ja sam pre par nedelja skinuo nacalo. Izdrzao je tridesetak hiljada.
Montirao sam master sport set, bio je oko 3000, nacalo je bio 200-300 din skuplji, najjeftiniji ruen koji sam tada nasao bio je 4200...
Ja imam RUEN-ov set i kad budem menjao ovaj put ima samo lamelu i zamajac da promenim, a korpu i druk (ako se ispostavi da nisu upadljivo ishabani) ostavljam pa da vidimo koliko mogu da izdrže. Inače poslednji put sam menjao ceo set (osim zamajca) i nešto tu od starta nije leglo kako treba, oduvek je kvačilo treslo - doduše ne preterano, ali na uzbrdici pod teretom vrlo neprijatna pojava. Drugo, druk se (odmah nakon ugradnje) neko vreme mal čuo, a onda je to posle nekoliko hiljada nestalo. Za divno čudo, set je tako izgurao čak 34-35000 do danas, mada poslednje 3-4000 vozim najviše dva putnika i izbegavam jake uzbrdice...
Sve u svemu, kvalitet delova na našem tržištu mislim da je vrlo loš, recimo taj kao RUEN set koji sam tada kupio imao je ugravirano "RUEN" samo na korpi a lamela i drk pitaj Boga odakle behu, iako je sve bilo uredno upakovano. Načalo gurtne za zadnje kočnice sam letos kupio i čim sam ih raspakovao - razočarao sam se kad sam video kako su obloge ukrivo zalepljenje. Mislim, može to tako da radi, ali kao da je nogom sastavljano. Prva ugradnja malo sutra, kad bi se vratili u 87-88. god u fabriku gde su sklapane Samare tada svi bi bili iznenađeni kvalitetom delova iz prve ugradnje. Prvih 14-15 godina na mojoj samari je malo toga menjano (uglavnom beše samo redovno održavanje) a onda je u poslednjih nekoliko godina počela drama. Kako šta zamenim tako posle par stotina km crkne ponovo!
Zato u poslednje vreme sve što mogu staro zadržavam i repariram i situacija je sada mnogo bolja...
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
E to htedoh da pitam, da li je neko remontovao korpu i lamelu i kakav je kvalitet istih? Ja sam za fiću to odradio u ostružnici 98-me i trajalo je preko 50000km.
Mogu samo reci da sam stavio Sachs set na 65000 sada bijem 80000 kao da sam juce zamenio set. Mirno krece ne trese , kvacilo odvaja pri dnu(1 cm sto se meni svidja) a da je bilo skupo bilo je. Mogao sam kupiti vise Ruena ali ne zalim.
majstor mi kaze da je ruen dovoljno dobar za takav auto i da ne treba trositi pare za setove drugih proizvodjaca. mislim, "pa to je samo lada, sta ce ti bolje" rezon mi se smucio, ja hocu kvalitetan deo i hocu da to radi kako treba iz n razloga.
na primer, limar (njegovi ranici) mi je isfuserisao ladu samo da je skloni iz radionice, radio zadnje koseve i ceo zadnji deo, dogovorili se da odradi sve sto nije dobro i nek naplati. medjutim, njegovi klinci kreteni su sve radili, koseve i rubove, skinuli zadnji branik, vratili ga a nosac desne zavesice ostavili da visi na trulezi.
to sam primetio tek kad stigao s puta i oprao auto, ona stoji krivo, mislio sam da su otisli vijci sto drze gumu, krenem da proverim i ostade mi zavesica zajedno sa nosacem u ruci. Poludeo sam, j..... zavesicu, nego krpili su lim iznad nosaca, videli da ne valja i boli ih uvo. mogao je da me pozove i kaze da ne moze da se namesti, u redu skini obe, odseci. ovako sam mogao u voznji da nekom razbijem vetrobran ili nesto gore napravim.
@choksi
remontovao lamelu u ostruznici ali nije dugo potrajala zbog korpe i jos necega (presla oko 25000km).
@Aksentije
lav auto zarkovo, zeleznik...
@Zoran666
cene za komplet
@samara1500
ma ovo moje cudo se ponasalo kao dr dzekil i mister hajd, proletos stigoh do zlatibora super a tamo me iscimao samo tako, nece da vuce i sl. 60 maksimalno. kad sam krenuo nazad sve u redu. od tada do sad nije bilo vecih problema, a onda poslednjih mesec dana pocinje zezanje, cas ide dobro pa onda cima, pa krece lepo uzbrdo, pa onda nece (a samo smo mala i ja u kolima). prosle nedelje je do mesta B isao maksimalno 30km/h, a od mesta B 80km/h. tako da je sad u garazi i ne trosi mi zivce i benzin.
I mene je neki maler poterao u poslednje vreme, nešto me do struje j.be ponovo, ugasi mi se prošle nedelje 2-3 puta ničim izazvano - kao da me kidnapuju vanzemaljci...
To kod tebe kad se prepolovi snaga, najverovatnije ispadne neki klip iz igre, npr. zbog lošeg kabla ili svećice, imao sam nešto slično još davno.. ali da ne off-ujemo previše, ovo beše tema kvačila?
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."