Okretanje kljuca ne daje "kontakt"

Moderators: dejo, dejca, Miljan

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

onda je problem ispod inst.table...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Tex

Post by Tex »

Rekose da ima neki relej levo do volana, cim prodje ovaj kijamet zavuci cu se da vidim. Ionako moram da popravim i kvaku na vozacevim vratima, ulazim sa desne strane :(

Delic9

Post by Delic9 »

Ako će ti biti od pomoći, kod mene je masa za taj relej dovučena sa pedale kvačila( čini mi se žicom u roze boji)
СРБИЈА
Конвертор

Tex

Post by Tex »

Hvala...pregledacu taj relej pazljivo cim vreme to dozvoli...

atropin
Automobil: VAZ 2103

Post by atropin »

spasoje

Post by spasoje »

Tex wrote:Rekose da ima neki relej levo do volana, cim prodje ovaj kijamet zavuci cu se da vidim. Ionako moram da popravim i kvaku na vozacevim vratima, ulazim sa desne strane :(
Odakle si? Pošto mi je poznat izraz KIJAMET, a sreće se samo kod ljudi iz meni poznatih krajeva. :)

Tex

Post by Tex »

spasoje wrote:
Tex wrote:Rekose da ima neki relej levo do volana, cim prodje ovaj kijamet zavuci cu se da vidim. Ionako moram da popravim i kvaku na vozacevim vratima, ulazim sa desne strane :(
Odakle si? Pošto mi je poznat izraz KIJAMET, a sreće se samo kod ljudi iz meni poznatih krajeva. :)

Iz Beograda...rodjen i ziveo u njemu skoro ceo zivot...a izraz mi se dopao iz jednog vica :)

.

Tex

Post by Tex »

Odlicna sema!

Rele "zazigania" je, pretpostavljam relej paljenja...ostaje samo pitanje gde se nalazi i da li je to taj relej za koji ljudi kazu da se nalazi ispod instrument table levo od volana.

Ostaje pitanje sta bi bio "montazni blok" i gde se nalazi (mada verovatno ptoblem nije u njemu)?

.

Pera

Post by Pera »

Montazni blok je tabla za osigurace.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Tex

Post by Tex »

Aha...OK, thnx, ostaje znaci samo taj relej kao problematican...mogli su bas i njega da stave sa ostalima...kakva glupost konstruktora.

.

kotor2

Post by kotor2 »

relej sa predhodne seme se nalazi nize i ispred montaznog bloka pricvrcen na prednji desni kos ali kad pregore njegovi kontakti nema okretanja alnasera.

atropin

Post by atropin »

kompletna sema za peticu:
relej pod oznakom 23 je pozadi kutije i to je relej koji salje struju za bobinu.
relej pod oznakom 4 je ispred kutije i to je relej za pokretanje anlasera.
Image

sema za sedmicu je manje vise ista, mozda malo manje pregledna. releji nisu 23 i 4, vec 41 i 4:
Image

verglanje - okreces kljuc, pobudjujes relej (koji je ispred kutije), anlaser dobija struju.
Image

struja za bobinu - pink zica je spojena na alternator, ali da ne bude zabune, ta zica vodi struju sa akumulatora na kontakt bravu. okreces kljuc, pobudjujes relej koji je pozadi kutije i saljes struju za bobinu:
Image

nemam rivu, ali sa seme namece mi se da bi problem mozda mogao biti u releju koji je blizu kljuca, odnosno taj ispod volana. spoji direktno plavu zicu (na releju pin 86) sa plavo crnom zicom (na releju pin 87). zaverglaj - ako upali crko je relej. ipak, ja ne bih iskljucio da je problem u kontakt bravi (zbog onih lapmica sto se ne pale prije verglanja).

Tex

Post by Tex »

U kontakt bravi nije sigurno problem posto sam sa njom paralelno vezao prekidac i ni u kom slucaju ne dobijam napon na lampicama za pritisak ulja i punjenje akumulatora.

Kada kazes "relej koji je pozadi kutije", na koji zapravo mislis?

