TNG u Ladi
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
-
samara1500
Ljudi, jel prošao voz za atest po starom? Imam priliku da uzmem dobru Samaru, ali sa neatestiranim plinom (star oko 2 godine, ugrađen u ovl. servisu). Pretpostavljam da će po novom da me .ebu kao konja? Će da puknem 100€, ili mi se samo čini?

"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
-
samara1500
To sam i mislio, kad uračunaš i gorivo za vozikanje na atest i tamo-ovam, taman 100€.. još ako traže da se menja multiventil, ihaa... 150 u najavi. Odustao sam ja i od plina, i od te Samare...
Drugo, nije mi se nikako dopalo to što je plin ugrađen pre 2 godine a nije urađen atest, a auto ima kao neku servisnu istoriju (najverovatnije naškrabanu po sećanju). Još je pride menjan i raspršivač pitaj Boga zbog čega (kao, za.ebali ga, nagovorili da stavi BRC a bio mu dobar i prethodni). Qrac bi ga on menjao da je prethodni valjao, ovo je Srbija sinee...

Nego, Pero, nisi se pohvalio u temi "ugradnja plina" da si uspešno završio akciju?
Drugo, nije mi se nikako dopalo to što je plin ugrađen pre 2 godine a nije urađen atest, a auto ima kao neku servisnu istoriju (najverovatnije naškrabanu po sećanju). Još je pride menjan i raspršivač pitaj Boga zbog čega (kao, za.ebali ga, nagovorili da stavi BRC a bio mu dobar i prethodni). Qrac bi ga on menjao da je prethodni valjao, ovo je Srbija sinee...
Nego, Pero, nisi se pohvalio u temi "ugradnja plina" da si uspešno završio akciju?
-
samara1500
Imam još jednu dilemu, u slučaju ako bih ipak uzeo ovu Samaru... Pošto njen plin još nije atestiran, ako želim da vozim ja moram to uraditi odmah, a u auto je sada klasična boca koja meni nikako ne odgovara i pre ili kasnije morao bih preći na toroidnu. Da li se u tom slučaju zadržava stari atest (uz nekakvu izmenu, dopunu ili šta već) ili mora ponovo cela gimnastika sa tehničkim pregledima i ostalim za.ebancijama?

-
samara1500
-
samara1500
samara1500 wrote:To sam i mislio, kad uračunaš i gorivo za vozikanje na atest i tamo-ovam, taman 100€.. još ako traže da se menja multiventil, ihaa... 150 u najavi. Odustao sam ja i od plina, i od te Samare...
E, da, i creva od isparivača do karba su malo ispucala pa bih da to zamenim pre atesta, ima li ih gde za kupiti? Na ovima piše nešto kao "AUTO GAS ITR italy", valjaju li ta ili da potražim bolja? Ja sam viđao na nekim automobilima ona pletena čelična, ova mi izgledaju kao obična gumena armirana za pneumatiku...
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
-
samara1500
Samar-Guja wrote:a isparivac je prekrio sa limom i napisao " ABS "
Danas sam konačno završio i atest plina, na Mašinskom fakultetu (u BG). Od drugih koji su takođe došli na atest moj uređaj bio je među najboljima. Kakva sve čuda od plinskih uređaja ljudi dovoze na atest, to je za ne poverovati. Ekipa koja radi pregled, inače, uopšte mi se ne čini posebno zahtevna - većinu su pustili, neke čak i sa (manjim) nedostacima. Kod par vozila isparivači uopšte nisu bili u pravcu kretanja, a nisam čuo da su ikome išta rekli za to. Drugo, niko nije imao bocu pričvršćenu s 3 pojasa, mada su svi imali one prečage - teleskope (kao i ja). Pitao sam ih za pravilnik po kome rade atest, ali su mi odgovorili da ga džabe tražim jer se on svaki čas menja...
E, sad, ono najzanimljivije: atest po novom zakonu više ne važi koliko za bocu, nego max 5 god. - što mu dođe kao da je sve poskupelo duplo. Dakle, ko prelazi manje od 5000km godišnje, bolje nek zaboravi ugrađivanje plina, jer mu se jednostavno neće isplatiti. Prve 2 - 2.5 godine otplaćivaće uređaj i ugradnju, treće atest, četvrte redovna održavanja i štelovanja (ako ne ume sam da ih obavi) i ostaje mu na kraju oko pola god. za uživanje u blagodetima vožnje na gas. A kažu da se razmišljalo i o uvođenju nekakvih kontrolnih pregleda na svakih godinu dana, znači i to se može očekivati da bude uvedeno za koju godinu...

