a da probate njih
Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb
Dare wrote:Ljudi, jel moze neko da postavi "legalizovanu"verziju najnovijeg NOD-a ? Ja imam onaj stariji, sto pojavljuje oko kad se upali, i zadovoljan sam pa bih da ga malo unapredim. Ako je zabranjeno, molim za link na PP
![]()
Inace, evo jedan savet:
Kad instaliras Windows iznova, instaliraj sve programe koje obicno koristis, poseti sve omiljene sajtove na koje se logujes.... jednostavno sacekaj par dana da se sva podesavanja ustale. E tad uzmi Acronis True Image Home, i sa njim napravi sliku sistemske particije, i narezi na DVD-e. Kad to imas, u stanju si da obnovis sistem , tj da ga vratis na stanje kad je bio skroz nov, i ceo proces traje 15-ak minuta, ili manje ako je bolji kompjuter. Nikada vise neces morati da instaliras Windows od nuleniti ce te mnogo pogoditi iznenzdni pad sistema

Acronis True Image Home ima mogucnost da kreira bootabilni CD sa nekih 50 MB kojecega. To nesto je neki njegov mini operativni sistem koji se pokrece sa tog CD-a i koji te u par koraka vodi kroz proces oporavka. Tako da ti Windows uopste ne treba u toj operacijiZeka wrote:Dare wrote:Ljudi, jel moze neko da postavi "legalizovanu"verziju najnovijeg NOD-a ? Ja imam onaj stariji, sto pojavljuje oko kad se upali, i zadovoljan sam pa bih da ga malo unapredim. Ako je zabranjeno, molim za link na PP
![]()
Inace, evo jedan savet:
Kad instaliras Windows iznova, instaliraj sve programe koje obicno koristis, poseti sve omiljene sajtove na koje se logujes.... jednostavno sacekaj par dana da se sva podesavanja ustale. E tad uzmi Acronis True Image Home, i sa njim napravi sliku sistemske particije, i narezi na DVD-e. Kad to imas, u stanju si da obnovis sistem , tj da ga vratis na stanje kad je bio skroz nov, i ceo proces traje 15-ak minuta, ili manje ako je bolji kompjuter. Nikada vise neces morati da instaliras Windows od nuleniti ce te mnogo pogoditi iznenzdni pad sistema
A jel moze da se odradi backup iz bios-a, jer zadnji put kad mi je pao sistem comp se stalno restartovao pre nego sto se i windows logo pojavi. Isto se ponasao i u safe modu.
Ja sam porucio Ubuntu instalacioni CD preko njihovog sajta, i stigao mi, nisam ni postarinu platio. Ali sto zbog nemarnosti, sto zbog popunjenog HDD-a do danas ga nisam isprobao. Glavni razlog je sto na faxu svo programiranje radimo u Win-u.... cisto da ne pravim razliku, a i posao oko trazenja eventualno nekih zamenskih programa i jos pro tom naravno ispit polazem na WindowsuSinisaKrisan wrote:Ne mozes iz BIOSa da podesavas nista sto se tice operativnog sistema koji trci na toj masini.
Napravi "image" ili "snapshot" sistema kao sto je Dare predlozio
Ja sam taj problem resio odavno.
![]()
Ako Vam je stalo do sigurnosti (kao meni) koristite Linux.
Sigurnost je jedna od najvecih prednosti Linuxa u odnosu na druge operativne sisteme. Virusi, adwarei, malwarei... NE MOGU da se instaliraju na Linux. Medjutim, POSTOJE neki trojanci za njega.
Trojanac je maliciozni software koji se sluzi "prevarom" da bi se instalirao na hard disk. Setite se grcke legende o Trojanskom Konju.
Trojanac Vas zavara tako da pomislite da instalirate nesto korisno.
Cak i dete od 12 godina moze da napravi trojanca. Kreiranje virusa ili crva sa druge strane, je mnogo kompleksniji zadatak.
Virus utice ili na poseban fajl, ili na odredjeni program, i multiplicira se BEZ ZNANJA korisnika. Crv za razliku od virusa radi u "standalone" rezimu i takodje se multiplicira bez znanja korisnika.
NE POSTOJI SOFTWARE koji moze da se instalira "sam od sebe" ili bez znanja korisnika na Linuxu.
Trojanci zavise od intervencije samog korisnika i zato postoje za Linux.
Zasto bi Vi prelazili na Linux? pa to je tesko, zahteva puno kucanja raznih komandi, nema softwarea za njega, kako cu da igram igrice, kako ovo kako ono.... su samo neka od pitanja koja mozete da postavite sebi.