Kada gledam semu za 2107, zakljucujem sledece....koliko vidim, zice pink (30) i braon (30/1) dovode +12V na kontakt-bravu. Crna je, nadam se, "masa". Crvena (50) bi trebalo da bude za energisanje automata startera preko releja. Ovo bi trebalo da znaci da kada se okrene kontakt-kljuc u prvi polozaj +12V preko plave zice (kontakt 15) energise relej 41 (kontakt 86), koji dalje salje +12v kroz plavo-crnu zicu (kontakt 87). Medjutim, nikako ne mogu da "ispratim" preko cega tih +12V sa releja i kontakta 86 dolaze do "+" kontakta na bobini.

Ono sto je interesantno je da, kada okrenem kontakt kljuc u prvi polozaj, cujem da neki relej klikne, ali se nista ne desava (cini mi se da zvuk dolazi negde iz prostoa sa desne srane, ispod table).

atropin

Post by atropin »

Tex wrote:Kada kazes "relej koji je pozadi kutije", na koji zapravo mislis?
taj "pozadi" bi bio kod volana, a onaj "ispred" bi bio ispod haube. to "pozadi" i "ispred" je u odnosu na kutiju sa relejim i ociguracima gledano iz pozicije vozaca.
Tex wrote:Kada gledam semu za 2107, zakljucujem sledece....koliko vidim, zice pink (30) i braon (30/1) dovode +12V na kontakt-bravu. Crna je, nadam se, "masa". Crvena (50) bi trebalo da bude za energisanje automata startera preko releja.
crna zica je za svjetla - ide do prekidaca za poziciono svjetlo.
Tex wrote:Ovo bi trebalo da znaci da kada se okrene kontakt-kljuc u prvi polozaj +12V preko plave zice (kontakt 15) energise relej 41 (kontakt 86), koji dalje salje +12v kroz plavo-crnu zicu (kontakt 87). Medjutim, nikako ne mogu da "ispratim" preko cega tih +12V sa releja i kontakta 87 dolaze do "+" kontakta na bobini.
to se fino vidi na semi sa bobinom. +12v dolazi pink zicom sa akumulatora (na semi pise A+). ulazi u kutiju kao pink, a izlazi kao braon, ide do releja i prekidaca. kad okrenes kljuc struja krene kroz plavu zicu - pobudi relej, tako da struja krene kroz plavo crnu zicu koja ulazi u kutiju. sa druge strane izlazi plavo crvena koja ide za bobinu.
znaci kada je kljuc u polozaju I, ovaj relej treba biti aktiviran.
Tex wrote:Ono sto je interesantno je da, kada okrenem kontakt kljuc u prvi polozaj, cujem da neki relej klikne, ali se nista ne desava (cini mi se da zvuk dolazi negde iz prostoa sa desne srane, ispod table).
mozda je to upravo ovaj relej. ne znam gdje se tacno nalazi. mozda je fiksiran tako da kad klikne dobijes utisak da je sa desne strane. to sto klikne ne znaci da je ispravan (namotaji na releju su dobri, ali kontakti su osteceni)
ako spojis direktno plavu i plavo-crnu zicu, zaobices relej. tad struja za bobinu ide direktno preko kontakt brave.
prema ovoj slici relej bi trebao biti fiksiran iza kontrolne table na istom mjestu gdje je i automat migavca. nemoj ovo uzimati 100% tacnim, jer je ovo slikano na novijim serijama riva.
Image
Last edited by atropin on Sat Dec 19, 2009 10:32 am, edited 1 time in total.

Tex

Post by Tex »

Gde god vidim crnu zicu ona ide na masu...ali OK, ako znas da iz kontakt-brave ide na svetla onda ne treba da razmisljam.

Ako ti vidis da pink sa alternatora (ili akumulatora, svejedno) ulazi u kutiju a izlazi kao braon, onda meni definitivno trebaju naocare :( ...isto tako ne vidim da plavo-crna ulazi u kutiju, a izlazi plavo-crvena...ali prema semi je logicno da bi tako trebalo da bude.

U svakom slucaju, "bacam" se na trazenje releja.

Kada vec pricamo o kutiji sa osiguracima, stalno mi pregoreva broj 9, to je neki spojen na alternator, ali sa seme koju imam ne mogu da nadjem njegov stvarni "put". Imas li neka iskustva sa ovim?

.

Post Reply