Automat (relej) migavaca

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

p0peye

Automat (relej) migavaca

Post by p0peye »

Pozdrav svima, imam jedan problem koji me muči kao buva u gaćama:

3 automata sam promenio (orig +2), i sa svakim ista priča:

U nekom trenutku kada se Ladilaku ćefne - automat migavaca prestane da radi. Najčešće (mada je i tad ovaj zadnji počeo da zeza) se problem reši samo otvaranjem "fijokice" sa osiguračima - gde je automat smešten.
Ako to ne reši problem - malo ga mrdnem, i to je proverena kombinacija - uvek proradi.
I radi - neko vreme.
Nema pravila. Možda 5 min, možda mesec dana.
Često odmah prestane da radi čim zatvorim fijokicu...
:(

Dakle - ima li neko rešenje?

Kum (koji ugrađuje alarme - pa se, jel' te, razume) mi je iskrivio blago muške buksne kako ne bi došlo do prekida kotakta sa ženskim buksnama u kućištu, ali nikakav osetan pomak se ne vidi...

Nisam čak ni siguran da li je do automata ili do buksni koje ga prihvatju u kućištu, ali sam i njih malo "skupio" u nekom trenutk - opet ništa.

Da li od nekog drugog auta odgovara automat migavaca, ili šta mislite o malom premošćavanju: da uzmem neki kvalitetan automat, i da ga sa žicama od 6-7cm (sve po "PESU" - sa buksnama i lepo izolovano) - premostim...

Hvala na mogućem savetu unapred,
Nenad
pozz, p0peye
Lada 110 1.5 8V, '03 sequent plin

finaldesign

Post by finaldesign »

interesantno ali ja imam isti problem sa stop svjetlima. samo prestanu da rade... onda otvorim kutiju osigurača, i odmah prorade - ako ju zatvorim nerade... onda malo mrdam po žicama, zaklopim i... radi 1-2 mjeseca... dok ne pređem preko neke veće rupe na putu valjda.... :evil:

još uvijek nisam otkrio gdje leži problem, odnosno gdje gube kontakt...

bgzoka

Post by bgzoka »

Meni se desavalo da migavci "zalede". Bez razlike da li su levi, desni ili sva cetiri.

Protreses malo automat pa proradi, a onda opet nece.

Ja sam tada uzeo dobro poznati WD-40 i pazljivo podmazao kontakte relea pri dnu.

Od tada kucka migavac k'o satic, evo vec vise od godinu dana...

p0peye

Post by p0peye »

Hm...
A znate šta je interesantno?
Ja sam na više mesta čuo da WD NIJE kontakt sprej:
- ljudi misle da npr razvodnik treba iznutra poprskati sprejem kako bi kontakti "bolje" radili,
a ustvari:
- razvodnik treba spolja poprskati (sve zajedno sa spojevima odakel izlaze kablovi) kako bi se sprečila vlaga da pravi problem...

No dobro. Bitno je da je tebi završio posao...
A možda sam i ja pogrešno informisan... ;)

P.s. - možda i ja probam istu metodu - toliko sam očajan a nema drugih predloga... :cry:
(skoro da bih prihvatio i savet tipa "strpaj komplet tablu sa osiguračima u kantu vode - biće bolje provođenje - nema šanse da neki spoj zeza..." ) :oops:
pozz, p0peye

Beagle

Post by Beagle »

p0peye wrote:Hm...
A znate šta je interesantno?
Ja sam na više mesta čuo da WD NIJE kontakt sprej
I potpuno si u pravu. Kontakt sprej i WD NISU iste stvari! WD sluzi za podmazivanje, a kontakt sprej za odmascivanje i skidanje oksida sa kontakata. Cak sta vise, WD moze da napravi stetu i da pokvari kontakt (kao sto je meni napravio haos sa stop svetlima).

