Lijevi far svijetli na 50 % ????
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
- na benzinskoj me vole
Lijevi far svijetli na 50 % ????
Ima ko kakvu ideju.
Problem je šta lijevi far kratko svijetlo jedva svijetli , a dugo malo jače, dok desni far svijetli kako treba. Sjenila su skoro nova tako da nije do istrošenosti .
Ne znam da žarulja može tako da zeza, tada bi dugo svijetlilo dobro a kratko slabije.
Ako je netko imao iskustava, otvoren sam za sve prijedloge...
Hvala.
Problem je šta lijevi far kratko svijetlo jedva svijetli , a dugo malo jače, dok desni far svijetli kako treba. Sjenila su skoro nova tako da nije do istrošenosti .
Ne znam da žarulja može tako da zeza, tada bi dugo svijetlilo dobro a kratko slabije.
Ako je netko imao iskustava, otvoren sam za sve prijedloge...
Hvala.
Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !
- na benzinskoj me vole
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Sada si sve rekao. Levi far ti nema dobru masu. Sigurno. Ne diraj rucice nego izvadi far i ocisti. Verovatno ti je korodirao oklop od fara gde je zanitovana zica za masu. Ako si neko vreme vozio bez plasticnih koruba onda je to jedan od razloga, mada voda moze da dopre do sijalice kada god hoce
Razlog zbog koga tinja lampica za dugo svetlo je u tome sto deo struje ide kroz vlakno dugog svetla. Ako izvadis desnu sijalicu, videces da i njoj tinja vlakno dugog svetla kada je kratko ukluceno. Zagledaj dobro, mozda se vidi i od spolja. Ukljuci kratko svetlo i gledaj far tacno od ispred njega, sa njegove visine. Videcs da gornja polovina fara svetli kako treba, a donja je narandzasta (naravno, ako je sijalica u pravilnom polozaju)
Razlog zbog koga tinja lampica za dugo svetlo je u tome sto deo struje ide kroz vlakno dugog svetla. Ako izvadis desnu sijalicu, videces da i njoj tinja vlakno dugog svetla kada je kratko ukluceno. Zagledaj dobro, mozda se vidi i od spolja. Ukljuci kratko svetlo i gledaj far tacno od ispred njega, sa njegove visine. Videcs da gornja polovina fara svetli kako treba, a donja je narandzasta (naravno, ako je sijalica u pravilnom polozaju)
- na benzinskoj me vole
Fala Dare
Jedva sam ta svjetla nanišanio i sad ih opet treba skidat
Kad uhvatim vremena pa ću štrakati .
Inače mislim da bi ovakva procedura sa Nivinom elektrikom trebala biti:
1. viditi osigurače
2. žarulje
3. žice i konektore
4. mase
5. releje
Kakva su iskustva sa Ladinim relejima...
Jedva sam ta svjetla nanišanio i sad ih opet treba skidat
Kad uhvatim vremena pa ću štrakati .
Inače mislim da bi ovakva procedura sa Nivinom elektrikom trebala biti:
1. viditi osigurače
2. žarulje
3. žice i konektore
4. mase
5. releje
Kakva su iskustva sa Ladinim relejima...
govoriti o kvalitetu ladinih dijelova je nezahvalno. meni sve jedan relej radi ok vec 33 godine, dok kod mog prijatelja koji je nekoliko godina vozio rivu, prvo je crko relej za oborena, a poslije kraceg vremena i relej za duga svjetla. fazon je u tome sto je ostao bez dugih svjetala, a da nije zamjenio relej za oborena
dare je u pravu, u pitanju je masa, relej nije sigurno.
kreni od zarulje, ne diraj nagib fara, vec skini prsten (malo odvrnuti samo srafove koji prolaze kroz proreze na prstenu, a zatim zarotirati i skinuti prsten). prvih 5 slika:
http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... lampy.html
dare je u pravu, u pitanju je masa, relej nije sigurno.
kreni od zarulje, ne diraj nagib fara, vec skini prsten (malo odvrnuti samo srafove koji prolaze kroz proreze na prstenu, a zatim zarotirati i skinuti prsten). prvih 5 slika:
http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... lampy.html
- na benzinskoj me vole
- na benzinskoj me vole
Gdje je lada bila, pa na rastavljanju ...
Moj drug i ja smo jedno dobar sat majstorili na 2 do 3 stupnja celzijeva, ali nema brige grijanje radi...
I riješili smo :
1. nova masa je povučena od štekera lampe na veliki šaraf od trube M8 ( pokraj lijevog fara) - znači masa je zahrđala i vijak nije više stezao kao prije, iako na prvi pogled je sve uredu
2. stavljen je i novi osigurač br. 1 od 16A jer je probio,
-interesantno kako je odmjeren da ne mogu dugo svijetliti kratka i duga nit zbog gubitka mase
-ali kad se povuče ručica dugih kad svijetle kratka svijetle obadvije niti (namjerno) valjda ta priča ide preko nekog drugog osigurača )
-osigurač br. 1 je od releja za duga svijetla , a na istom osiguraču je i ventilator pa sam skoro ostao bez grijanja ,a to se ne smije dopustiti
3. nova žarulja H4 BOSCH
4. dva dodatna šarafa koja drže far ( kroz obruče na kućište )
5. nišanjenje
Svijetli sada bolje od druge strane
Moj drug i ja smo jedno dobar sat majstorili na 2 do 3 stupnja celzijeva, ali nema brige grijanje radi...
I riješili smo :
1. nova masa je povučena od štekera lampe na veliki šaraf od trube M8 ( pokraj lijevog fara) - znači masa je zahrđala i vijak nije više stezao kao prije, iako na prvi pogled je sve uredu
2. stavljen je i novi osigurač br. 1 od 16A jer je probio,
-interesantno kako je odmjeren da ne mogu dugo svijetliti kratka i duga nit zbog gubitka mase
-ali kad se povuče ručica dugih kad svijetle kratka svijetle obadvije niti (namjerno) valjda ta priča ide preko nekog drugog osigurača )
-osigurač br. 1 je od releja za duga svijetla , a na istom osiguraču je i ventilator pa sam skoro ostao bez grijanja ,a to se ne smije dopustiti
3. nova žarulja H4 BOSCH
4. dva dodatna šarafa koja drže far ( kroz obruče na kućište )
5. nišanjenje
Svijetli sada bolje od druge strane
- na benzinskoj me vole
da tako je kod mene ,ja posle 100 000 skinem sijalice da vidim kakave su (hteo da ih zamenim sa osram) kad ono osram bilux fabrički,ja sve lepo obrišem pamučnom krpicom i evo ih dalje samo blješte...onda se tek setim kakao sam bio zadovoljan farovima kad sam je kupio... 
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
ej, super su fabricke sijalice. Meni jednom nije imalo kontakt desno kratko svetlo. Ja bez razmisljanja kupim neku wurth sijalicu, skinem far, kad ono sijalica dobra. Ajde, rekoh, da stavim novu, mozda je bolje. Vozim nedelju dana, ona pregori, ja vratim fabricku i dan danas radi. I leva i desna su fabricke, mada nisam obratio paznju na proizvodjaca.