Što se tiče cene, do sada pukoh 1450(policiji) + 800(tehnički) + 3600(atest) = 5850din ne računajući promenu saobraćajne (ne može izmena) jer to ću zajedno sa promenom vlasnika pa ne znam koliko tu šta košta...
PS ko namerava da menja creva, isključivo nek traži creva za gas, druga ne dolaze u obzir
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
ja juce ugradio TNG. prvi utisci: izgleda da sam se mnooogooo zaje*o. ni pre nisam bio pristalica pogona na TNG, a sad sam vidim i zasto, potvrdio sam svoje misljenje o tome.
no dobro, sta je-tu je. nema nazad, ipak mi lepse da sa 1500 din sipam 27 litra plina nego 13 litra goriva. ali razlika u voznji (prvi utisak, vozio sam negde oko 45 km) je velika. kad je prebacim na benzin, kao da sam joj ubrizgao nitro u cilindre.
e sad, par pitanja, na osnovu ove kratke voznje, sta sam sve mogao da primetim. prvo, treba mi veci gas da krenem (i napred i nazad), inace se ugasi.
slabije ide nego na benzin (doduse, to je verovatno tako kod svih automobila, ali kod mene bas slabije ide).
drzim dosta veliki gas, imam utisak da se motor dosta muci. (npr, u 5-oj pri brzini od 90 km/h drzim skoro 2/3 gasa, a na benzinu u istoj situaciji drzim mozda 1/3 gasa, ali mozda, ako ne i manje).
brda necu ni da komentarisem, vidi brdo pre mene, ko FAP-a da vozim.
jel to sve do stelovanja plina (mislim na ono da treba malo da se "odvrne") ili je nesto drugo u pitanju? nov sam u ovome, pa vas molim za pomoc.
inace, primetio sam da je motor dosta tisi i mirniji u radu (ne znam kako i zasto) i da skoro uopste ne dize radnu temperaturu. (vozio sam 40ak km, i kazaljka mu ni u jednom trenutku nije dosla do pola)
no dobro, sta je-tu je. nema nazad, ipak mi lepse da sa 1500 din sipam 27 litra plina nego 13 litra goriva. ali razlika u voznji (prvi utisak, vozio sam negde oko 45 km) je velika. kad je prebacim na benzin, kao da sam joj ubrizgao nitro u cilindre.
e sad, par pitanja, na osnovu ove kratke voznje, sta sam sve mogao da primetim. prvo, treba mi veci gas da krenem (i napred i nazad), inace se ugasi.
slabije ide nego na benzin (doduse, to je verovatno tako kod svih automobila, ali kod mene bas slabije ide).
drzim dosta veliki gas, imam utisak da se motor dosta muci. (npr, u 5-oj pri brzini od 90 km/h drzim skoro 2/3 gasa, a na benzinu u istoj situaciji drzim mozda 1/3 gasa, ali mozda, ako ne i manje).
brda necu ni da komentarisem, vidi brdo pre mene, ko FAP-a da vozim.
jel to sve do stelovanja plina (mislim na ono da treba malo da se "odvrne") ili je nesto drugo u pitanju? nov sam u ovome, pa vas molim za pomoc.
inace, primetio sam da je motor dosta tisi i mirniji u radu (ne znam kako i zasto) i da skoro uopste ne dize radnu temperaturu. (vozio sam 40ak km, i kazaljka mu ni u jednom trenutku nije dosla do pola)
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.