Moja Samara 1.5

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Post Reply
Pera

Moja Samara 1.5

Post by Pera »

Kao sto sam i rekao,kacim slike moje nove Samare,a ako nadjem vremena ovih dana postavicu i od stare.Ukratko:Lada Samara 1.5 ,99 god,noviji tip,navodno presla 77 000 km,al nema sanse da je samo toliko.Nisam okacio sve slike,jer su radovi jos u toku,trenutno je u Subotici gde radim limariju i sa njom sam imao najvise muke,a nije tako delovalo.Kada sam je gledao video sam malo rje na podu i koseve da su skroz otisli,ajde za njih sam znao,ali kada sam uzeo cekic i krenuo da lupam po podu i zadnjim dzepovima,i malo na prednjim kosevima,cekalo me je jako neprijatno iznenadjenje,a bilo je jos dosta mesta sa kojih se sljustila zastita,tako da bi se to uradilo kako treba morao sam da skinem sva sedista tepi,izolaciju iznutra,rezervoar,cevi,sajle,polugu menjaca i izduvnu granu,sve u svemu jako gadan posao :x Kada sam uzeo da skidam sve to odozdo,to je bilo toliko zemlje,kao da je neko isao da ore s tim auto,najgore je sto se zemlja uhvatila oko cevi,rezervoara,nije isprana i na tim mestima je poceo da rdja.
Zadnje koseve sam morao da kupim nove,a cifra nije uopste bila mala-7500 din.
Odlazio sam kod par limara da pitam za cenu da se to sve odradi,i to su bile jako velike cifre,mada kad pogledam koji je posao,to je to,ali to da sam placao,ne bi mi se isplatilo,a jos plus ne verujem da bi to uradio kao ja.U medjuvremenu smo cale i ja u Subotici kupili novi poluautomatski aparat za varenje Varstroj,i odlucio sam da tu limariju odradim sam.Okacicu neke slike radova,ali ih nema bas mnogo.
Za motor jos ne mogu da dam konacnu ocenu,jer sam je vozio samo 200-300 km.Lepo radi,pali,nema nikakvih cudnih zvukova,minimalno duva,iber-lauf je u kucistu,ne dimi i nista slicno tome.Lepo vuce,ali nisam smeo da testiram konacnu brzinu.
Menjac je jedan od najboljih sto sam vozio i probao u svim Samarama,jako precizan ne krci,lepo salta,i ne cuje se uopste.I on je noviji tip,ima sipkicu za merenje ulja.
Kocnice su bile katastrofa,nikako nije kocio,tako da sam menjao redom,gl.kocioni,prednje kocione,zadnje,nova creva i po koju cev.Takodje ni rucna ne radi,uzeo sam sajle koje treba da promenim.
Elektrika je manje vise dobra,malo sam imao muke sa zadnjim svetlima i jos to nisam sredio.
Veliku muku sam imao i sa bravama,bukvalno svim,kada sam je uzeo samo suvozacka i zadnja leva su mogle da se otvore normalno,druge dve ne.kao ni zadnja,koju sam kupio novu,jer mi majmun nije dao kljuc od zadnjih :x .Na brave mi je bez preterivanja otislo 2-3 dana,mozda ce se neko smejati,ali je tako.Delovi za iste katastrofa!!!Kupim kompletnu rucku za vozacka i ona pukne na trecem otvaranju.Onda sam lepo uzeo i podmazivao i stelovao svaka otprilike pola dana.Rezultat je da se otvaraju jako lako i precizno,tako da sam sto se toga tice jako zadovoljan.
Gume prednje i zadnje su zimske,prednje Sava presle oko 1000 km,zadnje Firestone,vise presle,ali odlicne,felne se malcice deformisane,ali nista strasno.
Sedista su jako dobro ocuvana i tu nemam nikakvih zamerki.
Unutrasnjost je uglavnom jako dobra,najvise mi se svidja taj noviji tip table sa obrtomerom.Cak i u kaseti ima svetlo kada se otvori.
U voznji mi nekako mnogo bolje lezi na putu nego moja stara,a dosta je tisa.
Kao sto rekoh,jos nisam zavrsio sve radove,pa cu staviti samo ove 2 slike,ako nekog interesuje kacim i slike sa limarijskih radova,plin pada ovih dana,a sve bi trebalo da bude gotovo do nedelje.

Image

Image

Nastavak sledi za koji dan.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Lepo. Mene ipak zanima kako si se snašao u limarskim radovima i pošto si platio aparat? (i meni je pun q.. limara)

Pera

Post by Pera »

Prilicno dobro,al jednu stvar mogu da kazem je da je to robija od posla,mnogo gadno i prljavo,okacicu neku sliku.
Aparat smo platili oko 55 000 din + boca sa gasom koja je bila jos 8000,aparat je jedna od poslednjih verzija sto je Varstroj izbacio,vredi svaki dinar,vario sam s njim bukvalno sve,od najtanjeg lima do osovine i sasije na prikolici,ne greje se uopste,iako sam u par navrata vario i po pola sata sa minimalnim prekidima,ima euro kabl,tako da nema muke sa glavljenjem zice i necim slicnim,okacicu i njegovu sliku.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Dimce
Automobil: Lada Samara

Post by Dimce »

Fino izgleda ajde pa da konacno vidimo samo polako bice to super auto :)
Kad drzis Cekic u rukama,sve ti nekako,lici na Ekser.

