Amortizeri
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
ma daleko je to od originalnih delova, vec mislim da je nesto drugo u pitanju, u Loznici niko ne drzi delove za samaru, pa mislim da on namerno zakida na cenama jer misli da ne mogu nigde naci...., ako nekom od vas nije problem kad budete prolazili pored radnje ili kupovali sebi neke delove, samo da pitate koliko kosta solja za samaru cisto da znam kolika je otprilike cena u normalnim gradovima....
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
zena ruskinja (mozda se zove Nadia) subotom prodaje delove na pijaci bubanj potok u beogradu. njen broj telefona je 063/8169-664 pa je mozes pitati kad je u beogradu i sta ima od opreme, odnosno radnja joj je u novom sadu. pitaj je za solje, a ona ti salje robu postom preko AKS kurir expres (ili tako nekako se zove firma-pogledaj moje postove ranije na ovoj temi mozda ima i broj telefona).najoB wrote:ma daleko je to od originalnih delova, vec mislim da je nesto drugo u pitanju, u Loznici niko ne drzi delove za samaru, pa mislim da on namerno zakida na cenama jer misli da ne mogu nigde naci...., ako nekom od vas nije problem kad budete prolazili pored radnje ili kupovali sebi neke delove, samo da pitate koliko kosta solja za samaru cisto da znam kolika je otprilike cena u normalnim gradovima....
Sad sam malopre zvao neke radnje u beogradu i cene su sledece:
Ap sport Bezanijska 10 tel. 2612-167 - 1 kom - 1190din/kom Made in Rusia
Automika prvomajsa 2h tel. 316-37-56 - 1 kom - 890din/kom ne zna poreklo (u magacinu su)
Autodisk -|Vojvode Stepe 113 tel. 3972-101 1 kom 1250 din/kom Made in Rusia
Nazovi ih, proveri, ako ti odgovara cena, mozemo se dogovoriti za transport. dolazim u loznicu krajem juna ako ti nije kasno.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
Fala puno cika buzald, najverovatnije cu onda uzeti u NS posto imam nekoga ko svaki dan putuje za NS, a kad budesh dolazio u LO javi se imash pice.....
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
- lengenda
- Automobil: Dacia Sandero
Ko pita - ne skita, a ja pitah...
Ima li neko od gospode forumasa iskustva sa dvosmernim gasnim amortizerima?
Razgovarao sam sa nekim majstorima i kazu da je to najrealniji odgovor na moj zahtev da mi Ruskinja bude malo meksa i da bar malo propliva, a da pritom ne gubi previse na stabilnosti u krivinama.
Ima li ko sta podrobnije o tome da napise, cena nije problem ako "bude potrefljena uskladjenost sa dezenom"?
Ima li neko od gospode forumasa iskustva sa dvosmernim gasnim amortizerima?
Razgovarao sam sa nekim majstorima i kazu da je to najrealniji odgovor na moj zahtev da mi Ruskinja bude malo meksa i da bar malo propliva, a da pritom ne gubi previse na stabilnosti u krivinama.
Ima li ko sta podrobnije o tome da napise, cena nije problem ako "bude potrefljena uskladjenost sa dezenom"?
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.
NIKAKO!!!
taj majstor sto ti je to rekao nema veze sa zivotom. imao sam to na mojoj prvoj 2104 i skinuo sam ih 5 dana posto sam ih ugradio. dvosmerni gasni amortizeri su tvrdi do zla boga. osecaj je kao da vozis karting. razmisli malo - sta znaci dvosmerni? koce i kad tocak ide nagore i kad tocak ide nadole (kao normalni amortizeri). odlicna stvar za trke, nije za voznju po nasim putevima nikako. kad naidjes na neravninu kao da je nesto jako udarilo odozdo u auto.
imao je i moj brat na kadetu isto dvosmerne gasne i ista stvar. tvrdo u PM...
mislim, auto lezi savrseno, nema naginjanja uopste, ali razbija kamen u bubrezima garantovano.
ako hoces da ti auto bude meksi trazi mekse opruge i amortizere.
