gornji cilindar kvacila

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Post Reply
Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

gornji cilindar kvacila

Post by Dare »

Zanima me jedna konsultacija:

Evo vec treci put cilindar kvacila treba da menjam, gornji. Bio je fabricki, pa Fenox (mesec dana :x ) pa opet rus, i evo gotov je. Sve ih menjam iz jednog razloga, a to je da kad lagano gazim kvacilo vraca se ulje u posudu umesto dole da ide i da radi. Kad ga malo brze lupim po pedali sve odradi perfektno. Verovatno zeza ona kuglica kod ulaznog creva, ali je sve necim uglavljeno tako da je skoro nemoguce otvoriti ga. Zanima me zasto li se to desava? Sta se to pokvari u tako prostom mehanizmu? Planiram ovih dana da uzmem Meteli kod koga je ovo na sraf, pa moze da se otvori ako zatreba. Jedino ne valja sto ce se provaliti da nije original jer crevo ne ide s leve strane, nego odozgo ulazi :( Kakav je uopste kvalitet tog Metelija, s obzirom na to da gradacija cena ide Fenox(700), Meteli(1140), Rus(1400rsd) ?

I,da... Da li idu iste gumice u Meteli kao i u rusa, tj kad crknu da li cu morati da menjam ceo cilindar?

spasoje

Post by spasoje »

Ja sam u UKR kupio oba za 3500 dinara. Super rade. Mada mi je samo gornji otkazao. Inače, original Vazovi su.
Ваз 2103, 1979.

Dare

Post by Dare »

mene sad zanima ovaj meteli, jer vazove moram da menjam zbog obicne gluposti... :evil:

djape1977

Post by djape1977 »

meteli je kod mene radio oko 40.000km. podnosljivo za te pare. sad sam stavio ferodo
j***** auto bez kardana

Dare

Post by Dare »

sta je riknulo kod metelija?

djape1977

Post by djape1977 »

procurio. valjda gumice.
koji god da kupis, ispusti svo ulje iz sistema i sipaj DOT4. manje je korozivno, u prevodu manje jede gumice.
j***** auto bez kardana

Dare

Post by Dare »

meni jos ni jedan nije procurio. Svaki sam menjao zbog vracanja ulja u posudu... Zato rekoh da pitam da li se to samo meni desava, da li mozda gresim u necemu ? :?

djape1977

Post by djape1977 »

pojma nemam. kupi meteli, sipaj dot4 i vozi. ta hidraulika kvacila je tesko sranje na ladama. najveca greska koju sam napravio kad sam menjao motor na mojoj ladi je sto sam prepravio fiatov mnjac da radi na ladinu hidrauliku kvacila umesto da sam prepravio ladino kvacilo da radi na fiatovu sajlu. bar duplo je meksa pedala na sajlu a i redje crkava.
j***** auto bez kardana

laki

Post by laki »

ja mislim da nema kuglica tj. nepovratni ventil, verovatno se gumice potrose pa se ulje vraca u posudu. Ja gorni cilindar nisam jos menjao ali donji vec dvaput, na prvom je pukla gumica posle dva meseca, a drugi jos uvek radi mada od pocetka po malo kaplje ulje.
GAS U PATOS

Zoran666

Post by Zoran666 »

kod mene je fabricki cilindar kvacila jos od `91. mjenjao sam gumice na donjem cilindru prije 6-7 godina. vec 3 godine po malo curi ulje na donjem cilindru, za godinu dana iscuri pola one boce gdje stoji ulje, to mi je podnosljivo, necu nista da diram.
Idi gledaj u sunce ili tako nesto!
[img]http://www.dodaj.rs/f/2T/WQ/2yFAIAVQ/1/2jb1wdi.gif[/img]

laki

Post by laki »

pa jes' toliko i kod mene iscuri za godinu dana. Ja sam nekad bio uporan u takvim popravkama, zamena gumica i slicno, al najlakse i naj jeftinije i bez nerviranja je zamena celog cilindra. ladno se desi da posle zamene gumica, sutradan ulje iscuri
GAS U PATOS

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

imas master sport,niklovan, ili običan ,ferodo,metelli,i original vaz....ostalo zaobidji.
meni original traje 105 000 ali je dvaput menjano ulje u sistemu a zna se i koje ulje :D , naravno dot 4 (mada je još bolje rešenje 5.1 ali naravno skuplje)
kad ćeš već jednom dići ruke od tog valvolina.... :D
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Dare

Post by Dare »

Evo malo nesto da dokumentujem i argumentujem :D

suprotno nekim skicama i mojim nadanjima, zaista ne postoji nikakva kuglica ispod plastike. Nema je kod rusa, nema kod fenoxa. Danas sam nenadano uspeo da iscackam metalne prstenove koji osiguravaju ulaznu plasticnu cev. To sam radio cisto iz radoznalosti, na dva cilindra koja sam ranije skartirao.

Izgleda da je princip da gumica koja prva nailazi u stvari predje preko otvora kojim ulje dotice iz posude, i samim tim blokira njegov povratak. To znaci da cu za pocetak pokusati sa zamenom gumica, pa ako to ne upali zna se... Jedino me je bunilo sto ni jedan od dva ranije izbacena cilindra (kao ni sadasnji) nisu bili procurili, ali izgleda da je za to zasluzna druga gumica

A sad mali uporedni test:

Fenox:
Image

Vaz
Image

Evo i razlike ispod dolazne cevi
Image

Jos jedan detalj: Fenox nema zeger na strani prema kabini. Najpre sam pomislio da je to osobina samo mog primerka, ali sam kasnije primetio da cak nema ni zleb za njegovo postavljanje. istini za volju, on nicemu i ne sluzi posle ugradnje cilindra, jer, i da hoce, klip ne moze da ispadne. Takodje, gumice u Fenoxu sasvim drugacije izgledaju, kao i sam klip

A sad malo da otkrivam toplu vodu (ako vec nisam ) :P

Hidraulika kvacila kod lade je izgleda bas ona elementarna. Zato se ja pitam zasto bas mora kociono ulje u nju? Sta bi bilo ,recimo, ako bi se nalilo neko kvalitetno hidraulicno ulje, priblizne gustine? Npr. ulje za servo volane ili slicno.

Sto se tice valvolina, vozim se sa njim vec 83600km minus voznja pre prvog servisa, i nista nemam da zamerim. Sipam 4L, uvek novi filter, posle 6-7000 ispustim skoro isto toliko, neznatno manje :) U kvacilo ga jos nisam sipao, mozda zato i crkava :lol:

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

eto resenja.... :D
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Dare

Post by Dare »

resen je problem zamenom gumica danas 8)

Post Reply