Trese se mjenjač
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
Trese se mjenjač
Pozdrav svima i nadam se da će te mi moći pomoći sa savjetima. Imam Nivu 1,7i 2004g i znao mi je lupiti kardan kada mijenjam brzine pa sam otišao u servis (Ladin) gdje su mi promijenili križ kardana. Kada sam preuzeo auto strašno mi je vibrirao mijenjač bri brzini od 40-70km/h pa sam se vratio i reklamirao kvar. Oni su pokušali zakrenuti kardan za 180 stupnjeva. Međutim opet isto, da ne dužim izgubio sam cijeli dan kod njih sve dok nisam zatražio novi križ. Oni su ga promijenili i vibracija se smanjila ali nije nestala skroz. I još osijetim da mi kardan ili nešto drugo lupa pri brzini oko 100km/h i to pogotovo kada otpustim gas. Žalosno je da ovdje nema majstora koji se kuži u te stvari pa razmišljam doći kod vas. Pomoć!!
Ajme
Tresu se sve ručice od mijenjača unutra i to pr brzini od nekih 40km/h do 65km/h, ali to mi se nije događalo prije te izmijene križa kardana. Što je najgore lik u servisu mi je rekao da to tao skoro pa mora jer sada nema lufta. Jasno mi je da me je htio otkačiti
sve te price su bullshit, jednostavno nailazite na majstore koji ne znaju svoj posao i na delove loseg kvaliteta. na trzistu ima previse delova sumnjivog porekla, da ne kazem laznjaka. muke sam mucio sa kardanom na 2104 dok nisam sve to resio.
odradite obojica sledece korake i nema omaske:
1. nabavite krstove kardana nekog ozbiljnog proizvodjaca. ja sam poslednji put kupio neke francuske i kostali su oko 25e komad. ne kupovati GMG ni po koju cenu! za putnicke lade krstovi odgovaraju od bilo kog fiata sa zadnjim pogonom. ako su na nivi isti kao na 2101...07 onda eto resenja. ako ne pomucite se malo, svi ozbiljni evropski proizvodjaci auto delova rade i za lade, sad sam na moju lajku stavio cilindar kvacila ferodo.
2. hardijev zglob ili djunta - ista prica kao i za krstove. bilo koji fiat sa zadnjim pogonom ( 1300/1500/124/125/131/132/argenta). oko 20e
3. nosac kardana sa lezajem - takodje. na mom autu je neki nemacki, 18e
4. sve to lepo sklopiti. posebno pazljivo oko krstova da ne ostane neka rolnica zaglavljena.
5. OBAVEZNO odneti kardan tako sklopljen na balansiranje. cesto im fabricki ne valja balans. balansiranje kardana rade specijalizovane radionice koje se najcesce bave kamionima i gradjevinskim masinama. bez problema mogu i da odrade ladin kardan.
ako nemate volje, znanja ili uslova da sami radite, mozete i jednostavno odvesti auto u servis za balansiranje i pustiti njih da sve odrade ali obavezno proverite koje delove oni ugradjuju i po potrebi nabavite sami kvalitetne delove.
posle sredjivanja kardana proverite nosace motora, menjaca i rediktora tako sto cete ih odozdo polugom podizati i natezati. ako se na nekom od gumenih nosaca vide pukotine - menjajte. sve vazi kao i za delove kardana. napr nosaci motora pasu od fiata a ne crkavaju po 30 godina.
koristan link http://www.srboauto.co.rs/index.html
http://www.eds-driveshaft.com/index.php ... ache=1&L=1
odradite obojica sledece korake i nema omaske:
1. nabavite krstove kardana nekog ozbiljnog proizvodjaca. ja sam poslednji put kupio neke francuske i kostali su oko 25e komad. ne kupovati GMG ni po koju cenu! za putnicke lade krstovi odgovaraju od bilo kog fiata sa zadnjim pogonom. ako su na nivi isti kao na 2101...07 onda eto resenja. ako ne pomucite se malo, svi ozbiljni evropski proizvodjaci auto delova rade i za lade, sad sam na moju lajku stavio cilindar kvacila ferodo.
2. hardijev zglob ili djunta - ista prica kao i za krstove. bilo koji fiat sa zadnjim pogonom ( 1300/1500/124/125/131/132/argenta). oko 20e
3. nosac kardana sa lezajem - takodje. na mom autu je neki nemacki, 18e
4. sve to lepo sklopiti. posebno pazljivo oko krstova da ne ostane neka rolnica zaglavljena.
