Jel imao neko takvih problema i kako je to reshio ?
Problem sa strujom
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Eo pojavio mi se novi problem , kad uklucim migavce ili brisace ili neki drugi potrochac struja mi oslabi . Kad vozim nocu na svetla ne reaguje - odsnosno kad uklucim migavce voltmetar skace levo desno ko lud i ukljucuje mi se lampica za struju , ali to bi trebalo da se odrazava na svetla , svetla rade normalno (bez smanjenja struje) a sve ostalo utice na to .
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
- lengenda
- Automobil: Dacia Sandero
Ja imam doslovno identican problem, ali je to tako od kako znam za Ruskinju. Svetla, migavci, ventilator kabine, ventilator motora, bilo koji potrosac struje, utice na voltmetar da ili padne ulevo, ili da skace kad dam migavac. Takodje i u izvesnom procentu padne i broj obrtaja motora kada se ukljuce svetla, ventilator kabine na trojku ili ventilator motora, pa se rezonancija oseti na leru na volanu i pod zadnjicom.Samar-Guja wrote:Eo pojavio mi se novi problem , kad uklucim migavce ili brisace ili neki drugi potrochac struja mi oslabi . Kad vozim nocu na svetla ne reaguje - odsnosno kad uklucim migavce voltmetar skace levo desno ko lud i ukljucuje mi se lampica za struju , ali to bi trebalo da se odrazava na svetla , svetla rade normalno (bez smanjenja struje) a sve ostalo utice na to .
E, jedino sto meni farovi nocu reaguju na to kada se ukljuci ventilator motora, ali vrlo malo, primeti se jedino na semaforu ili u sporoj koloni, pa se odbljesak farova na zadnjici onog ispred malo utisa kad se upali ventilator, i normalizuje se kada se isti iskljuci.
Ja sam pricao sa nekim ljudima o tome, prakticno svi govore o generatoru tj. alternatoru i tome da on slabije puni nego sto bi trebalo. Mi smo menjali originalni regler alternatora kada su pre par godina na putu svetla pocela da se postepeno gase u pola noci, pa smo spavali pored puta dok ne svane, jer se nije moglo voziti.
Taj zamenski je i dalje u funkciji, ali nju, izgleda, ne obavlja bas najbolje. Ja to donekle lecim nesto jacim ler gasom jer ne podnosim vibracije na leru, mislim da bi mene plin izludjivao, jer je svaki auto u koji sam seo, a imao je plin, trokirao na leru.
Mislim da ce nov, ali kvalitetan regler resiti stvar.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
isti problem. kod mene skace kad ukljucim migavce, mrda kad rade brisaci i mrdne skoro do crvenog kad ubacim u rikverc i naravno, tinja crvena lampica za akumulator. mene je ovo pocelo opasno da nervira pa sam se malo pozabavio time, ne budem lenj i otvorim uputstvo za ekspolataciju lade samare sto je stigla uz auto.Samar-Guja wrote:Eo pojavio mi se novi problem , kad uklucim migavce ili brisace ili neki drugi potrochac struja mi oslabi . Kad vozim nocu na svetla ne reaguje - odsnosno kad uklucim migavce voltmetar skace levo desno ko lud i ukljucuje mi se lampica za struju , ali to bi trebalo da se odrazava na svetla , svetla rade normalno (bez smanjenja struje) a sve ostalo utice na to .
za sve gore sto sam napisao kad mi se mrda voltmetar, kontrolise jedan relej. tako da, zamena releja bi trebalo da pomogne. ja to jos uvek nisam uradio, tako da i dalje skace voltmetar kao blesav ali sam bar srecan sto znam zbog cega skace.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
WD40 u osiguracku tabluSamar-Guja wrote:Eo pojavio mi se novi problem , kad uklucim migavce ili brisace ili neki drugi potrochac struja mi oslabi . Kad vozim nocu na svetla ne reaguje - odsnosno kad uklucim migavce voltmetar skace levo desno ko lud i ukljucuje mi se lampica za struju , ali to bi trebalo da se odrazava na svetla , svetla rade normalno (bez smanjenja struje) a sve ostalo utice na to .
+ mrdanje osiguraca standardnoMa sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
Pera wrote:Auto na plin u leru ako je ispravan i pravilno nastelovan,moze samo lepse da radi nego na plin
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
@najoBlengenda wrote:Samar-Guja wrote:Eo pojavio mi se novi problem , kad uklucim migavce ili brisace ili neki drugi potrochac struja mi oslabi . Kad vozim nocu na svetla ne reaguje - odsnosno kad uklucim migavce voltmetar skace levo desno ko lud i ukljucuje mi se lampica za struju , ali to bi trebalo da se odrazava na svetla , svetla rade normalno (bez smanjenja struje) a sve ostalo utice na to .
Jer je svaki auto u koji sam seo, a imao je plin, trokirao na leru.
Zbog ovoga.Na plinu malo mirnije radi.
-
samara1500
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
A koji relej je u pitanju da znam da promenim poshto sam prodrmao sve osigurace i kontakte ocistio i dzekove i sve ali opet isto ???samara1500 wrote:To što napon varira teško da je do samog releja, pre će biti neka loša veza u okolini istog.
Uzgred, kod mene voltmetar odavno skače sad levo, sad desno, uopšte ga ni ne gledam...
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
-
samara1500
Ne znam ni ja, Boke je mislim pomenuo da će neki relej da zameni, ali sad kad čitam opet nije mi uopšte jasno na koji relej je mislio. Valjalo bi (drugim) voltmetrom proveriti napon (recimo u gnezdu upaljača) i videti da li on zaista varira, ili to instrument tabla nešto brljavi, ili je neka masa loša... Rekoh već, ja taj "problem" ignorišem, dosta mi je što ceo dan mlatim s instrumentom pa me mrzi da hvatam isti u ruke zbog ovoga...
PS ako ti se akumulator ok puni i farovi rade konstantnim intenzitetom, moj ti je savet: zaboravi i uživaj!

PS ako ti se akumulator ok puni i farovi rade konstantnim intenzitetom, moj ti je savet: zaboravi i uživaj!
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
I ja sam odavno prestao da se sekiram oko toga, akumulator mi je nov ali opet isto. Pogotovo dok motor nije valjano zagrejan kazaljka đuska čim dam žmigavac, ma samare imaju "jake" potrošače
Obzirom da se prilikom svakog uključivanja bilo kog el. potrošača bilo naizmenične ili jednosmerne struje u tom momentu uključivanja potrošač povuče barem 40 puta veću struju od nominalne (ako se dobro sećam).
Konkretan primer je naftovod u NS, kada upale el. motor od 6 megavata u Šangaju se tog momenta svetlost sijalica prepolovi
Obzirom da se prilikom svakog uključivanja bilo kog el. potrošača bilo naizmenične ili jednosmerne struje u tom momentu uključivanja potrošač povuče barem 40 puta veću struju od nominalne (ako se dobro sećam).
Konkretan primer je naftovod u NS, kada upale el. motor od 6 megavata u Šangaju se tog momenta svetlost sijalica prepolovi
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
u uputstvu pise relej.
kontrolise pokazivace pravca, elektromotor brisaca, rikverc svetlo, voltmetar, i jos po nesto, ali se ne secam sta. evo slike, tako je najlakse. slika govori hiljadu reci...

o tome pricam. mislim da on stvara problem...

o tome pricam. mislim da on stvara problem...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara