Samarine kocnice
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Zamenio, bice OK. Radi normalno - pa koliko traje. Jos samo diskove da resim.....
Predrag Radenkovic, sa onim brojem telefona - jel tako?
Da ti posaljem kintu na PostNet.
Poz
Predrag Radenkovic, sa onim brojem telefona - jel tako?
Da ti posaljem kintu na PostNet.
Poz
[url=http://www.postimage.org/][img]http://img189.imageshack.us/img189/3682/52228847.gif[/img][/url] [url=http://forum-lines.ru/][img]http://forum-lines.ru/rez/ab120640.gif[/img][/url]
-
samara1500
Samo da javim i rešim nedoumice, pošto sam pre neki dan menjao gumice na jednom od cilindara, da se zaista u njima nalazi mehanizam za korigovanje početnog položaja prema istrošenosti obloga.choksi wrote:inaèe spremam se da uradim popreèni presek cilindra da konaèno ustanovimo razliku sa keèevim.
Radi se o prostom rešenju sa odstonicima, oprugama i 2 elastične čaure koje klize po cilindru za vreme kočenja a dovoljno su jake da ih povratne opruge ne mogu pomeriti. Na taj način se početni položaj vremenom pomera ka spolja sa trošenjem obloga. E, sad, ostaje pitanje imaju li kečevi cilindri to isto, ja verujem da da, nije to sad ne znam kakva tehnologija...
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
Evo malo i ja da se ukljucim u ovu temu, naime primetio sam ovih dana da mi se prednji levi tocak blokira kad kocim. I to uopste nije neko zesce kocenje i blokira smo prednji levi. Ajde dajte neke dijagnoze posto sam u totalnoj guzvi sa vremenom i poslom (fizicki ne mogu da stignem do majstora u radno vreme ) 
Za sat vremena možeš sam da ga razradiš. Varovatno je malo oksidirao klip pa ne vraća. Alat - 13.odvijač i pajser ili neka poluga da možeš da vratiš klip. Skineš klješta stisneš malo kočnicu da klip malo (5mm) izađe, ošmirglaš ga finom vodenom šmirglom, malo podmažeš uk uljem.vratiš nazad, pa tako par puta i trebalo bi da se posle lepo vraća.
-
samara1500
Može i oksidirani cilindar tu da zeza, a to će teško rešiti bez vađenja klipa skroz napolje...
Inače i sam imam isti problem ovih dana a kako me mrzi da rasturam sve samo skinem točak, čuknem težim čekićem levu i desnu vođicu sa unutrašnje strane ka spolja i miran sam 10ak dana...

Inače i sam imam isti problem ovih dana a kako me mrzi da rasturam sve samo skinem točak, čuknem težim čekićem levu i desnu vođicu sa unutrašnje strane ka spolja i miran sam 10ak dana...
- Rale
- Automobil: Samara 1.5 21083
Molio bih nekoga za savet. Imam problem sa rucnom kocnicom. Skoro sam promenio obe sajle rucne, ali kao i sa starim sajlama rucna na valjcima skoro da i ne koci, dok je sila kocenja nozne na zadnjim tockovima odlicna (oko 1800N). Na nizbrdici drzi koliko toliko, dok ne drzi kad auto polazi iz prve. Paknovi nisu novi, ali nisu ni losi. Treba da idem na tehnicki ovih dana, pa moram sto pre da resim ovaj problem. 
Ma, pusti Kadilak bolji je Ladilak!
1.Da li su dovoljno stegnute?
2.Koje si sajle montirao?Na staroj samari sam promenio 3 seta sajli dok nisam nasao prave,i sa kojima rucna normalno radi.
Ako dobosi i paknovi nisu mnogo potroseni,greska je samo u sajlama,ili su neodgovarajuce duzine,istegnute ili nisu dovoljno stegnute.
2.Koje si sajle montirao?Na staroj samari sam promenio 3 seta sajli dok nisam nasao prave,i sa kojima rucna normalno radi.