5. OBAVEZNO odneti kardan tako sklopljen na balansiranje. cesto im fabricki ne valja balans. balansiranje kardana rade specijalizovane radionice koje se najcesce bave kamionima i gradjevinskim masinama. bez problema mogu i da odrade ladin kardan.
ako nemate volje, znanja ili uslova da sami radite, mozete i jednostavno odvesti auto u servis za balansiranje i pustiti njih da sve odrade ali obavezno proverite koje delove oni ugradjuju i po potrebi nabavite sami kvalitetne delove.
posle sredjivanja kardana proverite nosace motora, menjaca i rediktora tako sto cete ih odozdo polugom podizati i natezati. ako se na nekom od gumenih nosaca vide pukotine - menjajte. sve vazi kao i za delove kardana. napr nosaci motora pasu od fiata a ne crkavaju po 30 godina.
koristan link http://www.srboauto.co.rs/index.html
http://www.eds-driveshaft.com/index.php ... ache=1&L=1
j***** auto bez kardana
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
mora da se salis...Bobby wrote:to je ladamora da trese nesto, nema murnu da sedi
to je
moja niva ide 150 jednako glatko kao kad ide 20 . Sam sam joj menjao zadnji krst zadnjeg kardana ali sam izgleda imao srecu da ne narusim balans
Cuo sam da u Beogradu postoji firma Srboauto koja remontuje i balansira kardane i za to daje garanciju
http://www.srboauto.co.rs/index_en.html
Ok
Djape hvala na savjetu, vjeruj mi nije mi žao para htjeo bi to riješiti jer mi je auto stvarno dobar. Neću više voziti kod tih fušera ( žalosno to je ovlašteni ladin servis ), kupit ću najkvalitetniji križ i napraviti to što si mi rekao. Vjerovatno i ono što mi lupa bri brzini od oko 100km/h je to što nije balansiran kardan, bar se nadam.
http://www.eds-driveshaft.com/index.php ... ache=1&L=1 ovde imas adresu i telefon firmi u hr i slo koje se time bave pa gde ti je zgodnije
j***** auto bez kardana
- na benzinskoj me vole
Ja sam naučio da te kardane treba pomazivati na svakoj zamjeni ulja.
I u pravilu bi nakon zamjene križa trebalo bi balansirati kardan.
E ali onda ispadne jeftinije kupiti novi kompletan ...
I krunski savjet : lada niva je zatvoreni malo brži traktor, nikakvi novci i najkvalitetnij dijelovi i sva teorija na svijetu neće ju pretvoriti u tih , udoban, tj . normalan auto. ( iz osobnog iskustva, kad uspijem javim )
Žao mi je
I u pravilu bi nakon zamjene križa trebalo bi balansirati kardan.
E ali onda ispadne jeftinije kupiti novi kompletan ...
I krunski savjet : lada niva je zatvoreni malo brži traktor, nikakvi novci i najkvalitetnij dijelovi i sva teorija na svijetu neće ju pretvoriti u tih , udoban, tj . normalan auto. ( iz osobnog iskustva, kad uspijem javim )
Žao mi je
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
na benzinskoj me vole wrote: I krunski savjet : lada niva je zatvoreni malo brži traktor, nikakvi novci i najkvalitetnij dijelovi i sva teorija na svijetu neće ju pretvoriti u tih , udoban, tj . normalan auto. ( iz osobnog iskustva, kad uspijem javim )
Žao mi je
Demantujem odmah !
Ako je tako, objasni mi kako nova niva moze da ide glatko i tiho, kad vec "nikakvi novci je nece srediti" ?
Svi ti stereotipi o nivi poticu od ljudi koji je koriste na kratkim relacijama i iskljucivo van asfalta i pri niskim brzinama, pa onda i ne obracaju paznju na vibracije. A kad nekad izadje na asfalt i uhvati vecu brzinu ono sve krene da se raspada... Nije to do vozila, nego do nemarnog vlasnika!
- na benzinskoj me vole
Prvo ja volim svoju nivu.
Imam i drugih auta ( clio 2-više komada, vw T4 ), a i vozio sam svakakvih, a niva je i dalje prva .
Drugo
Ova moja se jako tresla pri 90 km/h od prvih dana (ćale ju je vozio u firmi ) (uđe u kritične brzine vrtnje i trese se ko blesava) i onda na 100 prestane i ide dalje normalno .
Prijatelj mi je kupio novu nivu 2005. godište i ima gore zvukove nego moja, valjda je krivo složen mijenjač , jer se druga razletila već na 60 000 , sa originalnim kvačilom.
Tako da ovisi na koju naletiš.
Moja pravila za prenos u nivi :
1.) mijenjati ulja svakih 30-40 000 km
2.)voziti u reduktoru dok ne izađeš sa parkirališta ( redovito paliti reduktor i blokadu )
3.) eventualno staviti kakav aditiv u ulje
4.) biti spreman za generalku na mijenjaču i eventualno kvačilo
5.) biti spreman na zvukove ( kupiti dobar radio i zvučnike )
Ako se to nekome ne sviđa :
1.) kupiti JIMNY-a (cca. 16 000 e )
2.) vitaru
3.) wranglera (cca. 35 000 e )
4.) defendera (cca. 30 000 e )
5.) kratkog g-a (cca. 70 000 e )
Imam i drugih auta ( clio 2-više komada, vw T4 ), a i vozio sam svakakvih, a niva je i dalje prva .
