Problem sa strujom
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Ne, ne BokeYGTi taj relej kontrolishe samo i iskljucivo pokazivace pravca i neophodno mu je opterecenje od 2x21w + 2w, da bi se pokrenuo, tako da on jedino ima veze sa zmigavcima, pre ce biti neki od onih manjih relea na osigurackoj tabli sa 4 i 5 kontakata najcesce metalni 2x2x2cm otprilike, a ima i josh jedan na samoj instrument tabli sa zadnje strane iza kilometar sata okruglog je oblika precnika oko 2cm i visine oko 1cm, sa tri kontakta, od aluminijuma mu mje kuciste, ne mogu tacno da se setim cemu on beshe sluzi al' moguce da te on zeza
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
-
samara1500
Da ne bi otvarao novu temu ozivecu ovu.Problem je sledeci.Danas sam dobro prosao kad mi komsije nisu zategle cigle i saksije u sofersajbu.Auto sam parkirao dalje od zgrade i kada sam predvece dosao do njega moja sirena dreci bez prestanka.Ko zna koliko dugo ali sam verovatno dobrano iznervirao komsiluk.Prvi put mi se to desilo onaj dan kad smo imali mali skup kod SC i taj dan mi se upalila sirena iz cista mira usred voznje.Zavucem ruku ispod maske i iscupam zicu i gotovo.Tad sam pomislio da je sirena riknula i uzeo sam novu.Sve sam regularno spojio i radilo je sve OK do danas.Zajednicko za oba puta je to da je taj dan padala kisa tj.bila je velika vlaga.E sad molim vas da mi objasnite gde to moze doci do spoja kada se ona sama pali?
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
ovo me podsetilo na moj slucaj od prosle god, isti problem. sirena nekontrolisano svira sama od sebe. pokusavao sam i to sto je Pera rekao ali u mom slucaju bezuspesno jer su se oni kontakti rasklimali ( ne znam kako ) i pravili spoj, tako da je sirena svirala pri prelasku preko neravnina na putu ili prilikom okretanja volana. zato sam ja to sve premostio i sad imam izveden taster sa leve strane kod poluge za ukljucivanje migavca i dugog svetla.

http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
-
samara1500
ti klizni kontakti su i mene zezali, u toku okretanja volana dešavalo se da se upali sirena a na taster ponekad nije reagovala.. mada, davno to beše, i ne sećam se uopšte kako sam to rešio, ima tome sigurno 10 godina... sad, da li vigmirov slučaj uopšpte ima veze sa vlagom, veliko je pitanje, ali moguće je i to pošto sirena ide preko releja a njemu je dovoljno i malo proboja ka masi da se aktivira... a gde je taj spoj u tabli, pojma nemam, meni nije pravio probleme...

"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
Eve da se nadovezem i ja malo.... imao sam isti problem i resio ga tako sto sam izvukao dve tanke zice i sproveo ih do leve rucice (svetla, zmigavci) i u rucicu ubacio taster prekodac, ima sasvim dovoljno mesta kad se one plastike (ojacanja) na kraju rucice povade, ne vidi se, na zgodnom je mestu (nekim autima je tu sirena fabricki) i sto je najbitnije ne pravi probleme 

Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
najoB, aj molim te slikaj kako si to odradio. bas me zanima... hteo sam i ja tako nesto da odradim ali nisam mogao da se snadjem pa sam stavio taster pored rucice.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
Nasao sam sta je u kvaru.U pitanju je onaj mali metalni relej na osigurackoj tabli ali ga danas nisam mogao naci u par radnji.vigmir wrote:Da ne bi otvarao novu temu ozivecu ovu.Problem je sledeci.Danas sam dobro prosao kad mi komsije nisu zategle cigle i saksije u sofersajbu.Auto sam parkirao dalje od zgrade i kada sam predvece dosao do njega moja sirena dreci bez prestanka.Ko zna koliko dugo ali sam verovatno dobrano iznervirao komsiluk.Prvi put mi se to desilo onaj dan kad smo imali mali skup kod SC i taj dan mi se upalila sirena iz cista mira usred voznje.Zavucem ruku ispod maske i iscupam zicu i gotovo.Tad sam pomislio da je sirena riknula i uzeo sam novu.Sve sam regularno spojio i radilo je sve OK do danas.Zajednicko za oba puta je to da je taj dan padala kisa tj.bila je velika vlaga.E sad molim vas da mi objasnite gde to moze doci do spoja kada se ona sama pali?
Proveri da nije u pitanju onaj relej koji je ispod volana, mene je on zezao a on je, valjda, u direktnoj vezi sa jednim od tih releja na osiguracnoj tabli. Mogu da ti objasnim detaljnije ako te zanima (a ako si siguran da je u pitanju samo taj relej na tabli onda necu da te smaram)
Kad Chuck Norris sece luk ne place on nego luk
-
samara1500
Nema tu "valjda" nego zameni taj relej nekim dugim (recimo od grejača zadnjeg stakla) pa onda lepo ustanovi 100% da je do njega. Kao što rekoh, pošto prekidač na volanu prekida masu namotaju releja, bilo kakav proboj ka masi (bilo gde u instalaciji) može da upali relej (i time sirenu). Ako ti se sirena uredno gasi svaki put čim pustiš taster, onda ne lepi taj relej, a i da lepi ne bi se u tom slučaju mogao aktivirati sam od sebe.vigmir wrote:Pazi, trebao bi da bude taj relej jer kada pritisnem sirenu u njemu se cuje kuckanje.valjda je u njemu nesto zalepilo.
Ovo što reče Pera je tako 100%, nikakve veze taj rele ispod volana sa sirenom nema, a vidim već više puta čim se pojave neki problemi sa strujom većina vas ima tendenciju da krene da sida sve i svašta tražeći kvar. Previše igranja sa relejima i osiguračima može olabaviti priključke i pa posle tabla krene da zeza na sve strane. Ja imam staru tablu (sa starim osiguračima) koja je znatno bolja i od one koju smo kod Peđe skinuli (zato sam na kraju odustao da je uzmem za rezervu). Osim osigurača i releja dugog svetla i ventilatora niti jedan drugi relej niti automat niti osigurač nisam niti skidao niti menjao za ovih 18 godina koliko je auto star! I ta zloglasna stara tabla mene nikad nije zezala! Mislite o tome...
PS a za one releje kod Peđe, lepo sam vam nudio da uzmete po jedan za rezervu, i svi ste me ignorisali (osim shonea) ...ako, ako...
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."