Rotacija

dris

Rotacija

Post by dris »

Eto šta smo dočekali, konkretno:

NS Partizanska ulica, ja naravno vozim kao i uvek bez egzibicija, međutim iza mene neko vozilo tipa XXYZ SECURITY štha ja znam sa sve rotacionim svetlima, i tip naravno pošto hajči firmin auto i baš je baja upali rotaciju onog momenta kada je skontao da moja lajka nije trkački auto, misli valjda sad ću se skloniti kako bi on mogao pržiti dalje, naravno nisam sisao vesla. :P

uglavnom obiđe on mene i još 2 vozila i prilazi semaforu i gasi rotaciju, više mu jelte ne treba.

Prvo- da li se to vozilo uopšte smatra "posebnim" ?
Drugo- po meni to je zloupotreba i kome se to može u ovoj državi žaliti ?

Raziel

Post by Raziel »

nisam pravnik ali iz nekog iskustva mogu odgovoriti sledece: 1. ako ima rotaciju znaci da je vozilo posebno, zasto je ima i da li je koristi jer mu treba ili zato sto mu je tako doslo to tebi nije vazno jer je MORAS postovati.

2. ako smatras da koristi rotaciju u svrhe za koje nema dozvolu, a ne u one za koje je ovlascen i pri tome krsi zakon mozes uraditi sledece:1. utvrdi da li ta firma cije je vozilo spada pod MUP ili ne. dalje prosto zabelezi tablice i prijavi njegovim poslodavcima bahato ponasanje uz zahtev da te obaveste o preduzetim merama ili ides u emisiju SAT sa snimkom koji si "kao" napravio mobilnim telefonom. ili, jednostavno prijavis policiji pri cemu treba da budes lukav jer ako ih zoves dok vozis, a pritom dezurni policajac ima bar malo mozga mozes platiti kaznu za razgovaranje mobilnim telefonom u toku upravljanja vozilom.
[url=http://www.limundo.com/ref/Raziel38/][img]http://www.limundo.com/fajlovi/BannerAff/Limundo-468x60.png[/img][/url]

Vlada88

Post by Vlada88 »

Ne razumem taj baja je iz SECURITI,u mom gradu ima takvih vozila ali nemaju rotaciju,zna se koja vozila smeju da koriste svetlosne i zvucne signale,ja sam bio u vojnu policiju pa ti sa sigurnoscu kazem da to samo mogu koristiti vojni organi,policija,vozila pod pratnjom,hitna pomoc,sluzbe grackog uredjena ali samo neka vozila ne sva. A poseba dozvola za to ne postoji,mozda su ako pripadnici posebnih odelenja supa a ne obicno obezbedjenje objekata
[img]http://s10.rimg.info/6a9e91b8c91890eb51f1f9c549cf7b6d.gif[/img] [b][/b]

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Sve što nije plavo ili crveno nije prioritetno, što će reći te baje sa stroboskopima bele ili žute boje moraju da se pridržavaju svih pravila kao i svi ostali učesnici u saobraćaju. Jedini izuzetak je kada su u pratnji policije ali tada su tu panduri glavni a ne oni. Te rotacije im služe kao i za građevinska vozila da budu obeleženi kao dozvoljena smetnja na putu tj. kad se parkiraju na sred ulice radi obavljanja dostave para.

Raziel

Post by Raziel »

kad ugledas vozilo sa rotacionim svetlom i sirenom sve sto se od tebe trazi jeste da se sklonis ako si mu prepreka na putu. nikako nije na tebi da utvrdjujes da li je rotacije prave boje, da li taj neko ima dozvole za to. i da ja na svoj privatni auto stavim rotaciju i sirenu ti se moras skloniti ako naidjem, a meni ce drzava srbija suditi zbog toga. gledaj na to ovako: ne postovanjem rotacije mozes dovesti neciji zivot u opasnost i kasnije zbog toga odgovarati, dok postovanjem iste mozda spasavas neciji ili pomazes u sprecavanju izvrsenja nekog krivicnog dela. i svakako nije tako strasno skloniti se pa i ako je taj vozac ustvari debil koji koristi svoj polozaj jer ... npr kasni na rucak... kao sto ti rekoh, zali se, tuzi ga, ali skloni se sa puta. nikad ne znas njegove razloge, ko je, zasto mu se zuri...
[url=http://www.limundo.com/ref/Raziel38/][img]http://www.limundo.com/fajlovi/BannerAff/Limundo-468x60.png[/img][/url]

opel
Automobil: Lada 2107 / Samara

Post by opel »

Sta ste navalili na coveka? Pusti budalu neka izigrava bozicnu jelku,ima ih tol'ko da se nemogu nabrojati. I kao sto kaze 'Raziel' kada vidis rotaciono svetlo bez' s puta,a ako se on mangupira to je vec njegov problem i on ce odgovarati za njega!
BA3 21013 / LADA 1200s

djape1977

Post by djape1977 »

a sto bi im se sklanjao sa puta? da samo znate koliko ih ima po beogradu...
ko ih j...
sklanjam se samo kad vidim u retrovizoru kola hitne pomoci ili vatrogasni kamion
j***** auto bez kardana

vigmir

Post by vigmir »

Ja sam istog misljenja.Sklanjam se samo vozilima policije, hitne pomoci i vatrogascima.Danas imamo na desetine kojekakvih agencija za obezbedjenje, pratnju novca i slicno.Poceli su da prate i dostavna vozila Duvanske industrije Nis.Sta treba da se sklanjam i njemu da brze isporuci cigarete u trafiku ili ovome da sto pre prenese pazar sa neke benzinske pumpe i slicno? Sto bi rekao Choksi ove sa stroboskopima na krovu ne je... ni 2 posto.

dris

Post by dris »

opel wrote:Sta ste navalili na coveka? Pusti budalu neka izigrava bozicnu jelku,ima ih tol'ko da se nemogu nabrojati. I kao sto kaze 'Raziel' kada vidis rotaciono svetlo bez' s puta,a ako se on mangupira to je vec njegov problem i on ce odgovarati za njega!
Druže vidim da si iz Subotice, ne znam kakav je tamo saobraćaj, letos kad sam bio nije mi se činio problematičan mada bila je sezona godišnjih odmora tako da...