1. nadji od kog auta su opruge istog spoljnog precnika kao od tvoje lade a da su duze za jedan ili dva kruga i da je "zica" od koje su napravljene manja u precniku. tako ces postici da u trenutku kad naidje tocak na neravninu ne odskoci ceo auto na gore (tj, manje nego sa originalnim ogibljenjem). tanje opruge moraju biti duze da bi zadrzao visinu auta. ako samo stavis tanje spustices ceo auto i bice i meksi.
2. nadji i mekse amortizere. pozeljno je da imaju i malo veci hod od fabrickih. to ces saznati tako sto amortizer treba da bude malo kraci (ili isti) od originalnog kad je skupljen skroz a malo duzi kad je razvucen. u slucaju moje 2104 su to od fiata 125. koji pasu na samaru - nemam pojma. stavka 2 je da moraju biti meksi od fabrickih. to proveravas tako sto kad kupujes amortizere trazis koji se rukom najlakse izvlace iz skupljenog polozaja. trazi uljne svakako. na taj nacin postizes da kad tocak krene nadle posle grbe na putu ili u trenutku kad krene da upada u rupu karoserija malo sporije ide za njim.
3. kad odradis gornje dve stavke ustanovices da se auto i naginje po krivinama vise nego pre. to se moze delimicno kompenzovati tvrdjim gumicama balans stangle ali je pravo resenje naci malo deblju balans stanglu.
4. kvalitetnim sedistima mozes napraviti ogromnu razliku u udobnosti.
sve skupa uzev, nije bas tako jednostavno kao sto deluje na prvi pogled
taj majstor sto ti je to rekao nema veze sa zivotom. imao sam to na mojoj prvoj 2104 i skinuo sam ih 5 dana posto sam ih ugradio. dvosmerni gasni amortizeri su tvrdi do zla boga. osecaj je kao da vozis karting. razmisli malo - sta znaci dvosmerni? koce i kad tocak ide nagore i kad tocak ide nadole (kao normalni amortizeri). odlicna stvar za trke, nije za voznju po nasim putevima nikako. kad naidjes na neravninu kao da je nesto jako udarilo odozdo u auto.
imao je i moj brat na kadetu isto dvosmerne gasne i ista stvar. tvrdo u PM...
mislim, auto lezi savrseno, nema naginjanja uopste, ali razbija kamen u bubrezima garantovano.
ako hoces da ti auto bude meksi trazi mekse opruge i amortizere.
1. nadji od kog auta su opruge istog spoljnog precnika kao od tvoje lade a da su duze za jedan ili dva kruga i da je "zica" od koje su napravljene manja u precniku. tako ces postici da u trenutku kad naidje tocak na neravninu ne odskoci ceo auto na gore (tj, manje nego sa originalnim ogibljenjem). tanje opruge moraju biti duze da bi zadrzao visinu auta. ako samo stavis tanje spustices ceo auto i bice i meksi.
2. nadji i mekse amortizere. pozeljno je da imaju i malo veci hod od fabrickih. to ces saznati tako sto amortizer treba da bude malo kraci (ili isti) od originalnog kad je skupljen skroz a malo duzi kad je razvucen. u slucaju moje 2104 su to od fiata 125. koji pasu na samaru - nemam pojma. stavka 2 je da moraju biti meksi od fabrickih. to proveravas tako sto kad kupujes amortizere trazis koji se rukom najlakse izvlace iz skupljenog polozaja. trazi uljne svakako. na taj nacin postizes da kad tocak krene nadle posle grbe na putu ili u trenutku kad krene da upada u rupu karoserija malo sporije ide za njim.
3. kad odradis gornje dve stavke ustanovices da se auto i naginje po krivinama vise nego pre. to se moze delimicno kompenzovati tvrdjim gumicama balans stangle ali je pravo resenje naci malo deblju balans stanglu.