Inace, video sam negde da su kablovi na starijim modelima lose rasporedjeni i da znaju da se prekinu, tako da je lako moguce da ti nemas problema sa relejom vec sa ostecenom instalacijom.
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent

p0peye

Post by p0peye »

Eh, veselja...
pozz, p0peye

vasil

Post by vasil »

:x potpuno isti problem i kod mene.cudne su ovo masine

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Beagle wrote:I potpuno si u pravu. Kontakt sprej i WD NISU iste stvari! WD sluzi za podmazivanje, a kontakt sprej za odmascivanje i skidanje oksida sa kontakata. Cak sta vise, WD moze da napravi stetu i da pokvari kontakt (kao sto je meni napravio haos sa stop svetlima).
Ne samo da WD nije kontakt sprej nego ima i lagana izolacijska svojstva. Ali... uvijek ima jedan ali, kada se radi o ovim "masivnim" kontaktima sa čvrstim mehaničkim nalijeganjem izolacijska svojstva wd-a uopće ne dolaze do izražaja, jer onda jedan metal čvrsto nalegne na drugi i uvijek ima kontakta između njih, ali zato wd čisti i čuva od korozije, vlage itd tako da ta svojstva dođu do izražaja, jer taj kontakt onda bude duže čist, pa onda većinom izgleda kao da je wd kontakt sprej. Naravno sve ovo ne vrijedi za one male delikatne spojeve, gdje izolacijska svojstva wd-a mogu doći do izražaja (npr. elektronika). U svakom slučaju, ako se ima kontakt sprej bolje ga je koristiti,a ako ne wd može poslužiti na spojevima kao npr. matice za uzemljenje na ladi, dok npr. upravo oni kontakti na stop svjetlima su primjer lošeg kontakta, jer odozdo pritišće neka plastika koja je dosta labava, a odozgo sijalica samo to dodirne, pa je tu bolji kontakt sprej.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

mene je zezala kontakt brava,kluc je nesto zapinjao,pojma nemam kako da objasnim,uzeo sam wd-40 dobro nalio unutra,i sve ok. mada,za kontakte,ima neki kontakt sprej....
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

mene je zezala kontakt brava,kluc je nesto zapinjao,pojma nemam kako da objasnim,uzeo sam wd-40 dobro nalio unutra,i sve ok. mada,za kontakte,ima neki kontakt sprej....
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

p0peye

Post by p0peye »

Dakle, smorim se ja jednog dana (naravno kada je bio skoro minus) i odem u garažu rešen da mu nanu naninu.

Otvorim i raskupusam tablu sa osiguračima

Slika sledi

(prvo se moraju poskidati svi osigurači i releji. Iako je sve obeleženo, poželjno je da se odloži po nekom redu)

Slika sledi

Ideja je bila da kontakte (buksne koje su naopako zalemljene na štampanu ploču)

Slika sledi

stegnem klještima,

pa da tako osiguram bolji kontakt.

Slika sledi

Mada me je malo brinulo - šta aklo kontakt gubi negde na džekovima koji idu nazad na tablu osigurača...

Slika sledi

Sklopim ja sve to lepo nazad, ubo sve osigurače i releje, smorio se 8x dok sam ušrafio kako treba bušbonglicu koja drži tablu u zatvorenom položaju

Slika sledi

I - sve radi!

Bilo je malo neobično dati migavac po PSu, i trebalo mi je malo vremena da se odviknem od otvranja prozora i signaliziranja kao što sam navikao na APNu...
:D

I tako sam se ja srećno vozio sve do...

k nije prošlo par dana i migavci nisu počeli ponovo da zezaju :evil: #"$%!!@#""@!!!*°°€ i majku i oca i Ruse i Amerikance (njih retko kada izostavljam iz psovki po defoltu)...

Smorio sam se još par puta i - izbacio belu zastavicu... Reših da odem na Bubanj potok i kupim 5-6 automata pa da ih menjam ko čarape - po potrebi...

A do subote, skinuh malo g*vance i reših da mu presudim:

Otkopaće tebe Bili, ja ti kažem...

Uzeh šraf(n)ciger i rastavih đubre na 2 dela preciznim hirurškim zahvatom.

Kad ono - imam šta da vidim:

Odlemila se "elektronika" od (3) buksnica koje idu u tablu...