Pera

Post by Pera »

Evo da kazem da sam zavrsio limariju,ugradio plin i danas ga atestirao.Desi mi se baksuz da mi se pokvario telefon,a na njemu slike radova :evil: ,tako da ne znam da li cu moci da ih spasim.Nove slike kacim sutra.
Sve u svemu,ovo mi je do sad bio najtezi posao oko kola i nadam se da vise nikada necu raditi nesto slicno,da sam skinuo soferku,motor i menjac auto bi bio rasturan u sastavne delove.Plin smo ugradili komsija i ja,uzeo sam najbolje delove sto sam mogao da nadjem,znaci Lovato isparivac (sa njim mali problem,oprez ako neko bude ugradjivao isti),plinski i benzinski elektroventil,toro boca od 39 l i elektro-multiventil Reg,delovi su me kostali oko 210 e,atest sam prosao bez ikakve primedbe i u prilicno kratkom roku.
Potrosio sam oko 3-4l osnovne farbe i 10 kg raznorazne zastite,trecinu kotura zice i trecinu boce za CO2 aparat.
Uglavnom je sve sredjeno,ostala je po koja sitnica,sutra bi trebalo da uzmem mp3 plejer i zvucnike.
Utisci u voznji,lepo ide,lako pali,mekse radi nego 1300 motor,mada sam morao jos malo da dostelujem plin i paljenje,ostali su jos ventili.Ne znam koliko trosi,to jos utvrdjujem,a mnogo se lepse vozi u gradu nego samara sa 1300 ccm,nema potrebe da se stalno salta,prilicno je elastican i na primer sa starom je bilo nemoguce sa 40 km/h u cetvrtoj ubrzati,dok to ovde nije nikakav problem,da napomenem ne vozim tako,nego je to bilo cisto probe radi.
Sutra kacim slike.

Pera

Post by Pera »

Bio sam malo u skripcu sa vremenom,tako da tek sad kacim slike,na zalost stari telefon mi je crko,a imao je bolju kameru,trako da ne znam kolko ce se videti,al dobro

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Aksentije

Post by Aksentije »

Interesantno joj stoji ova boja, svidja mi se kako izgleda tabla

Pera

Post by Pera »

Image

Image

Image

Image

Bice valjda uskoro nekih boljih slika,uglavnom na autu je sve sredjeno sem nekih sitnica,kao sto su po koja tackica rdje na rubovima,prednji amortizeri,volan koji je iscepan na jednom mestu,presvlake,patosnice i jos po nesto...
Lepo radi,pali,vuce,na zadnjem merenju potrosila je 8.3 l plina na 100 km,40 km u gradu,200 na otvorenom,tako da sam zadovoljan sto se toga tice.Imao sam problem kada sam ugradio plin,a i pre,da je jako slabo vukao,sve zivo sam pretresao,kompresiju,nastelovao ventile,paljenje,svecice,plin,dok nisam ustanovio da razvodnik paljenja ima luft,po njegovom sredjivanju konacno je poceo da radi kako treba,nema vise seckanja u voznji,slabog primanja gasa i tako to.
Ima tu jos dosta toga da se kaze,ali mi slabo sta pada na pamet u ovom trenutku,u svakom slucaju nadam se da ce me dobro sluziti.

Nisam bas vican postavljanju slika,pa nek ne zameri neko ako mi se potkrala koja greska.

Pera

Post by Pera »

I meni se ta tabla uvek svidjala,samo sto je ovakva samara mnogo kostala kada sam uzimao prvu.

Aksentije

Post by Aksentije »

mada izgleda da je to i jedina razlika u mojoj '90 i ovoj koja je '99
:D

Pera

Post by Pera »

Razlika je to i sto ova novija ima gepek oblozen plastikom,ima jos nekih sitnica,na primer menjac kod mene ima sipkicu za merenje nivoa ulja.
A i ne mora od decembra 2 puta godisnje na tehnicki :mrgreen:

Aksentije

Post by Aksentije »

Pera wrote: A i ne mora od decembra 2 puta godisnje na tehnicki :mrgreen:
Ovo je bilo nisko :D
Sala i pretpostavljao sam da nisu izbacivali identican auto 9 godina ;)

Pera

Post by Pera »

Naravno da je sala ;) Jak je to napredak za 9 godina :mrgreen:

Imre
Automobil: Honda Civic Tourer

Post by Imre »

Lepa samara!

Jel si razmisljao o putnom kompjuteru?Prodaje drugar na madjarskom forumu,mogu da pitam za cenu,ako si zainteresovan.

Image

Image

Pera

Post by Pera »

U sad si me zainteresovao,kolko trazi,jel je to originalni kompjuter i jel to za karburatorsku verziju ili injection?

Post Reply