Skidanje i remont glavnog kocionog cilindra

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

SERZAS

Skidanje i remont glavnog kocionog cilindra

Post by SERZAS »

1. Potreban vam je sledeci alat:

Papagajke ili stega.
Okasti kljuc 12
Kliucevi za kocione cevcice ,8, 10
Safcigeri
Glava 13 i 22
Komad drveta ili tako necega

Ma sve vam je na slici :D

Image

2. Pocnite sa skidanjem crevaca. Tu ce vam pomoci safciger. Istovremeno pripremite
kanticu za kociono ulje.

3. zatim predjite na kocione cvcice, kljuc 10 (licno nepreporucujem koristiti obicne kljuceve jer umeju
samo da pokvare stvari)

4. kada ste oslobodili cilindar svih prikljucaka predjite na skidanje cilindra. Glava 13.

Image

Image

Image

5. Sada kada ste skinuli cilindar imate 2 mogucnosti:

1. Da kupite nov i stavite umesto starog

2. Da kupite gumice i da obavite popravku cilindra sami.

6.Ako ste se odlucili za popravku preostaje vam da kupite potrebne gumice i da ih zamenite.

Image

7. Za rasklapanje cilindra bice vam potrebe 4 alatke: Safciger, papagajke (ili stega ako imate), glava 22 i okasti kljuc 12

8. Safcigerom skinite gumicu. Papagajkama zategnite cilindar, a na drugu stranu stavite glavu 22. Velikih poteskocia nebi trebalo da bude sto se tice odvrtanja.
Kada ste odvrnuli glavnu 22 maticu predjite dalje i kljucem 12 odvrnite preostala 2 srafa.

Image

Image

Image

Image

9. Posle toga, uzmite safciger i P O L A K O gurajte unutrasnje delove cilindra napolje. Zapamtite redosled.

Image

Image

Image

Image
10. Kada ste sve rasklopili uverite se da je korpus iz nutra jos moguc za upotrebu, t.j da nije izgreban i povredjen mechanicki od strane drugih elemenata.
Takodje se uverite da su elementi isto cisti i neosteceni.
Kada ste se uverili da je sve jos u dobrom stanju predjite na gumice.

Za promenu gumica bice vam potreban tanak safciger.
Pocnite od zadnje gumice. Ona se razlikuje od ostalih jer je tanja i ima urezan kanal.
Podbacite safciger, i pod uglom polako skinite gumicu.
Zatim pocnite sa skidanjem ostalih gumica istom metodom.
Nista neradite na silu i na suvo. Svi elementi moraju biti mokri od kocionog ulja :)

Image
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

P.S: Originalne gumice imaju 2 lica. Jedno je polirano drugo ne. Polirana strana uvek ide na spoljnu stranu.

11. Kada ste promenili gumice, preostaje vam da sve slozite ovim redosledom.

Dakle:
Uzmite cilindar i stavite u njega sa zadnje strane (ne sa one gde ide 22 sraf) mandzetnu na koju ste vec postavili oprugicu i saibnicu.
Saibnica mora biti okrenuta ulubljenom stranom na dole. Kada je mandzetne na svom mestu, fiksirajte je istim okastim kljucem 12.
Dalje sa prednje strane cilindra, ubacite duzu oprugu. Na nju mozete staviti prvo samo ravnu saibnicu ili vec celu drugu madzetnu sa gumicom i ravnom saibnicom.
Dalje stavite drugu kraciu oprugu i saibicu sa ulubljenjem i na nju preostalu duzu oprugu. Na kraju vam ostaje samo bakrena saibnica i sraf koji ce te zategnuti glavom 22 .
Okrenite cilindar sa zadnje strane i stavite gumicu.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

12. Posle ovoga svega vam preostaje da stavite cilindar na svoje mesto.
Najteze je centrirati ga kako bi element kocnice nasao pravo mesto u cilindru.
U slucaju da radite sami, mozete primeniti ovu metodu koji koristim ja.
Primaknite sediste toliko koliko bi bilo dovoljno da se podupre kocnica letvom ili evo ovako dizalicom :D
Image

Image

Image

Image
Ako se videli da je pipak kocnice izasao dovoljno da bi mogli da ga tacno postavite na mesto stavite cilindar i pocnite da privrcete matice.