Drugo
Ova moja se jako tresla pri 90 km/h od prvih dana (ćale ju je vozio u firmi ) (uđe u kritične brzine vrtnje i trese se ko blesava) i onda na 100 prestane i ide dalje normalno .
Prijatelj mi je kupio novu nivu 2005. godište i ima gore zvukove nego moja, valjda je krivo složen mijenjač , jer se druga razletila već na 60 000 , sa originalnim kvačilom.
Tako da ovisi na koju naletiš.
Moja pravila za prenos u nivi :
1.) mijenjati ulja svakih 30-40 000 km
2.)voziti u reduktoru dok ne izađeš sa parkirališta ( redovito paliti reduktor i blokadu )
3.) eventualno staviti kakav aditiv u ulje
4.) biti spreman za generalku na mijenjaču i eventualno kvačilo
5.) biti spreman na zvukove ( kupiti dobar radio i zvučnike )
Ako se to nekome ne sviđa :
1.) kupiti JIMNY-a (cca. 16 000 e )
2.) vitaru
3.) wranglera (cca. 35 000 e )
4.) defendera (cca. 30 000 e )
5.) kratkog g-a (cca. 70 000 e )
mala popravka posta, na_pumpi_me_vole....
ako budes 'upalio' blokadu na asfaltu kako kazes dok izadjes s parkinga, niva ima da ti traje taman toliko dok se isparkiras, bolje popravi post da ne bi neko to stvarno uradio......
'upali' blokadu na asfaltu = odmah idi kupi novi kardan ako ne i diferencijal.
znaci ovako da ne bude zabune, posto je covek u istom redu napisao redovno pali reduktor i blokadu...
NIKADA, ALI NIKADA NEMOJ DA 'UPALIS' blokadu na iole tvrdom, znaci ako je suvo, ili ako je malo klizava zemlja NE PALI DA NE BI IZLOMIO ZUPCANIKE U DIFerencijalima ili otkinuo kardane, ili lamelu/korpu, slomio menjac.
blokadu pali samo kad treba, sto je izuzetno izuzetno retko, jako klizav teren, uzasno blato ili slicno, kad je blokada 'ukljucena' ako postoji razlika broja obrtaja prednjeg i zadnjeg kardana, a jedan od prednjih ili zadnjih tockova ne proklizava po podlozi, SLOMICES NESTO, ako ne i vise stvari....
NIKADA NE BLOKIRAJ DIFF pri kretanju, ako je samo jedan milimetar jedna guma ispumpanija odleteces u stranu, ako ides brzo i tocakne proklize odleteces pravo, znaci, ako ne znas sta je blokada kako i kad se koristi, u najboljem slucaju izlomices neki id prenosnih mehanizama, ili ces se jos i slupati....
paznja, blokada nije igracka, pazite sta pisete po forumima da ne bi neko 'nadrljao' zbog saveta napisanih u brzini....
ili kako je covek predlozio kupite nekog 'dzipa' za 70000 pa onda lepo ne morate da mislite, jer ni nema blokadu diferencijala, a i necete ga voziti van centra grada gde vas gledaju za ulozeni novac.

ako budes 'upalio' blokadu na asfaltu kako kazes dok izadjes s parkinga, niva ima da ti traje taman toliko dok se isparkiras, bolje popravi post da ne bi neko to stvarno uradio......
'upali' blokadu na asfaltu = odmah idi kupi novi kardan ako ne i diferencijal.
znaci ovako da ne bude zabune, posto je covek u istom redu napisao redovno pali reduktor i blokadu...
NIKADA, ALI NIKADA NEMOJ DA 'UPALIS' blokadu na iole tvrdom, znaci ako je suvo, ili ako je malo klizava zemlja NE PALI DA NE BI IZLOMIO ZUPCANIKE U DIFerencijalima ili otkinuo kardane, ili lamelu/korpu, slomio menjac.
blokadu pali samo kad treba, sto je izuzetno izuzetno retko, jako klizav teren, uzasno blato ili slicno, kad je blokada 'ukljucena' ako postoji razlika broja obrtaja prednjeg i zadnjeg kardana, a jedan od prednjih ili zadnjih tockova ne proklizava po podlozi, SLOMICES NESTO, ako ne i vise stvari....
NIKADA NE BLOKIRAJ DIFF pri kretanju, ako je samo jedan milimetar jedna guma ispumpanija odleteces u stranu, ako ides brzo i tocakne proklize odleteces pravo, znaci, ako ne znas sta je blokada kako i kad se koristi, u najboljem slucaju izlomices neki id prenosnih mehanizama, ili ces se jos i slupati....
paznja, blokada nije igracka, pazite sta pisete po forumima da ne bi neko 'nadrljao' zbog saveta napisanih u brzini....
ili kako je covek predlozio kupite nekog 'dzipa' za 70000 pa onda lepo ne morate da mislite, jer ni nema blokadu diferencijala, a i necete ga voziti van centra grada gde vas gledaju za ulozeni novac.