TNG u Ladi

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Svako mesto ima svoja pravila. Meni su se recimo u Novom Sadu cudili zasto sam morao prvo na tehnicki da bih dobio uput za atest u supu, ali kod nas mora tako.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

E pa to je sve posledica toga da na na teh.pregledu rade krojači i poslastičari a u sup-u švalerke i unapređene kafe kuvarice. Još nešto, molio bih da se dozvoli suprotno mišljenje bez omaložavanja drugih, i mislim da ja kao jedan od starijih članova nisam zaslužio da mi niko kaže da lupetam i sl. :!:

vigmir

Post by vigmir »

choksi wrote:Još nešto, molio bih da se dozvoli suprotno mišljenje bez omaložavanja drugih, i mislim da ja kao jedan od starijih članova nisam zaslužio da mi niko kaže da lupetam i sl. :!:
U potpunosti se slazem.

Sto se tice atesta ovo je jos jedan dokaz u kakvoj ku... drzavi zivimo.Radi kako ko hoce i svako tumaci zakone i propise kako mu odgovara.Desavaju se stvari koje se granice sa ludosti ali se kod nas sve tolerise.Sama pomisao da ugradis gasni uredjaj i vozis se bez atesta godinama je ludost.A tek ove gluposti oko (ne)upisivanja podataka u zvanican dokument,kao sto je saobracajna,za to covek nema komentara.

kosta978

Post by kosta978 »

choksi wrote:E pa to je sve posledica toga da na na teh.pregledu rade krojaèi i poslastièari a u sup-u švalerke i unapreðene kafe kuvarice. Još nešto, molio bih da se dozvoli suprotno mišljenje bez omaložavanja drugih, i mislim da ja kao jedan od starijih èlanova nisam zaslužio da mi niko kaže da lupetam i sl. :!:
Slažem se s tim, izvinjavam se zbog prejakih reči, ali molim, ako sam rekao da nisam menjao dozvolu prilikom atesta, da se suzdržiš odgovora tipa: Ti ćeš da mi lupiš pečat u saobraćajnu:lol:...mi u BG radimo ovako.... i sličnih gluposti ... I mi koji nismo iz Beograda ipak nešto znamo. I da završimo sa ovim glupim prepucavanjem: Ko misli da ugrađuje plin, nek radi onako kako misli da je najbolje, i tačka

NenadZ

Post by NenadZ »

Pre dva meseca sam ugradio plin u Nivu, odradio atest ali nista nisam upisivao u saobracajnu. Uskoro mi istice registracija i tom prilikom cu upisati. Zaustavljali su me kerovi i cimali ali kada im pokazem potvrdu da je uradjen atest samo kazu srecan put. :lol: Sve to me je izaslo 300 eura, 220 za uredjaj i bocu i oko 80 za papire.
moj auto u krivini kao pegla lezi
ispod haube besan pas rezi...

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Evo sa sajta AGS-a (autogasni sistemi).

Zakon propisuje da se nakon ugradnje uređaja za TNG menja saobraćajna knjižica, da bi se u nju upisala nova masa vozila (uvećana za plinski uređaj) i podatak da automobil ima uređaj za TNG. Pre toga treba, prema određenoj proceduri obaviti proveru ispravnosti ugrađenog sistema.

Pre svega, nakon ugradnje treba, sem računa i garancije, u servisu uzeti i sertifikate za rezervoar i isparivač . Zatim se odlazi na vanredni tehnički pregled, gde se prijavljuje da je u automobil ugrađen pogon na gas. Tada se dobija registracioni list u koji je upisana napomena da je u automobil ugrađena instalacija za TNG. Naime, tehnički pregled ne može odmah da se završi, već je prethodno potrebno obaviti kontrolu ugradnje u nekoj od specijalizivanih ustanova, a za to je potreban Uput iz SUP-a u kojem je automobil registrovan. U Beogradu se uputi izdaju samo u SUP-u u Ljermontovljevoj ulici.

