Samarine kocnice

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

BU

Post by BU »

djape1977 wrote:autodiskont, zamun, ugrinovacka, detalji u "pogodnosti za clanove kluba" ili kako sw vec zove tema...
OK, to sam i hteo, ali sam mislio da li je neko ima skorasnjih iskustava sa tim jer sam u velikoj frci oko fakulteta pa nemam vremena za bazanje. Znaci mora se odvojiti vreme... Hvala!

najoB
Automobil: Lada NIVA

Post by najoB »

Vlada88 wrote:Zasto mi blokira zadnji levi tocak a stavio sam i klipove nove i gurtne? Ovi majmuni usvojili novi zakon o saobracaju a za neispravni kocioni sistem dobijaju se 6 poena
Tek sad sam video post Vlada je verovatno do sada reshio problem, al ajd da kazem ne moze da skodi :)
dotrajalo ti je gumeno crevo ili je sajla od rucne pretegnuta, zaribala, napukao drzac na podu odmah iza shrafa za zatezanje

PS: Gumena creva na samari su pozadi ista kao i na Fici,
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

outsider

Post by outsider »

danas sam imao problem sa kocnicama ali sam video da curi samo pozadi a sa prednjima nije bilo problema tako da sam dosipao ulje i polako se vratio kuci. Bio sam ubedjen da je puklo neko crevo. Neizmerno sam se iznenadio kad sam video da je crevo OK a da ulje curi iz cevi. Racunao sam da me je zajebao neki kamen (ili tako nesto) koji je tu upao i probusio je. Kad sam je skinuo shvatio sam u kakvoj sam zabludi bio. Auspuh mi je ogulio cev za kocnicu :shock: i to ne da je ogulio nego je bas OGULIO! Ona se, jadnica, dugo borila ali auspuh je ogulio sve do sredine i ulje je moralo da pocne da izlazi. Nisam uspeo da je lepo uslikam telefonom (slika bi ipak mnogo bolje docarala tragicnost ove situacije). Novu cev sam oblikovao tako da u sirokom luku zaobilazi auspuh (tacnije, u pitanju je cev auspuha na delu gde ulazi u zadnji lonac) :twisted: nadam se da on nece i njoj doci glave
Kad Chuck Norris sece luk ne place on nego luk

Juznjak

Post by Juznjak »

Danas sam spremao kočnice za tehnički pregled i naišao na problemčić!
Naime, promenio sam cilindar koji potiskuje gurtne, jer je na prethodnom otišla gumica. Postavim novi, ispustim vazduh, sve super, kad - opet problem, ponovo izleti s jedne strane klipče na cilindru. Opet vratim klip, i ponovo dovedem sve u normalu, izbacim vazduh, kad nadrukam dobro, opet ista stvar, izleti klip na cilindru. Na kraju dođem do zaključka da je doboš kriv, jer sam i pre primetio da kad prikočim, trese mi zadnji točak, a ja mislio da je do felne. Neznam da li je moja konstatacija tačna da, ustvari doboš, pošto je kriv, zakači malo i zbog toga izleti klipče na cilindru! J.ebem li ga šta mu je?! :evil:
Sve u svemu koliko košta novi doboš i da li može slučajno od stojadina da se uhvati?

Pera

Post by Pera »

Dobos ti je oko 2200 din,i totalno je drugaciji od zastavinog.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

najoB

Post by najoB »

Ne bi smelo to da se deshava sve i da je kriv dobosh, prekontrolishi ti da li je sve ostalo u redu, i sad mozda glupo pitanje: jel ti to probavash sa ili bez dobosha na glavcini, jer kad skinesh dobosh klip mora ispadati.... , i da nisi mozda uzeo cilindar od zastave????
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

xxx

Post by xxx »

Koliko god bio kriv dobos nece ispasti klip iz cilindra, jedino ako su dobos i pakne istroseni do te mere da pakna ne dohvata dobos( ili ako stiskas kocnicu sa skinutim dobosem). A cilindar je isti kao i kod zastave tako da to nema veze Bojane, ja sa zastavinim cilindrima vozim zadnjih 50000 km.

najoB

Post by najoB »

nije isti cilindar i ja sam mislio, ali za razliku od zastave, samara nema excentre za stelovanje zazora izmedju pakna i dobosha, vec se stelovanje vrshi u samom cilindru, pa sto se vise trose paknovi to sve slabije koci, jer nema nicega da spreci opruge da vrate klipove skroz u cilindar, a to da nisu zastavini sam pomenuo jer sam video na jednom jugicu neke "kineske" cilindre kod kojih su klipovi tako kratki da mogu da ispadnu, pa mozda je kolega juznjak naleteo bash na te :roll: :roll:

xxx

Post by xxx »

E to bi bas volo da vidim kako vrsi samo stelovanje u samom cilindru. Samostelovanje zadnjih kocnica na samari se zasniva na tome sto pakna klizi po bregu poluge rucne kocnice i tako odrzava ravnomerno ostojanje od dobosa a ne u samom cilindru, znaci moras imati pravilno podesenu rucnu kocnicu.Cilindri su garant isti kao kod zastave, kao sto rekoh 50.000km vozim sa zastavinim cilindrima nazad i nemam problema. A sto se kineskih cilindara tice to cudo tehnike jos nisam vido

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Isti su cilindri.

najoB

Post by najoB »

vazi! vec objasnjavano, procitaj temu od pocetka, ja josh i otvarao i sekao cilindar po pola jer ni mene nisu mogli da ubede i onda samog sebe ubedio da nije isti kao na zastavi

xxx

Post by xxx »

Ok kao sto rekoh volo bi da vidim objasnjenje ili sematski prikaz kako radi to samostelovanje u samom cilindru.

najoB

Post by najoB »

Juznjak

Post by Juznjak »

Što se tiče pitanja dal' sam stavio doboš na glavčini kad sam isprobavao- naravno da jesam!
Cilindri su zastavini, a nisam video razliku u odnosu na prethodne. Jedino, što možda pravi problem, je što su oni zarezi, kod klipova čini mi se malo dublji kod ladinih, dok su kod ovih plitkiji i širi i možda zbog toga ispada klip.
Bacio sam pare za doboš, mada i ja sad mislim da nije zbog njega, jer nema velike razlike u odnosu na stari. Zarotirao sam onako slobodno na šraf i vizuelno u odnosu na stari nema previše razlika.
Neznam koj mu je đavo! Evo čekam asistenta za drukanje, pa ću popodne ponovo da zasučem rukave.
Mislim da će biti dosta bodova po novom zakonu, sa ovim našim oldtajmerima! :D

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

najoB wrote:vazi! vec objasnjavano, procitaj temu od pocetka, ja josh i otvarao i sekao cilindar po pola jer ni mene nisu mogli da ubede i onda samog sebe ubedio da nije isti kao na zastavi
Ima u sebi nazubljenu osovinicu koja služi valjda za održavanje rastojanja poknova.

Post Reply