Amortizeri

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

djape1977

Post by djape1977 »

I nestabilnija
to stoji. sem retkih izuzetaka sva tvrda kola su stabilnija od mekanih.
mislim da to i ne moze da se nadje, osim da se rastura amortizer da se jedan ventil onesposobi.
to zaboravi, 90% amortizera koje sam ja vido u zivotu mogu da se rastave samo jednom :D
bilo bi zanimljivo videti jesu li stvarno svi amortizeri koji se nude na trzistu za samaru dvosmerni? ako jesu onda treba traziti koji odgovaraju po dimenzijama od nekog drugog auta.
kad sam u "unix"-u kupovao kayaba amortizere za moju lajku nudili su mi obicne uljne, gasne i dvosmerne gasne sa stelovanjem hoda. kad ima toliki izbor za klasiku sto ne bi bilo i za samaru...
j***** auto bez kardana

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

dvosmerne gasne sa stelovanjem hoda
Koliko kostaju ti amortizeri? :)
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

oko 50e komad
j***** auto bez kardana

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

auuuu lepa cena... ali vredi uzeti to :)
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

cackao sam danas oko one samare sto treba da je raskantamo, izgleda da su stvarno dvosmerni amortizeri. prilicno su mekani. samo ludi rusi znaju sto su ih stavili.
j***** auto bez kardana

samara1500

Post by samara1500 »

Ja na stabilnost i udobnost svoje Lade nemam apsolutno nikakve primedbe, jedino što mi je malo legla nazad od tovarenja svega i svačega...
:roll:
ali mislim da će to biti rešeno sa novim oprugama što pazarih u nedelju 8)
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

A imaju li gde dvosmerni (sportski - tvrdi) amortizeri da se kupe gde god sam pitao po bg svi imaju obicne i imaju li gde da se nadju odbojne gume poshto to ni na jednoj samari nisam video da je citavo , a na mojoj mislim da su se raspale onog dana kad sam je ja uzeo u svoje ruke ??? :sad: :sad:
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

djape1977

Post by djape1977 »

kazem vam, ima kayaba amortizeri u svim varijantama, a i na bubanj potoku sam vidjao kod rusa i ukrajinaca razne tipove amortizera, ukljucujuci i dvosmerne gasne. kvalitet tih na bubnju je diskutabilan. naravno, pricam za 2104 tj za klasiku. verujem da ima sve to i za samare.
j***** auto bez kardana

Juznjak

Post by Juznjak »

Neznam da li sam svratio do prave teme, ali eto...
U poslednje vreme čujem kako mi napred oko amortizera konstantno nešto škripi, treska, kad pređem preko neravnina. Kad onako parkiranog pritisnem preko haube iznad točka, čuje se isto!
Skoro sam promenio letvu volana i majstor mi onda reče da su mi i spone i jabučice o.k!
Sad neznam da li takav zvuk može da proizvodi amortizer, neka gumica ili šta već, ili nešto treće može da dođe u obzir! Inače u vožnji ne osećam nikakvu promenu u odnosu na pre, već samo kad krenem neravnom terenu, izluđuje me to škripanje!
Za sada samo pojačam muziku i teram, :D , ali pitam se šta može da bude uzrok te "ladine muzike" koja dolazi iznad točka i da li može nešto da se desi opasno?

dris

Post by dris »

@Juznjak: "treska" - kako to mislis treska, podrhtava u voznji ili...

meni se na zadnjem levom amortu cuje skripa ponekad, a jedan od majstora mi svojevremeno rece da opruga negde ima kontakt sa "delom skoljke" (ne znam kako da se izrazim) ali relaks, stvarno se ne uzbudjujem previse.

Ali prednji tockovi su bezbednost na putu, gledaj to da resavas sto pre. (mislim da nisam nista korisno rekao ali jbg. ako treba majstor, onda majstor. Bezbednost pre svega). pozdrav.

Juznjak

Post by Juznjak »

U principu više mu dođe kao da škripi, ili što kažeš kao da struže nešto kao da ima dodir sa nečim! Jbm li ga šta je? A u vožnji nema promene kažem, ne trese više nego obično - pošto mi prednje gume nisu bog zna šta, nisam primetio da ima ikakva razlika pre te škripe. :?

Pera

Post by Pera »

Kakve su ti kugle i solje amortizera?
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Juznjak

Post by Juznjak »

Za kugle i šolje iskreno pojma nemam u kavom su stanju! Sad je škripa malo zatajila - ovih dana sam prešao oko 4oo km i kao da je nešto negde "uleglo" :D !
Moguće da su i kugle dogurale za promenu! Trebam proveriti kod majstora!
Postoji li način da to proverim sam, da vidim u kakvom su stanju? Čitao sam o onj temi za trap nešto oko kugli, pa bih mogao da iskoristim nešto od toga, ali znajući svoju trapavost, bolje je da teram kod majstora!

Juznjak

Post by Juznjak »

Kolko mi se čini utvrdili smo da tu škripu proizvodi neka gumica, ili manžetna gore pri amortizeru! Kad sam podigao točak, mogao sam prstom da dotaknem neku gumicu i gurajući prstom, proizvodio se taj isti zvuk!
Kakva je ta gumica i koja je svrha i da li može da se promei samo ona da bi nestala ta škripa?

Pera

Post by Pera »

Ako se dobro razumemo,govoris o solji amortizera,ona se menja cela.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Post Reply