Pre mi se čini da bi bio budala kada na "prvu" odreagovao na garišino "mjaukanje". Druga stvar, odluku o sklanjanju u desnu traku ili NE sklanjanju doneo sam nakon sagledavanja situacije na terenu što znači NISAM GLUMIO BOŽIĆNJU JELKU već sam procenio sledeće: 1. tip je tek u momentu kada je shvatio da lajka nije BMW upalio rotaciju, 2. Partizanska ulice je sve samo ne opuštena za manevre tipa "odma se sklanjaj", u svakom slučaju MIRNO SPAVAM IAKO SE NISAM SKLONIO U DESNU TRAKU.

druže sada ću da nabrojim one što ti reče koje ne možeš izbrojati, znači svakodnevno na putevima NS-a:

1. Taksisti- ubice/samoubice, pogotovo ovi što voze tuđi auto i uglavnom nemaju "kilometražu" a još manje vozačke kulture i tolerancije, panduri ih tolerišu maksimalno i oni to prilično koriste.
2. Šansa da auto BG tablica u NS-u da žmigavac je otprilike kao šansa Partizana protiv CSKA (iz 2 u 1)
3. Takođe priličan broj NS tablica takođe štedi akumulator, jer bože moj žmigavac ubija akumulator
4. Skretanje u levo na raskrsnici iz srednje trake je naprosto najnovija moda, čak je postalo normalno.
5. zaista ne razumem ljude kojima smeta parkiranje auta na udaljenosti 4-6 metara od raskrsnice :)

6. inteligentni biciklisti
7. pešaci čije su noge brže od pameti

sve usvemu
:evil:

opel

Post by opel »

NISAM GLUMIO BOŽIĆNJU JELKU
Pa ne kazem da si ti! Nego onaj sa rotacijama!
A za ostatak sa slazem!
BA3 21013 / LADA 1200s

Zeka

Post by Zeka »

Za vozila sa zutom rotacijom vaze ista saobracajna pravila kao i za vozila bez rotacije tako da nisi duzan da se sklonis kad te sustigne ili susretne takvo vozilo.
[url=http://www.postimage.org/][img]http://s4.postimage.org/JauQ9.jpg[/img][/url]

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Vozilima sa plavom rotacijom moraš da se skloniš ako imaš uslova za to. Ako naiđu vozila pod pratnjom (imaju i plavo i crveno svetlo) moraš da staneš. Svi ostali su nebitne drkadž... koji se prave mangupi. I još nešto NIKO NEMA PRAVO DA PROĐE NA CRVENO SVETLO.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

eeeee.....ja na Altini svaki dan gledam pandure kako kroz crveno prolaze.....ja se jedino sklanjam vozilima hitne pomoci/ako su upaljene sirene i svetla/i vatrogascima,a za ostale me bas briga..jednom su kod arene kao 3 crna audija plava rotacija,sviraju,ja mrdnuo nisam,presli su u dgugu,pa u zaustavnu traku.........
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

opel

Post by opel »

3 crna audija plava rotacija,sviraju,ja mrdnuo nisam,presli su u dgugu,pa u zaustavnu traku.........
E tako se to radi! 8)
BA3 21013 / LADA 1200s

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

choksi wrote:Sve što nije plavo ili crveno nije prioritetno, što će reći te baje sa stroboskopima bele ili žute boje moraju da se pridržavaju svih pravila kao i svi ostali učesnici u saobraćaju. Jedini izuzetak je kada su u pratnji policije ali tada su tu panduri glavni a ne oni. Te rotacije im služe kao i za građevinska vozila da budu obeleženi kao dozvoljena smetnja na putu tj. kad se parkiraju na sred ulice radi obavljanja dostave para.
Ovo je najbolje objasnjenje, obavezan si da se sklonis i zaustavis samo ako ima vozila koja uvek imaju pravo prvenstva prolaza (policija, hitna pomoc, vatrogasci, vojna policija, vozila koja predstavljaju pratnju tzv. eskort, a u kojima opet sede u tom smislu ovlascena lica), ali samo ako daju svetlosne i zvucne signale kojima upozoravaju druge na svoje prisustvo i pravo prvenstva prolaza.

A sto se tice agencija za FTO i slicno, to je sve normativno neregulisano i ta oblast tek treba da se pokrije zakonima i odgovarajucim podzakonskim aktima. Manji je problem zuta rotacija na nekoj 1.9 TDI Fabiji, veci je problem sto ona dva mazgova unutra imaju po Beretu u futroli, a pumparicu u gepeku, a zna se ko ima dozvolu za nosenje oruzja, samo pripadnici vojske i policije, kao i ostala sluzbena lica koja imaju pravo na nosenje i upotrebu vatrenog oruzja kao sredstva prinude.

Svi ostali gradjani imaju pravo na drzanje (posedovanje) oruzja ako za to imaju vazecu dozvolu i ne smeju ga nositi sa sobom, a ako ga vec (pre)nose, oruzje mora biti rasklopljeno i municija odvojena od samog oruzja.

Sto se mene tice, reagujem spram situacije, ako se zaleteo i pretice kolonu i ulece u makazice, usporicu, ali da sad ja bezim na trotoar zbog njega - ne pada mi na pamet.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

Post Reply