Kugle prednjeg trapa

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

Post Reply
djape1977

Kugle prednjeg trapa

Post by djape1977 »

cela prica se odnosi na 2101...07 i nivu

posle oko 260.000 km, doslo je i vreme za zamenu originalnih fabrickih kugli na mojoj 2104
detalji na koje vredi obratiti paznju:

1. slika:
kugla sa donje strane ima rupu za podmazivanje zatvorenu srafom. sraf se odvrne u rupu se zavuce mazalica i utisne se mast dok ne izadje gore, na vrhu kugle. kada sam kupio auto bile su podmazane i ja sam ih redovno podmazivao na oko 20.000km
Image

2. slika:
odozgo je jasno vidljivo da sama jabucica ima urezane kanale za podmazivanje koji omogucavaju da odozdo utisnuta mast prodje do vrha kugle. takodje, po obliku gornjeg dela je jasno da ovako konstruisana kugla NE MOZE DA ISPADNE NIKADA. rupa kroz koju prolazi osovina kugle je manja od precnika jabucice. koliko god kugla bila istrosea, moze samo da lupka na neravninama i da se poremeti geometrija trapa.
Image

3. slika:
vidi se da je kuciste kugle napravljeno iz dva dela. gornja polutka kroz koju je odozdo provucena osovina, zatim je na mesto postavljena donja polutka i zavarea za gornju u tri tacke.
Image
guma koja odozgo zatvara kuglu i sprecava prodiranje vode je zaseban deo. cela ova konstrukcija kugle je identicna kao kod starih fiata sa kojima sam se ja sretao, 125, 132...

e sad, posto originalne vaz delove ne mozemo vise da nadjemo, preostaje nam da se bakcemo sa nepoznatim kvalitetom delova drugih proizvodjaca. u ovom slucaju "Delphi" by "Locheed automotive". sa vise strana sam cuo da su delovi dobrog kvaliteta. videcemo. prvi uslov zadovoljava. napravljena je tako da ne moze da ispadne, iako je to postignuto na drugaciji nacin nego kod ruskih kugli.
Image

Image

kuciste kugle je iz jednog dela i jabucica sa osovinom se odozdo provlaci kroz rupu u gornjem delu kucista koja je opet manja od precnika jabucice. zatim se podmazuje i na kraju presom odozdo nabija cep. u kompletu stizu i srafovi sa jasnom oznakom cvrstine materijala, 10.9 i samoosiguravajuce matice.

nikada i nikada nemojte kupovati kugle, a posebno donje, koje su drugacije konstruisane od ova dva primera. opasno je po zivot! licno sam imao zadovoljstvo da mi u voznji ispadne kugla! tocak ode u stranu i auto pada na viljusku i karter. imao sam srece da sam isao 30km/h pa se samo iskrivila viljuska. znam za nekoliko primera da se to dogodilo pri vecim brzinama a jednom cak izazvalo i prevrtanje. fora je u kuglama koje su napravljene tako sto je kuciste izliveno iz jednog dela sa rupom samo na vrhu precnika veceg od precnika jabucice. jabucica se obavija teflonom i zatim presom nabija u kuciste. kada se teflon istrosi, kugla bez izuzetka ispada. po pravilu, ovo su najjeftinije kugle i na zalost, u zemlji srbiji su najcesce na trzistu. ako zelite da kupite iole kvalitetan deo, morate se pomuciti.
j***** auto bez kardana

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Slucaj 2: LADA NIVA

Post by Dare »

Nedavno sam i ja menjao kugle tj jabucice.
Donja je bila OK, a gornja skroz razbijena. Interesantno da nikakvog lupkanja u voznji nije bilo, pa je mozda to razlog sto sam kasnio sa zamenom.
Gornja i donja kugla kod nive su iste. Ja sam ugradio ruske, potpuno identicne fabrickim, a imaju i utisnut znak lade

Image

Image

i kociono crevo je bilo naprslo, pa sam zamenio sva
Image

Image
na ovoj slici se (nejasno) vide utisnuti znaci lade
Image

Alekre

Post by Alekre »

Mi koristimo FADove. Okej su skroz 8)

djape1977

Post by djape1977 »

djoku okej! izdrze 20.000km i to je to. sad sam menjao kraj spone fadov jer je pukla guma koja stiti jabucicu od vode 2 nedelje posle ugradnje.
j***** auto bez kardana

sale89bre

Post by sale89bre »

djape1977 wrote:djoku okej!
:lol: :lol: :lol:
Nisam majstor da napravim bure, al sam majstor da osvajam cure :)