4. kvalitetnim sedistima mozes napraviti ogromnu razliku u udobnosti.
sve skupa uzev, nije bas tako jednostavno kao sto deluje na prvi pogled
j***** auto bez kardana
- lengenda
Pazi, ja sam kao guska u magli, nista ne diram, ali istrazujem, jer imam cilj da omeksam Ruskinju, ako me ista nervira kod nje, nervira me sto osecam svaki kamencic sljunka pod tockovima.
Stavicu ja nove gume i pozadi, napred vec jesu nove, ali nije to to...
Primetio sam da su kod Samare amortizeri ubaceni unutar opruga i to mi daje par nekih cudnih ideja...ali dobro.
Ako je vec jasno da su klasike (pa i ludi Tristac) osetno udobnije od Samare (sam si rekao, "kao na vazdusnom jastuku da vozis"
), mozda u tom smislu i uspem nesto da resim, neku transplantaciju ili slicno.
Najbolji odnos cena-kvalitet, proizvodjac (amortizera)?
Stavicu ja nove gume i pozadi, napred vec jesu nove, ali nije to to...
Primetio sam da su kod Samare amortizeri ubaceni unutar opruga i to mi daje par nekih cudnih ideja...ali dobro.
Ako je vec jasno da su klasike (pa i ludi Tristac) osetno udobnije od Samare (sam si rekao, "kao na vazdusnom jastuku da vozis"
Najbolji odnos cena-kvalitet, proizvodjac (amortizera)?
e da, gume... nadji mekane gume, moze da bude ogromna razlika. iz mog iskustva dosad mekane su michelin, toyo, yokohama, goodyear...
firestone i wredestein su najtvrdje koje sam probao, katastrofa kako svaku pukotinu na putu osetis.
mada i tu ima razlika od modela do modela.
tesko da ista moze da se prebudzi sa klasike ili uopste tih starijih kola pa ni fiata. potpuno su razlicita ogibljenja od samare. treba ti nesto sa mc'pherson napred i bmlg sta je vec nazad na samari. mozda najpre kadet ili golf mada su oni tek tvrdi. moj f131 ima napred mc'pherson i mekan je. mozda tako nesto mada neznam za dimenzije opruga i amortizera
amortizeri - kayaba (KYB) ali nisu najmeksi.
firestone i wredestein su najtvrdje koje sam probao, katastrofa kako svaku pukotinu na putu osetis.
mada i tu ima razlika od modela do modela.
tesko da ista moze da se prebudzi sa klasike ili uopste tih starijih kola pa ni fiata. potpuno su razlicita ogibljenja od samare. treba ti nesto sa mc'pherson napred i bmlg sta je vec nazad na samari. mozda najpre kadet ili golf mada su oni tek tvrdi. moj f131 ima napred mc'pherson i mekan je. mozda tako nesto mada neznam za dimenzije opruga i amortizera
amortizeri - kayaba (KYB) ali nisu najmeksi.
j***** auto bez kardana
- lengenda
Napred su Sigure, a bice i pozadi, tu nemam mnogo izbora.
KYB jesu prva ugradnja u Toyoti koliko ja znam, a bolje preporuke u tom smislu nema.
Jeste napred McPherson, a pozadi je tzv. multilink, a to ima milion vozila, od Floride do Golfa, jer je najekonomicnije resenje.
Nego vidi ti ovo, ne vidi se bas najbolje, ali da li to stvarno pise "amortizeri dvosmernog dejstva" za zadnje vesanje?

KYB jesu prva ugradnja u Toyoti koliko ja znam, a bolje preporuke u tom smislu nema.
Jeste napred McPherson, a pozadi je tzv. multilink, a to ima milion vozila, od Floride do Golfa, jer je najekonomicnije resenje.
Nego vidi ti ovo, ne vidi se bas najbolje, ali da li to stvarno pise "amortizeri dvosmernog dejstva" za zadnje vesanje?