Alternator zeza krizu :(
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
-
samara1500
Zlatno pravilo kojeg se ja kao serviser bele tehnike (i elektromotora) držim kada su bilo kakvi ležaji (i semerinzi) u pitanju je da se prvo poskidaju stari, uzmu mere i tek onda ide u nabavku... Sporije jeste, ali s obzirom na šarolikost izvedbi elektromotora - sigurnije.

"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
- Rale
- Automobil: Samara 1.5 21083
Jutros mi se u voznji upalila crvena lampica za akumulator. Kada sam se popodne vracao s posla kazaljka votmetra je pocela da ulazi u crveno. Pri tome je punjenje bilo ispod 12V.
Veceras sam pokusao da upalim auto i nisam uspeo. Akumulator se ispraznio verovatno zbog slabog punjenja pa sam ga ostavio da se nocas dopuni na punjacu.
Pre dva meseca sam servisirao alternator i zamenio diode, jer su probile. Opravka je kostala oko 1800din.
Interesuje me da li mi se isplati da popravljam alternator ako je neki ozbiljniji kvar kao npr. rotor ili stator. Rotor sam vec jednom menjao pre 4-5 godina i kostalo me je oko 50eu.
Ranije mi je jedan elektricar sa Altine nudio remontovan alternator sa Lade Rive za 30eu, ali nisam bio siguran da li moze na Samaru.
Sa kog auta odgovara alternator za Samaru bez vecih prepravki? Zna li neko koliko kosta nov alternator? Unapred hvala.
Veceras sam pokusao da upalim auto i nisam uspeo. Akumulator se ispraznio verovatno zbog slabog punjenja pa sam ga ostavio da se nocas dopuni na punjacu.
Pre dva meseca sam servisirao alternator i zamenio diode, jer su probile. Opravka je kostala oko 1800din.
Interesuje me da li mi se isplati da popravljam alternator ako je neki ozbiljniji kvar kao npr. rotor ili stator. Rotor sam vec jednom menjao pre 4-5 godina i kostalo me je oko 50eu.
Ranije mi je jedan elektricar sa Altine nudio remontovan alternator sa Lade Rive za 30eu, ali nisam bio siguran da li moze na Samaru.
Sa kog auta odgovara alternator za Samaru bez vecih prepravki? Zna li neko koliko kosta nov alternator? Unapred hvala.
Ma, pusti Kadilak bolji je Ladilak!
Jeste,sa Fiat Crome,ja sam ga platio 40 e,ali sam ga za svaki slucaj odneo na remont,koji je kostao jos 30,donji nosac odgovara samarinom,ali mora da se napravi spaner i nova remenica,alternator je snage 85 ili 90 A,ne mogu da se setim,Bosch-ov je.Kupio sam ga u Over drive-u u Jajincima.
Kod Duleta taj alternator jeste 50 e,ali je po meni bolje uzeti takav nov,jer kosta 80 e,ali mora i kod njega da se pravi remenica i da se pravi spaner.
Kod Duleta taj alternator jeste 50 e,ali je po meni bolje uzeti takav nov,jer kosta 80 e,ali mora i kod njega da se pravi remenica i da se pravi spaner.