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Alekre wrote:Mi koristimo FADove. Okej su skroz 8)
made in Srbija - nikada

atropin
Automobil: VAZ 2103

Post by atropin »

kupovina spona, kugli za ladu... ko to nije probao ne zna sta je bol...
:evil:

djape1977

Post by djape1977 »

tja, ajde da se razumemo, ovo mi je treca lada i do sada sam probao sve sto se probati moze na temu trapova.
FAD - srednje zalosno. kad bas ne mogu da nadjem nista bolje onda je ok za prvu pomoc. potraje oko 15-20.000km
FRAP - italijanske. duzi i kraci krajevi spona su mi trajali 60.000. sad sam ih zamenio. podnosljivo. nista krace od toga ne bi nikako valjalo.
OCAP - italijanski. gornje kugle sam stavio njihove. za sada rade. njihovi sileni su mi se raspali za 6-7.000km. totalno sranje.
BIRTH - belgijske. pokupovao sam kojesta njihovo ali jos nista od komponenti trapa nisam ugradio. kad budem imao nesto da javim na tu temu - saznacete. stavio sam njihovu "djuntu" ili hardijev zglob, onu "krofnu" gumenu izmedju kardana i menjaca, radi evo vec 30.000km, a prethodne dve, "ruske", su se raspale za po 2-3.000km
DELPHI - ne setih se da pitam odakle je. sad sam stavio njihove donje kugle, silene i krajeve spona. videcemo sta ce biti od toga. skupi su. vise ljudi mi je reklo da su dobri.
FENOX - kineska sranja. bezite glavom bez obzira. da mi crkne auto negde na vrh planine i da je jedini nacin da ga osposobim ugradnja fenoxovog dela, radije bi platio 200e slep sluzbu do beograda
RUSI - ja u srbiji nisam nigde u prodaji video originalni ladin deo. sve sto se ovde prodaje kao "ruski" deo je ili neka ruska mala privreda ili kineska jeftina kopija. sta god od toga da sam ikada kupio, trajalo je do 5.000km. bacanje para i stavljanje glave u torbu.

s obzirom da prelazim 20-25.000km godisnje, sve sto traje krace od 50.000, odnosno dve godine u mom slucaju, ne zadovoljava. j**** trap ako treba svake godine da istresem po 100-150e za trap. iz iskustva sa drugim automobilima znam da je moguce da komponente trapa traju po 100.000 km prema tome ja ne vidim zasto to i na ladi ne bi bilo moguce osim zbog loseg kvaliteta aftermarket delova.
j***** auto bez kardana

atropin

Post by atropin »

original ruski :mrgreen: buahahaha... i ono "mi to direktno uvozimo iz rusije"
onda ih pitam, a zasto ta spona nije zapakovana u kutiju, ili bar kesu? zar ne bi trebala da dodje kesica sa grafitnom masti ili da je vec stavljena mast? gdje je matica na sponi? znas gdje je? ostala ti je na ladi sa koje je skinuta ta spona. ubacis unutra onu plastiku, malo prespricas i eto - original ruska!
boli njega patka sto cu otegnuti papke vozeci ladu... bitno je njemu da je uvalio "original"...

dusan-

Post by dusan- »

nikako .... ovo je totalno pogresno....
ruski deo, pravi deo lako prepoznas, NEMA KUTIJU, NEMA FANCY PLASTIKE KESICE, itd...
rusi standardno pakuju delove u MASAN PAPIR, namazan antikorozivnim uljem....
izgleda najuzasnije moguce, ali to je originalni deo, sav ostali krsh, koji stize u kojekakvim kutijama, pakovanjima, fancy kesama, i slicno je LAZNJAK.
potrazi kod bugara na autopijaci nedeljom, lako ces prepoznati.... ako ima gomilu delova koji su upakovani u masan papir boje kao kartonska kutija, kao da su zamotani rukom u tanak mastan karton... TO JE
to je original fabricki deo, ne ruska manufaktura, nego pravi ladin deo...

ps cim ga spazis, odmah ces ga ugledati! :D

atropin

Post by atropin »

dusan- wrote:nikako .... ovo je totalno pogresno....
ruski deo, pravi deo lako prepoznas, NEMA KUTIJU, NEMA FANCY PLASTIKE KESICE, itd...
rusi standardno pakuju delove u MASAN PAPIR, namazan antikorozivnim uljem....
izgleda najuzasnije moguce, ali to je originalni deo, sav ostali krsh, koji stize u kojekakvim kutijama, pakovanjima, fancy kesama, i slicno je LAZNJAK.
potrazi kod bugara na autopijaci nedeljom, lako ces prepoznati.... ako ima gomilu delova koji su upakovani u masan papir boje kao kartonska kutija, kao da su zamotani rukom u tanak mastan karton... TO JE
to je original fabricki deo, ne ruska manufaktura, nego pravi ladin deo...