Dakle, sa tehničkog pregleda se ide u SUP po uput (tačnije Rešenje), a zatim na ispitivanje u ovlašćenu ustanovu, koje postoje u nekoliko gradova. U njima se proverava ispravnost ugradnje uređaja, kao i pomenuti sertifikati, i ako je sve u redu, dobija se uverenje i karton. Zatim se ponovo odlazi na isti onaj tehnički pregled, gde se, na osnovu uverenja sa ispitivanja, popunjava i overava registracioni list koji je ranije izdat. Sa njim se odlazi u SUP, gde se dobija nova saobraćajna dozvola u koju je upisano da automobil ima uređaj za TNG, i time je procedura završena.
Inače, ako automobil u vreme kada je u njega ugrađen uređaj za TNG treba da ide na redovni tehnički pregled zbog produženja registracije, onda nije neophodno posebno ići na vanredni tehnički pregled.
U tom slučaju se procedura u vezi sa gasnim uređajem obavlja zajedno sa produženjem registracije. Zato, mnogi vlasnici automobila da bi izbegli troškove za vanredni tehnički pregled, ugrađuju uređaj za TNG u vreme kada i inače treba da idu na redovni tehnički pregled. Ima, međutim, i onih koji po nekoliko meseci voze automobil pre nego što izvade novu saobraćajnu dozvolu, što nije preporučljivo. Time ne samo da se krši zakon, nego se i mnogo rizikuje, jer se koristi automobil koji nije prošao ispitivanje.

gorstak

Post by gorstak »

odluka je pala...sledece nedelje se ugradjuje pli...tocak-boca Lovatto(dal je ona dobra,ima li neko da je koristi od vas) 260-270 eur...Pitao sam sad kad sam registrovao lajku,izgleda da se nista ne upisuje u saobracajnu,dok se ona skoroz ne ispuni,ali damora da se nosi potvrda o atestu...
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

ladilak90

Post by ladilak90 »

gorstak wrote:odluka je pala...sledece nedelje se ugradjuje pli...tocak-boca Lovatto(dal je ona dobra,ima li neko da je koristi od vas) 260-270 eur...Pitao sam sad kad sam registrovao lajku,izgleda da se nista ne upisuje u saobracajnu,dok se ona skoroz ne ispuni,ali damora da se nosi potvrda o atestu...
Ja koristim Lovato sistem sa tocak bocom vec 4.5 god. Vrlo sam zadovoljan.
Kapacitet je 45l mada sam ja do sada uspeo da natocim najvise 42l i to uz 2 minuta cedjenja. Inace ventil pocinje da se cuje na 37-38 litru.
Prednost tocak boce je u tome sto mozes da obaras zadnji naslon a samim tim mozes da prevozis kabastije predmete.
Sto se tice saobracajne ja sam cekao da mi istekne registracija pa sam atest i tehnicki pregled obavio na jedan trosak. U saobracajnoj su mi ukucali "AUTO NA GAS".
Pitao Bog Muju
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.

Goxxy

Post by Goxxy »

Opet skočila cena plina - Pančevo, Beograd, 40 dinara za litru. Matere im njihove...
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

vigmir

Post by vigmir »

To samo oni znaju zasto.

Milosch

Post by Milosch »

Rece meni sinoc neki lik na OMV-u kad sam sipao da zbog manjka para u drzavnoj kasi podigli akcize na plin... Lopovska drzava! :x

Goxxy

Post by Goxxy »

A naravno ni reči o tome na televiziji, webu, gde god... ćute i teraju kako im je volja, majke im ga lopovske...
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

buzald

Post by buzald »

Srpski jezik je slab za gomilu psovki i uvreda koje upucujem vlastodrscima.
Slobo je bio dete za ove...
Ali za dve godine kad udjemo u EU bice plin 15 dinara.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

djape1977

Post by djape1977 »

naravno, nece sebi valjda plate da smanje
j***** auto bez kardana

Goxxy

Post by Goxxy »

buzald wrote:Ali za dve godine kad udjemo u EU bice plin 15 dinara.
Ovo "za dve godine" neće da se desi ni za 10 godina... mislim da si bio maaalko ironičan, ili mnogo optimističan ;)

Post Reply