Slika ne sledi - nisam slikao (zaboravih od silnog uzbuđenja kada sam shvatio da imam lemilicu kod kuće)

Probao sma ja tako da zalemim ono što je pijani Rus za*ebo na poslu, kad ono - ne ide baš tako lako (jesam li već napomenuo da sam lemio samo par puta mnogo manje pipave stvari)
Elem - zalemim ja tako kako sam najbolje umeo i siđem do kola.

Kontakt, prste u uši - ništa.

Opet - samo se čuje slabo klik iz releja i - ništa.

Ebi ga - plan B mi ne gine. Bubanj potok.

I tako ja u subotu skršenog morala krenem na Bubanj potok - sa otvorenim prozorima, naravno, kako bih mogao da upotrebljavam signalizaiju, ali ipak zastanem kod električara u kraju kada sam prošao pored njega.

Zašto . ni sam nisam znao u tom trenutku.

Danas bih to nazvao "intuicija"

:)

Elem, pitam ja njega "imate li ovo go... eh - ovakav relej", a on mi daje neki malo "višlji". visina x 1.5 recimo.

"Koliko?"

"x50dinara."

"150 din - džabe. Ako bude radio - uzimam 2. Ma tri - neće da se bace..."

Uzmem ga ja i odem do kola bocnem - radi!

Vraćam se sa osmehom na licu i planom: uzeću. Dajte mi 3.

Čovek me čudno gleda.

"3? Pa dobar je ovaj, kvalitetan... Ne bi trebao da crkava..."

"Kol'ko rekoste da košta" pitam ja već spreman da dam 500 kinti i dobijem kusur.

"750 dinara" kaže čovek zbunjeno.

"Khem, kažete - dobar je, a? Ajde, uzeću samo 1 onda - tu ste mi blizu... Zlu ne trebalo..." A u sebi šutiram sam sebe u gu... Stražnjicu...

Elem - od tada je prošlo nekih mesec dana.

Da i' ne ureknem - migavci rade "po pesu"* ever since...
:)

P.s. - slike slede kada ih prebacim sa telefona na komp, upoadujem na fileshere server i prikačim linkove - čim uhvatim vremena. A ko iole prati moje aktivnosti na forumu, shvata da će to biti...

* - izraz "po pesu" sm zgotivio u vojsci kada su likovi koji nisu kapirali da je to u stvari "po Pe Es-u - od "Pravilo Službe" pričali "po pesu"... ;D
pozz, p0peye

aleksa

Post by aleksa »

Moj problemcic,prvo je bilo jednom u nedelju dana,a u poslednje vreme javlja se sve cesce i cesce,nekad i par puta dnevno.

Evo sta je problem,kad dam levi zmigavac,upali mi se i dugacko svetlo,ustavri bolje receno par puta blicne i onda prestane.

Ovo se desava samo kad su mi upaljena svetla (nocu),a kad ne rade svetla,nema nikakvih problema,sve radi normalno.

Da vas cujem,sta,kako,koliko...? :)

Beagle

Post by Beagle »

Verovatno problem sa kablovima.. los kontakt, masa ili nesto slicno. Mozda je i prekidac na volanu neispravan, mada sumnjam u tako nesto. Elektricar bi tu mogao vise da ti pomogne :)
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent

dragan112
Automobil: Lada 112 8v

Post by dragan112 »

Prekidač na volanu . Promeni i rešio si problem. Moše da se nabavi i u kompletu sa prekidačem brisača i nosačem ili samo za žmigavce

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Re: Automat (relej) migavaca

Post by bruyoni »

Ima li neki kršten proizvođač da od njega odgovara relej migavca za 110? Danas mi rikne i u prodavnicu sam se TRI (3) puta vraćao jer su tri bila neispravna tek iz četvrtog ubodem da radi i to radi nekako čudno prvo kao škljocne dva puta brzo i onda se ustali a stojim na semaforu a migavac radi čuje se kako promeni ritam pa mu ne dajem mnogo vremena na ovom svetu.

Na releju piše:
ТУ28517393
495.3747
(2X21+3)x2W

a izgleda ovako

Image
Image

Post Reply