ps cim ga spazis, odmah ces ga ugledati! :D
http://www.vpo-progress.ru/page997983
http://www.vpo-progress.ru/page697638

http://bzak.ru/products/?CategoryID=3&page=0
http://www.bzak.ru/upload/Image/jur1.jpg
http://www.bzak.ru/upload/Image/rynok.gif

dusan-

Post by dusan- »

ja ne znam, mozda sam bio nejasan, to sto si pokazao su REZERVNI delovi, ne ORIGINALNI delovi, ono sto sam napisao ko zna sta kazem odmah ce se setiti, posto kod nas samo ima ovakvih u kutijama, turskih/kineskih, kao i za sva druga vozila , ali to veze nema s originalnim delovima...
kad kupis ladu novu do 100.000/10god. moz da ti crkne jedino lamela i plocice i gume, ma sta radio, a kad zamenis ima da menjas svakih par godina, ma koliko pazio/cuvao .....
ko je ikad vozio novu ladu zna tacno sta govorim .... ko je uvek vozio polovnjake ne zna za bolje... pa ne moze da uporedi....
ali eto.... ko se seti seti se ....
u svakom slucaju izvinjavam se sto sam upao u diskusiju off topic, da ne bih dalje srketao s teme...
pozz...

djape1977

Post by djape1977 »

i koliko su ti trajali ti "ruski" delovi umotani u mastan papir?

mislim, tacno je da su u vreme SSSR a pakovali u mastan papir ali ja to nisam video vec 15 godina najmanje. i u rusiji su se stvari promenile
j***** auto bez kardana

dusan-

Post by dusan- »

ne znam, nisu crkli .... videcemo... valjda ce da traju normalnih 10ak godina na potrosnim delovima, kugle, spone i to sitno .... nisam mogao da nadjem lezajeve, mada kazu da ima....
kako Bog da.... ps nisu bas jeftini, kostaju isto ko 'original' kod ruskog, na autopijaci...
ali kad uzmes u ruku.... odmah vidis da nije 'plastika'..... i potpuno su isti kao originalni, ne izgledaju slicno, nego isto...
nekako ko 'zna' sta trazi 'oseti' ne mozes da objasnish recima....
odprilike ovako ....
kad uzmes ove nazovi originalne, jedino po obliku vidis da je ladin, a moze isto tako da bude i golf...
ovaj kad uzmes
odmah vidis da je ladin ne moras ni da znas kako tacno izgleda na tvom autu, znas da je ladin ....
voodoo magija .... .... nista drugo....

atropin

Post by atropin »

dusan- wrote:ja ne znam, mozda sam bio nejasan, to sto si pokazao su REZERVNI delovi, ne ORIGINALNI delovi, ono sto sam napisao ko zna sta kazem odmah ce se setiti, posto kod nas samo ima ovakvih u kutijama, turskih/kineskih, kao i za sva druga vozila , ali to veze nema s originalnim delovima...
kad kupis ladu novu do 100.000/10god. moz da ti crkne jedino lamela i plocice i gume, ma sta radio, a kad zamenis ima da menjas svakih par godina, ma koliko pazio/cuvao .....
ko je ikad vozio novu ladu zna tacno sta govorim .... ko je uvek vozio polovnjake ne zna za bolje... pa ne moze da uporedi....
ali eto.... ko se seti seti se ....
u svakom slucaju izvinjavam se sto sam upao u diskusiju off topic, da ne bih dalje srketao s teme...
pozz...
http://www.bzak.ru/upload/Image/rynok.gif

obrati paznju na gornji desni ugao slike.. sta pise? ne trebas biti rus da bi shvatio. domaca cirilica je dovoljna.
obrati paznju na kutiju... vidis da je zapecanjena.
obrati paznju na sam dio - naljepljen je hologram.
obrati paznju na logo firme - isti onaj koji mozes vidjeti utisnut na tzv. "originalima".

to sto si ti kupio je dio koji je skinut sa neke lade i remontovan - zato je "isti original". znam o cemu pricam - znam lika (blizu prijedora) koji to radi i bez griznje savjesti to prodaje kao "original". na isti nacin radi lamele. takodjer radi gumice za kocione cilindre. ima potrebne kalupe ali ne moze nabaviti sve potrebne hemikalije, ali boli ka patka jer on nije taj kome kocnica propadne u najpotrebnijem trenutku.
nije ovo skretanja sa teme - to je tema. u sustini skoro sav koristan dio foruma je vezan za diskusiju o kvalitetu rezervnih dijelova.

Post Reply