Linux JESTE malo tezi za prosecnog korisnika Windowsa jer nista od onoga sto ste navikli na Windowsu (osim duplog klika) necete moci primeniti na Linuxu.
Istina je medjutim, da kada biste kompjuter dali svojoj baki (koja nikada u zivotu nije videla tu spravu) njen izbor operativnog sistema bi definitivno bio Linux.
Zasto?
-Cak i sa KDE ili GNOME grafickim okruzenjem moguce je - malo verovatno, ali moguce - da cete biti prinudjeni da koristite komandnu liniju ili da editujete neki konfiguracioni fajl.
Uporedite to sa Windowsom gde je moguce - malo verovatno, ali moguce -, da cete morati da koristite komandnu liniju ili da editujete registry, a kao sto to kolege iz Redmonda vole da kazu, jedan pogresan korak tamo, i ode OS u nepovrat.
-Sve moderne distribucije Linuxa nisu nista teze za podesiti nego sam Windows.
Sve sto treba da uradite da bi ste ga npr. instalirali je da ubacite CD ili DVD, date svom kompjuteru ime, napravite password za "root" (administrator) korisnika i stisnete enter.
To je bilo tesko jel da?
Instalacija softwarea nije nista drugacija.
-Linux u default instalaciji dolazi sa programima za; pustanje muzike, gledanje filmova, editovanje i pregledavanje slika, sigurnim web browserom (Firefox), kompletnim office paketom, klijentima za IM, IRC i druge vrste mesindzera, kompletnom podrskom za Vas hardware (da da, nema drajvera - odmah SVE radi, osim mozda dial up modema) i jos preko 2000 paketa softwarea (u default instalaciji!!!!)
Windows sa druge strane, Vam daje Internet Explorer, Microsoft Outlook i Mesindzer, za koje je utvrdjeno da imaju nekih malih zanemarljivih problema.
On uglavnom dolazi instaliran na Vas racunar kada kupujete novi i daje Vam sve sto Vam treba.
Osim mozda Zone Alarma, Anti Virus programa, Anti Spyware softwarea, ali kada malo bolje razmislite, kome trebaju takve stvari kada imate siguran OS kao sto je Windows.
Symantec je utvrdio da ukoliko svezu instalaciju Windowsa zakacite na internet, nece proci ni sat vremena a da Vas racunar ne bude kompromitovan
Linuxi u default instalaciji, na internetu mogu da traju mesecima, ali onda nije zanimljivo
Tehnicka podrska koju dobijate za Linux je nemerljivo kompetentnija od kolega im iz Redmonda.
Internet je Vasa tehnicka podrska, jer je Linux, operativni sistem koji je nastao na Internetu, gde se SVAKODNEVNO milioni i milioni ljudi sirom sveta trude da ga ucine jos boljim.
http://www.youtube.com/watch?v=FDgEdcFTquM
Tako receno, dajte mu sansu i nemojte se bojati novih stvari
Ja jesam, i nikako se nisam pokajao jer, mogu isto tako lako, da radim sve sto korisnici Windowsa mogu.
Cesta je situacija da cak Linux u svojoj "evoluciji" napravi korak napred, a potom svi ostali prate njihove korake. Kao sto je to bio slucaj sa cuvenim eye-candy Aerom za Vistu koji je toliko pompezno najavljivan kao nesto novo.![]()
http://www.youtube.com/watch?v=kcQM7DH_loQ
Windows koristim samo jos za igrice, jer je jedino za to dobar, mada i tome se blizi kraj.....
Uzivajte!
E to me je bas interesovalo da li mogu bez pokretanja windows-a da uradim backup. ThanksDare wrote:Acronis True Image Home ima mogucnost da kreira bootabilni CD sa nekih 50 MB kojecega. To nesto je neki njegov mini operativni sistem koji se pokrece sa tog CD-a i koji te u par koraka vodi kroz proces oporavka. Tako da ti Windows uopste ne treba u toj operacijiZeka wrote:Dare wrote:Ljudi, jel moze neko da postavi "legalizovanu"verziju najnovijeg NOD-a ? Ja imam onaj stariji, sto pojavljuje oko kad se upali, i zadovoljan sam pa bih da ga malo unapredim. Ako je zabranjeno, molim za link na PP
![]()
Inace, evo jedan savet:
A jel moze da se odradi backup iz bios-a, jer zadnji put kad mi je pao sistem comp se stalno restartovao pre nego sto se i windows logo pojavi. Isto se ponasao i u safe modu.