TNG u Ladi

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

dare80 wrote:Koji sistem bi mi preporucili da ugradim u moju samaru Lovato ili BRC. kako se krecu cene i mozete li da mi preporucite neki servis u Nisu.

Hvala
Originalni sa garancijom ;) ; ja sam imao i longas i lovato i landirenco i svi rade kad se dobro ugrade. Što se tiče servisa vidi sa našim nišlijama ili pogledaj na cannonball forumu u delu za plin.

dare80

Post by dare80 »

Iscitao sam pomenuti forum, po preporuci, i tamo nasao vrlo nezdravu atmosferu. Sem dva ovlascena servisa ( jedan u N.Sadu drugi u BG ) niko ne zna da postavi sistem. Koji je bolji,, hmmm. Svaki ciga svoga konja hvali i sistem za koji je on ovlascen servis.
Sto se tice Nisa tu nikog ne hvale jer nema ovlascenih servisa.
Pominje se inter gas kao ozbiljna firma, ali oni ugradjuju sisteme Stargas ( rade ih samooo oni ). U razgovoru su pomenuli da imaju trostepene isparivace i neke plocice, sta god to da znaci i da su boli od Lovata . Ako neko ima neka iskustva s njima od mojih komsija neka ih podeli ovde samnom. I sta mislite o uzimanju sistema za koji postoji samo jedna firma koja ih radi.
Za lovato sad ispada da je lutrija da ti ugrade sve original delove, ima li tu neku servis za preporuku.
Pomagajte drugovi hocu da se ubijem
:evil:

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

Jel mogu ja, nicim izazvan, malo da zastupam one koji nisu za TNG?

Ako ne prelazis vise od 10000km godisnje, tebi se plin jednostavno ne isplati.

Neke od problema si spoznao i sam: koji je uredjaj bolji, jesu li delovi originalni, ima li garancije, biras izmedju pola gepeka i celog rezervnog tocka, izlazes se troskovima atesta, tehnickog pregleda i izdavanja nove saobracajne (ili kazni, ako sve navedeno ne uradis), ako zelis da ustedis, onda ti performanse auta (ipak bitno) opadaju, sto nikako nije za zanemarivanje iz bezbednosnih razloga, kvalitet plina kod nas je u najmanju ruku diskutabilan (ni sa benzinom nije mnogo bolje, ali je ipak bolje), plin trazi vise paznje oko filtera i svecica (minimum), cak i razlika u ceni izmedju plina i benzina vise nije tako drasticna, koliko se pravilnim stelovanjem svih neophodnih parametara motora moze optimizovati potrosnja benzina.

Znam da zvuci isprano, ali ja volim da citiram jednog kolegu sa ovog foruma: "Plin u upaljac, naftu u pec, a benzin u auto."

Naravno, koliko ljudi, toliko i cudi, svako ima svoju pricu i zna sta mu najvise odgovara. Ja svoju Ruskinju nikad ne bih "sakatio" plinom.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

dare80

Post by dare80 »

36 dinara plin a 88 benzin. Razlika i nije tako mala. Elem resio sam da ugradim plin tako da pricajte sta znate o STARGAS sistemima i ima li ga neko u autu.

choksi

Post by choksi »

Nikad čuo. Ja imam sada landirenco i to sam ugradio samo zbog garancije (2g) a lovato(1), za 2g prešao sam 42000km i nisam imao problema (4 servisa samo čišćenja filtera 2100din- jer su obavezni zbog garancije). Sad sam uzeo novi filter 200din tako da sam na održavanje dao 2300din i jako sam zadovoljan.Ako imalo imaš smisla za mehaniku možeš sam da zameniš i filter i membrane tako da nemoraš da imaš ovlašćeni servis u komšiluku.Što se tiče računice ugradnja+održavanje=32000 a ušteda 160000din. :prvi

ladilak90

Post by ladilak90 »

lengenda wrote:Jel mogu ja, nicim izazvan, malo da zastupam one koji nisu za TNG?

Ako ne prelazis vise od 10000km godisnje, tebi se plin jednostavno ne isplati.

Neke od problema si spoznao i sam: koji je uredjaj bolji, jesu li delovi originalni, ima li garancije, biras izmedju pola gepeka i celog rezervnog tocka, izlazes se troskovima atesta, tehnickog pregleda i izdavanja nove saobracajne (ili kazni, ako sve navedeno ne uradis), ako zelis da ustedis, onda ti performanse auta (ipak bitno) opadaju, sto nikako nije za zanemarivanje iz bezbednosnih razloga, kvalitet plina kod nas je u najmanju ruku diskutabilan (ni sa benzinom nije mnogo bolje, ali je ipak bolje), plin trazi vise paznje oko filtera i svecica (minimum), cak i razlika u ceni izmedju plina i benzina vise nije tako drasticna, koliko se pravilnim stelovanjem svih neophodnih parametara motora moze optimizovati
potrosnja benzina.

Znam da zvuci isprano, ali ja volim da citiram jednog kolegu sa ovog foruma: "Plin u upaljac, naftu u pec, a benzin u auto."

