni gube(čitaj sve karakteristike su lošije)...
pozdrav

Goxxy

Post by Goxxy »

jeronimo wrote:svi mi vozimo svaki dan, meni je potrošnja oko 11,5 u proseku(plin) i nikada ponavljam, nikada pa ni na off roadu ne prelazi 13 litara ako se krećem u kontinuitetu(ne zaglavljujem se) :D
valjda ja sa 90 000 za njenim volanom i jedno tri četiri puta toliko vošnje u službenoj(doduše ne kao vozač,imam sl. šofera) znam otprilike koliko troši
btw karburatorke hoće da potroše litar više od navedenog zavisi od situacije a ako ventili nisu naštelovani onda potrošnja hoće da skoči i do fantastičnih 18 litara...
Moj kum vozi Nivu 1.7 karburatorku i po gradu mu troši 11-12 litara, 13 maksimalno kada je u pitanju zima. Inače, van grada oko 9-9,5 litara. Imao je i on sitne problemčiće sa karburatorom pa mu je potrošnja skakala i do 15 litara, ali sada kada je sve uštelovano - ne ide preko ovih vrednosti.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

Jok, 138 Km sa dva litra... :prvi

na benzinskoj me vole

Ovo za gume je istina na normalnim autom, ali mi ipak pričamo o nivi :
Iz mojih iskustava :

1.kilometar sat i mjerač udaljenosti uopće ne lažu nekim čudom
( vjerojatno zato jer je opseg kramponki vrlo blizak ovim gumama)

2. mislim da je potrošnja povećana možda za litru , vjerojatno manje

3.) ali prohodnost po snjegu, vodi , travi je nenormalna

4.) zaustavna snaga s ovim gumama po ledu, kišii je odlična ( m+s gume )
u usporedbi sa kramponkama i niskoprofilnim gumama dan i noć

5.) jedini stvarni hendikep je povećana visina od tla pri visokom bzinama
( ne ide preko 120 sa ovim gumama- otpor zraka predpostavljam )

Što se tiče potrošnje :

Moram biti iskren nešto neurotično vozim u zadnje vrijeme i upće nije gušt gariti nivu, ona je za cruzing, od sad lagano ( po rotoru 50kmh po kiši :roll: )
a na semaforu ko ispred svih , pa traktorista :lol: ,

Kad spalim cijeli rezervar, onda raportujem

Moja recimo ima hidro-podizače na ventilima i hidro-španer na lancu, pa nije do razdešenosti ventila. Makar sa razdešenim ventilima na bilo kojen autu potrošnja ide u nebesa ( 1.5 l na 15 min stara mazda deluxe )

jeronimo

Post by jeronimo »

stavi neke krstene gume u serijskoj veličini i videćeš razliku(205/70r15)...nemoj ih porediti sa vli-5 one su namenjene za drugu svrhu recimo stavi fulda tramp ili marsall graber at...predpostavljam da su ti felne 15-ice...

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Marko wrote:Ljudi nemojte da sami sebe zavaravamo. Par dana sam vozio Nivu 1,7, i potrosnja se kretala oko 15-17 litara u Beogradu (Bez shpiceva)
Ako je injektorka,teraj u servis o'ma. :D

jeronimo

Post by jeronimo »

tesko, jos nisam video toliku portošnju na dir. ubrizgavanju,a video sam jednu sa neispravnim senzorom temp. (radi na sauhu svo vreme) i nije prelazila 15...

Post Reply