Posle toga, prikljucite sve cevcice. Pocnite redosledom od desne, na levu i onda na prednju.

Posle ovoga ostaje vam samo da napunite citav sistem kocionim uljem (Licno koristim DOT 4) i da ispustite vazduh iz kocnica. Ako je Citav sistem kocnica nov, ispustanje vazduha ce porajati.
Samo ispustanje vazduha isto ima redosled. Pocinje se od naj daljeg tocka to jest zadnjeg desnog, pa onda na zadnji levi i ponovo na prednji desni pa na prednji levi.

Image
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Lep tutorial, ali moram da primetim dve stvari.
Prvo, nema potrebe za skidanjem ceonog srafa. Ako vec neko resi da ga skida, preporucujem da ga jednom do dva puta opali cekicem. Nakon toga moze da se odvrne rukom. Kod stezanja istog, povremeno lupiti cekicem lagano, kako bi mesingana sajbna lepse legla. Sraf sa ceone strane cilindra sluzi samo da olaksa tehnoloski proces izrade cilindra, jer je mnogo lakse i bezopasnije obradjivati (brusiti) otvor nego rupu.

Drugo, gumice NIKADA ne montirati (demontirati) bilo kakvim alatom osim prstiju. Nikakvi srafcigeri isl. ne dolaze u obzir.

:)

SERZAS

Post by SERZAS »

Sto se tice srafa kakvo crno udaranje :D, kad se i ovako lako skida :D A ako neskidas sraf, onda nemas punu mogucnost da utvrdis u kakvom ti je cilindar stanju ;) Mislim da si me razumeo ovde.

A za gumice si upravu, ja sam zaboravijo da pomenem da kada se budu nove stavljale nekoristite safciger, ne go samo pri skidanju. Ovim sam mislijo da ce biti i tako jasno da se nekoriste ostre srvari: "Nista neradite na silu i na suvo. Svi elementi moraju biti mokri od kocionog ulja"
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,

Delic9

Re: Skidanje i remont glavnog kocionog cilindra

Post by Delic9 »

SERZAS wrote:Image
Svaka čast za objašnjenje 8)
Pošto imam jedan cilindar koji je rastavljen, interesuje me samo da li je ovo gornja strana klipova?
Kad sam ga sastavljao, nisam bio siguran koja je gornja a koja je donja strana, pa sam probao. Kada okrenem ovu rupu, što se vidi na slici, na dole tj prema onom šrafu, koji se odvrće ključem 12, čini mi se kao da klip ima prevelik hod. A kad ga stavim tako da mi ta strana stoji okrenuta na gore, onda kao da ima jako mali hod.
Inače unutrašnjost cilindra je malo oštećena, ali mi se čini da bi mogao još da posluži

SERZAS

Post by SERZAS »

Duzi klip ide dole (ovaj levi), a kraci gore (na slici desni).
Image

Kakva su ostecenja? Ako se razmazala guma pokusaj da je ocistis etanolom islo bi i sa medicinskim alkoholom samo posle sve rasteraj kompresorom, jer se dugo susi a ipak sadrzi deo vode u sebi, ako su u pitanju vece ogrebotine bolje uzmi nov cilindar ili nov korpus i gumice.
Sto se tice hoda licno mogu da procenim samo, kad vec drzim cilindar u ruci, tesko mogu objasniti recima.
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,

Delic9

Post by Delic9 »

Image
Izgleda da se nismo razumeli :sad:
Mislio sam na ove dve rupe. Da li se okreću prema onoj strani cilindra gde se kače creva i cevi, ili prema strani gde se zavrću ona dva šrafa?
Nadam se da ćemo se sada razumeti :)

SERZAS

Post by SERZAS »