Naravno, koliko ljudi, toliko i cudi, svako ima svoju pricu i zna sta mu najvise odgovara. Ja svoju Ruskinju nikad ne bih "sakatio" plinom.
Mislim da nisi u pravu kada govoris o isplativosti gasnog uredjaja u automobilima.
Evo primera: Ako auto trosi u proseku 10l a godisnje prelazi 5000km po sadasnjoj ceni benzina i plina usteda je 26000 din na godisnjem nivou, sto znaci da vec nakon godinu dana plinski uredjaj isplacuje samog sebe. Ko prelazi 10000km i vise ima i besplatnu registraciju.
Sto se tice prostora u prtljazniku to je mala cena koju treba platiti za prilicnu ustedu. Ovo se posebno odnosi na nas koji i nismo dobroo situirani a auto nam je neophodan.
Razlika u performansama postoji ali ona nije velika narocito kod kvalitenih i dobro nastelovanih uredjaja.
Da ne govorim o tome da plin ne steti motoru vec da produzava njegov vek trajanja a tu je i cesto zaboravljana ekoloska strana koriscenja gasa kao goriva u automobilima.
Evo i mog licnog primera ja u proseku godisnje prelazim 12-15 hiljada mahom gradskih tako da mi je prosek potrosnje oko 11l sto znaci da ustedim izmedju 750-950 evrica. Malo li je. Pa moj auto toliko vredi.
Pitao Bog Muju
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.

samara1500

Post by samara1500 »

dare80 wrote: pricajte sta znate o STARGAS sistemima i ima li ga neko u autu.
STAR GAS sam video na slikama jednog poljskog projekta Samare sa turbo kompresorom (iz motora 1500 125KS).'Bem li ga, isparivač izgleda solidno (nešto je deblji) i vrlo moguće da je stvarno bolji od Lovato. Samo da ta jedina firma ne ispari, pa ne možeš posle da nadješ ni filter... Inače, i ja planiram ugradnju gasa, mada mi se ne žuri jer imam još što-šta da sredim pre toga. Nekako mi se LANDI čini dobar izbor... pogledaću još jednom eksponate na sajmu za koju nedelju.
;)
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

vigmir

Post by vigmir »

Jedno pitanje za poznavaoce TNG sistema:
Posto imam ugradjen isparivac marke Lo-gas interesuje me da li je onaj ventil (ili sta li je vec) gde se nalazi filter za gas univerzalan ili mora bas tipski da bude.Firma koja mi je ugradjivala gas( cuveni "ATACO" koji reklamiraju po svim auto magazinima a nevidjeni su prevaranti) vise ne radi ugradnju u vozila niti ima rezervne delove za Lo-gas.Hocu da promenim filter za gas koji nisam menjao 100 godina i interesuje me da li mogu da ugradim recimo Lovato filter ili moram da promenim ceo ventil sa filterom.

Dimce
Automobil: Lada Samara

Post by Dimce »

Bice da ces moraci ceo ventil da menjas ako ti je stari filter recimo od filca i ima one dve metalne mrezice onda da ako ne skini stari filter pa trazi... :)
Kad drzis Cekic u rukama,sve ti nekako,lici na Ekser.

Dimce

Post by Dimce »

Bar je meni tako bilo pa sam promenio ceo ventil i isparivac al mi bar auto normalno radi :) :) :)

vigmir

Post by vigmir »

A koji si ti imao uredjaj kad si morao da menjas ventil sa filterom?Ne znam zasto bi morao menjati i isparivac kad je on u redu ili se tvoj sj... pa si i njega o istom trosku uradio. :?

choksi

Post by choksi »

Skini filter pa sa njim u bubanj i sigurno ćeš naći, ja sam uzeo za landirenzo za 200 din. Možeš i da ga očistiš ako je kao minijaturni filter za vazduh.

dare80

Post by dare80 »

E ovako, ja se raspitivao kod svih koje poznajem po Nisu ne bi li saznao nesto o sistemu i naletim na coveka koji je tamo radio. Radi se o italijanskom sistemu i to nesto kvalitetnijem. Stranci na putu kroz Srbiju svracaju da ugrade taj sistem jer je mnogo povoljnije nego u inostranstvu. Sto se tice garancije davali su 3 pa onda smanjili na dve, u smislu jel smo mi najvece budale pa da dajemo 3 godine dosta su i dve. Servis je najveci u Nisu za ugradnju gasa. Vrse sva testiranja na automobilu po ugradnji, stelovanja, sonde cuda i ostalo. Otici cu do njih da vidim sto se tice delova, kakva je kompatibilnost i poslovna politika. U sustini niko od konkurencije nije reko da je sistem los a pitao sam ih dosta. Javicu sta je bilo

Dimce

Post by Dimce »

Lovato pa zezao me je pa sam o istom trosku zamenio i jedno i drugo :D :D :D

vigmir

Post by vigmir »

choksi wrote:Skini filter pa sa njim u bubanj i sigurno ćeš naći, ja sam uzeo za landirenzo za 200 din. Možeš i da ga očistiš ako je kao minijaturni filter za vazduh.
Danas sam otvarao da proverim filter za gas.Kod mene je onaj kao za vazduh samo u minijaturi.Ocisti sam njega i ono kuciste i picim dalje dok ne uzmem novi.Sad barem znam sta da trazim.

Post Reply