Ladom do mora-iskustva sa starim autom na duzim putovanjima!

Moderators: dejo, dejca, Rus

kosta978

Post by kosta978 »

Brate na tom putu znam svaku krivinu.
U Pirot ništa novo šljaka se od jutra do mraka (pečemo u gume u Tigar da se raja vozi)

Inače, za ostale članove foruma, reč QUO, tj KVO - osnovna uzrečica u istočnoj Srbiji (od Leskovca do Zaječara), prigodna za svaku priliku ;)

drris66

Post by drris66 »

kosta978 wrote:Inače, za ostale članove foruma, reč QUO, tj KVO - osnovna uzrečica u istočnoj Srbiji (od Leskovca do Zaječara), prigodna za svaku priliku ;)
A njen najpopularniji oblik je upitna forma "Quo ti? Koristi se obicno posle pozdrava a vrlo cesto i kao samostalan pozdrav, medju dobrim drugarima. Bar je tako u mom( knjazevackom ), kraju! :D
MENI JE RUSKA TEHNIKA SKROZ GREAT!

kosta978

Post by kosta978 »

drris66 wrote: A njen najpopularniji oblik je upitna forma "Quo ti? Koristi se obicno posle pozdrava a vrlo cesto i kao samostalan pozdrav, medju dobrim drugarima.
isto se kaže i kod nas.
Ovde kod nas u Tigru radi jedna cura iz Knjaževca, i kao mi priča priču, te u Knjaževcu se priča drugačije nego u Pirotu... kažem joj, sestro mojne da se.eš kad pričamo istim Torlačkim dijalektom.... ,nego odosmo u offff :roll:

drris66

Post by drris66 »

kosta978 wrote: Ovde kod nas u Tigru radi jedna cura iz Knjaževca, i kao mi priča priču, te u Knjaževcu se priča drugačije nego u Pirotu... kažem joj, sestro mojne da se.eš kad pričamo istim Torlačkim dijalektom.... ,nego odosmo u offff :roll:
Samo da dodam da se slazem sa tvojom konstatacijom da je to u osnovi isti govor! :D
Prekidamo ovu lingvisticku sesiju i vracamo se automobilizmu!
ZIVELA LADA!!!
:D

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

kosta978 wrote:Inače, za ostale članove foruma, reč QUO, tj KVO - osnovna uzrečica u istočnoj Srbiji (od Leskovca do Zaječara), prigodna za svaku priliku ;)
Ja bih rekao da to nije uzrecica, vec da je to latinska rec sa svojim pravim znacenjem, koja se, kao i nemali broj drugih latinskih reci koje se koriste na jugoistoku Srbije, izgovara u svom izvornom obliku.

QUO, tj. kvo, znaci "sta", "zasto", a koristi se u malo slobodnijoj interpretaciji i kao "kako", "kakvo".

Ima nekoliko knjiga o lingvistickoj pozadini mnogih reci koje se koriste u luznickom kraju, a koje su predmet sprdnje ljudi iz ostalih krajeva Srbije sa ove i one strane Drine i Dunava.

Caletova familija je po dedi iz Babusnice i okoline (Stol, Strelac...), a po babi iz pirotskih sela (V. Jovanovac, Trnjana, Poljska Rzana...), tako da znam sta pricam, i pricao sam o tome sa nekim tamosnjim profesorima.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

drris66

Post by drris66 »

lengenda wrote: Ja bih rekao da to nije uzrecica, vec da je to latinska rec sa svojim pravim znacenjem, koja se, kao i nemali broj drugih latinskih reci koje se koriste na jugoistoku Srbije, izgovara u svom izvornom obliku.

QUO, tj. kvo, znaci "sta", "zasto", a koristi se u malo slobodnijoj interpretaciji i kao "kako", "kakvo"
Legendo u pravu si! Dve godine sam u srednjoj skoli učio Latinski i ni u jednom trenutku dok smo Kosta i ja pisali one postove nije mi palo na pamet da do kraja objasnim stvar. :oops: To samo pokazuje koliko su se reči iz drugih jezika čvrsto usadile u naš!
Osnovno značenje reci KVO i u govoru mog kraja je kao i u latinskom "šta"( Kvo rabotiš-sta radiš? ).
Iz zezanja KVO smo poceli da pišemo u originalu-QUO!
Veliki pozdrav!
;)
Last edited by drris66 on Tue Aug 18, 2009 1:52 pm, edited 1 time in total.

kosta978

Post by kosta978 »

Pozdrav za JUG :hello i za sve one poreklom odavde
Driss ako se baviš skijanjem, možda se vidimo zimus na Babin Zub

drris66

Post by drris66 »

kosta978 wrote:...možda se vidimo zimus na Babin Zub
Na babinom zubu sam zbog svog posla vrlo cesto u svim godisnjim dobima. Doduse, poslednji put sam se na planinu popeo ove zime sredinom marta da snimim skijase za neki promotivni film. Isao sam ladom i stigao savim OK!
Tom prilikom sam je otkako ju je tata kupio i prvi put izlozio nekim vecim naporima!
Ako kod doma i EPS-ovog hotela na BZ vidish crvenu 2105 ili metalik sivu Tempru BG registracija znaces da sam i ja na skijalistu-pa se vidimo!
Pozdrav! ;)

kosta978

Post by kosta978 »

Ja sam zimus bio gore jedno 10-ak puta i izlazio gore po najvećem snegu i ledu sa starim Winterama, bez ikakvih problema. Čak su mi se mnogi čudili kako sa ladom možeš da ideš gore, al svi koji su išli samnom su se razuverili.
JA vozim 2107 boje trula višnja, PI table, ako je spaziš :) mož da obrnemo neko meze i špricer u planinarski dom

drris66

Post by drris66 »

kosta978 wrote: meze i špricer u planinarski dom
Tako je brate, Planinarski dom je divno mesto za opustanje!:D
Kada sam se ja kachio uz planinu bila je vec sredina marta, snega koliko hoces na stazama ali prilazni put chist i nije bilo tesko popeti se!
Secam se davne 1996. godine kada je cetvorochlana TV ekipa dopisnistva RTS-a u Knjazevcu, u kome sam radio, uspela da se tada nemerljivo losijim putem, po ogromnom snegu, bez lanaca, sluzbenom Ladom 2102 popne skoro do Babinog zuba! Kolega Boca snimatelj je terao dok smo se mi, ostala trojica, zajedno sa teskom i kabastom U-Matic opremom zgurali na zadnje sediste i u gepek da pritisnemo zadnji kraj auta! Velim da se putovanje zavrsilo blizu vrha na sredini one deonice puta koja je do pre dve godine bila jedino neasfaltirano parche druma do staroplaninskih visova sa knjazevacke strane. Mogla je Lajka jos da ide po snegu ali je prokuvala i morali smo da se zaustavimo! :mrgreen: E posle je vec bio zaista tesko i okrenuti je za povratak...Bio je to kraj avanture! Ipak, sa tog mesta u blizini vidikovca koji je danas ogradjen i mnogo bezbedniji za uzivanje u pejzazima, napravili smo divne snimke kojima smo ponosno zavrsili polusatnu prichu o zimi na Staroj Planini!
Pozdrav! ;)

Post Reply