Da, one se okreciu prema donjoj strani cilindra gde se zavrcu dva srafa, u suprotnom kada bi naopako sve sklopijo cilindar ne bi pomakao ni malo :) Meni je to bilo dosta logicno pa mi nije ni palo na pamet da to akcentujem, a u sustini nisi prvi koji me to pita. Par puta sam dobijo tako sklopljene cilndre od ljudi na prepravku :) Nista strasno.
Inace sam se nesto predomisljao da ubacim vw cilindar time bi samo kocenje bilo ravnomerno a i prepravke bi bile sitne, trebalo bi samo odvesti jos jednu cev do zadnjeg tocka i jos po nesto, ali i sam neznam zasto sam se odlucijo da vratim ovaj original mehanizam.
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,

djape1977

Post by djape1977 »

ma kupi samo nov cilindar za fiat 125, 131, 132, argentu
j***** auto bez kardana

Delic9

Post by Delic9 »

Tako sam i predpostavljao, ali reko da pitam za svaki slučaj, ovo ipak nije bilo za zajebanciju, u pitanju su kočnice.
Ako te ne mrzi da napišeš, koje su sve prepravke potrebne da bi se ubacio vw cilindar? Ako nije ništa veliko, možda bih to uradio na proleće, kad budem mogao.
Djape, jel su potrebne neke prepravke da bi se ubacio fiatov cilindar?
СРБИЈА
Конвертор

djape1977

Post by djape1977 »

nikakve. skines tvoj i zasrafis fiatov
j***** auto bez kardana

Zoran666

Post by Zoran666 »

imam par pitanja.
da li je isti postupak i kod ladi sa servo kocnicama;
da li se ozracivanje kocnica radi sa upaljenim motorom ili ugasenim - zbog serva;
imam u garazi bocicu ulja DOT 4, 0.25l, stoji 2 godine, nije otvarano, da li ono jos valja ili da kupujem novo i koliko mi treba? trenutno je u sistemu UHK2, to cu baciti.
Idi gledaj u sunce ili tako nesto!
[img]http://www.dodaj.rs/f/2T/WQ/2yFAIAVQ/1/2jb1wdi.gif[/img]

djape1977

Post by djape1977 »

postupak je isti. mozes odzracivati i sa upaljenim i sa ugasenim motorom, svejedno je. ulju nista ne fali posle 2 godine pod uslovom da je pakovanje hermeticki zatvoreno, tj. da nije otvarano. trebace ti vise od 0,25l za ceo sistem.
j***** auto bez kardana

Zoran666

Post by Zoran666 »

valjda je hermeticki zatvoreno, kako je kupljeno nije dirano, stoji u garazi u kojoj se temperature krecu od 5 do 20 C stepeni (dobra neka garaza). primjetio sam da na duzoj nizbrdici, a takve imam dvije po kojoj se cesto krecem, kocnica pocne popustati, ja je pustim pa ponovo pritisnem i tako moram jednom-dvaput dok ne sidjem na ravan. nigdje ne curi ulje, onda je vjerovatno u glavnom cilindru problem.
Idi gledaj u sunce ili tako nesto!
[img]http://www.dodaj.rs/f/2T/WQ/2yFAIAVQ/1/2jb1wdi.gif[/img]

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

možda nije ni to, ulje(dot 4) ima rok trajanja od 60 000 ili dve godine osim sintetičkog koje traje duže(maltene stalno) sintetičko je oznake 5.1
tebi se jednostavno dešava da matoro ulje pri kočenju proključa čime se javi količina pare(gasa) u sistemu i eto belaja...
ja recimo koristim ulje sa tačkom ključanja od 240c i menjam na 60 000 sve(ispiram ceo sistem)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Zoran666 wrote:valjda je hermeticki zatvoreno, kako je kupljeno nije dirano, stoji u garazi u kojoj se temperature krecu od 5 do 20 C stepeni (dobra neka garaza). primjetio sam da na duzoj nizbrdici, a takve imam dvije po kojoj se cesto krecem, kocnica pocne popustati, ja je pustim pa ponovo pritisnem i tako moram jednom-dvaput dok ne sidjem na ravan. nigdje ne curi ulje, onda je vjerovatno u glavnom cilindru problem.
tu je vec u pitanju ozbiljno curenje. Proveri sta se sedava sa nivoom u posudi. Kad nagazis kocnicu, u jednom trenutku moras imati osecaj kao da gazis beton. Znaci mora da drzi cvrsto. Ako je pedala elasticna onda imas vazduh, ako propada postepeno onda negde curi.

Post Reply