posle oko 260.000 km, doslo je i vreme za zamenu originalnih fabrickih kugli na mojoj 2104
detalji na koje vredi obratiti paznju:
1. slika:
kugla sa donje strane ima rupu za podmazivanje zatvorenu srafom. sraf se odvrne u rupu se zavuce mazalica i utisne se mast dok ne izadje gore, na vrhu kugle. kada sam kupio auto bile su podmazane i ja sam ih redovno podmazivao na oko 20.000km

2. slika:
odozgo je jasno vidljivo da sama jabucica ima urezane kanale za podmazivanje koji omogucavaju da odozdo utisnuta mast prodje do vrha kugle. takodje, po obliku gornjeg dela je jasno da ovako konstruisana kugla NE MOZE DA ISPADNE NIKADA. rupa kroz koju prolazi osovina kugle je manja od precnika jabucice. koliko god kugla bila istrosea, moze samo da lupka na neravninama i da se poremeti geometrija trapa.

3. slika:
vidi se da je kuciste kugle napravljeno iz dva dela. gornja polutka kroz koju je odozdo provucena osovina, zatim je na mesto postavljena donja polutka i zavarea za gornju u tri tacke.

guma koja odozgo zatvara kuglu i sprecava prodiranje vode je zaseban deo. cela ova konstrukcija kugle je identicna kao kod starih fiata sa kojima sam se ja sretao, 125, 132...
e sad, posto originalne vaz delove ne mozemo vise da nadjemo, preostaje nam da se bakcemo sa nepoznatim kvalitetom delova drugih proizvodjaca. u ovom slucaju "Delphi" by "Locheed automotive". sa vise strana sam cuo da su delovi dobrog kvaliteta. videcemo. prvi uslov zadovoljava. napravljena je tako da ne moze da ispadne, iako je to postignuto na drugaciji nacin nego kod ruskih kugli.

kuciste kugle je iz jednog dela i jabucica sa osovinom se odozdo provlaci kroz rupu u gornjem delu kucista koja je opet manja od precnika jabucice. zatim se podmazuje i na kraju presom odozdo nabija cep. u kompletu stizu i srafovi sa jasnom oznakom cvrstine materijala, 10.9 i samoosiguravajuce matice.
nikada i nikada nemojte kupovati kugle, a posebno donje, koje su drugacije konstruisane od ova dva primera. opasno je po zivot! licno sam imao zadovoljstvo da mi u voznji ispadne kugla! tocak ode u stranu i auto pada na viljusku i karter. imao sam srece da sam isao 30km/h pa se samo iskrivila viljuska. znam za nekoliko primera da se to dogodilo pri vecim brzinama a jednom cak izazvalo i prevrtanje. fora je u kuglama koje su napravljene tako sto je kuciste izliveno iz jednog dela sa rupom samo na vrhu precnika veceg od precnika jabucice. jabucica se obavija teflonom i zatim presom nabija u kuciste. kada se teflon istrosi, kugla bez izuzetka ispada. po pravilu, ovo su najjeftinije kugle i na zalost, u zemlji srbiji su najcesce na trzistu. ako zelite da kupite iole kvalitetan deo, morate se pomuciti.