Ako dobosi i paknovi nisu mnogo potroseni,greska je samo u sajlama,ili su neodgovarajuce duzine,istegnute ili nisu dovoljno stegnute.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- Rale
Vozio sam kao sto si rekao Pero, ali oko 1km. Danas sam isao na valjke pre dotezanja sajle rucne. Rucna bolje koci nego ranije, kada nije uopste kocila, ali jos uvek je daleko od dobrog (sila oko 700N, a treba da bude preko 1200N). Uzgred i zadnji levi tocak malo slabije koci nego pre. Ne znam da li cu problem resiti dotezanjem sajle ili cu morati da kupim i nove dobose. Koje dobose da kupim ako budem morao FENOX ili ruske, navodno VAZ? Jeli neko skoro menjao dobose i kako su se pokazali?
Trebao si jos da vozis,nije to jos leglo.
Ima kod Samare jedna zeznuta stvar sa rucnom,ona sipkica sa navojem sto vuce sajle hoce nekad da se iskrivi,pogotovo ako jedna sajla radi dobro,a druga ne,i onda automatski jace vuce jednu,a slabije drugu sajlu.Povuci rucnu do kraja i lezi pod auto i pogledaj onaj deo na koji se kace sajle-da li stoji pravo ili se krivi na jednu stranu.
Na koliko zuba najvise mozes da povuces rucnu?Ako hvata na vise od 5 onda je treba dotegnuti.
Skini pa pogledaj kakvi su dobosi,ako imaju mnogo riseva i ako su mnogo stanjeni,videces da li postoji onaj rub na ivici kocione povrsine (one koju gledas kad drzis dobos u ruci),ako ga nema znaci da je dobos debelo potrosen i nista sem zamene ti ne preostaje.
Ja sam na staroj Samari ugradio Fenox i nikakvih problema sa njima nisam imao,presli su jedno 15 000 km,i dalje je cale vozi bez ikakvih problema.U prodavnici su mi rekli da nisu nista losiji od Vaz-ovih,a i cena je ista.
Ima kod Samare jedna zeznuta stvar sa rucnom,ona sipkica sa navojem sto vuce sajle hoce nekad da se iskrivi,pogotovo ako jedna sajla radi dobro,a druga ne,i onda automatski jace vuce jednu,a slabije drugu sajlu.Povuci rucnu do kraja i lezi pod auto i pogledaj onaj deo na koji se kace sajle-da li stoji pravo ili se krivi na jednu stranu.
Na koliko zuba najvise mozes da povuces rucnu?Ako hvata na vise od 5 onda je treba dotegnuti.
Skini pa pogledaj kakvi su dobosi,ako imaju mnogo riseva i ako su mnogo stanjeni,videces da li postoji onaj rub na ivici kocione povrsine (one koju gledas kad drzis dobos u ruci),ako ga nema znaci da je dobos debelo potrosen i nista sem zamene ti ne preostaje.
Ja sam na staroj Samari ugradio Fenox i nikakvih problema sa njima nisam imao,presli su jedno 15 000 km,i dalje je cale vozi bez ikakvih problema.U prodavnici su mi rekli da nisu nista losiji od Vaz-ovih,a i cena je ista.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- Rale
Jutros sam vozio oko 5km sa rucnom podignutom za dva zuba. Verovatno ce posle ovoga da legnu paknovi.
Inace, rucna hvata na 6 zuba pa cu morati da je dotegnem na 4-5 zuba. Tada cu da proverim da li je u redu sipkica rucne.
Sinoc sam probao sa max podignutom rucnom da krenem iz mesta. Nije bilo sanse da se pomeri auto ni napred ni u rikverc, pa sam poceo da sumnjam u valjkove na kojima sam proveravao kocnice.
Inace, rucna hvata na 6 zuba pa cu morati da je dotegnem na 4-5 zuba. Tada cu da proverim da li je u redu sipkica rucne.
Sinoc sam probao sa max podignutom rucnom da krenem iz mesta. Nije bilo sanse da se pomeri auto ni napred ni u rikverc, pa sam poceo da sumnjam u valjkove na kojima sam proveravao kocnice.
-
samara1500
Zašto mučiti lamelu time? Ako je ona slaba ne može da krene i sa slabom ručnom, a drugo - ne može se utvrditi da li oba točka koče jednako. Kad se nađeš na nekoj oštroj uzbrdici kazaće ti se samo valja li ručna ili ne. Ako moraš divljački da potegneš (i više od 5 zuba) da bi auto stajao - znači ne valja.