Check engine - upali se i posle desetak minuta ugasi !?!
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Ja sam do sada zamijenio jedno 4 modula paljenja. Svaki put počne sa paljenjem check engina i javljanjem missfire-a. To mi se je počelo događati i sa ovim zadnjim i onda sam napravio sljedeće:
Postavio sam po dvije metalne podloške ispod modula paljenja na svaki šaraf, one služe za održavanje električnog kontakta. Ispod ostatka modula sam stavio dva sloja debelog prešanog kartona (iste debljine kao dvije podloške), to služi za toplotnu izolaciju. Sve skupa je debljina oko 3-4 mm. Od tada se greška prestala pojavljivati. Karton ne mijenja boju, što znači da mu nije prevelika temperatura, tj. nema opasnosti od paljenja :-)
To je jednostavnije rješenje nego izmještanje modula, pri čemu bi se morali kupovati i duži kablovi.
Naravno redovita zamjena svjećica je obavezna. Trenutno koristim Brisk silver i zadovoljniji sam nego sa NGK V-line koje sam do sada koristio, a jeftinije su.
Postavio sam po dvije metalne podloške ispod modula paljenja na svaki šaraf, one služe za održavanje električnog kontakta. Ispod ostatka modula sam stavio dva sloja debelog prešanog kartona (iste debljine kao dvije podloške), to služi za toplotnu izolaciju. Sve skupa je debljina oko 3-4 mm. Od tada se greška prestala pojavljivati. Karton ne mijenja boju, što znači da mu nije prevelika temperatura, tj. nema opasnosti od paljenja :-)
To je jednostavnije rješenje nego izmještanje modula, pri čemu bi se morali kupovati i duži kablovi.
Naravno redovita zamjena svjećica je obavezna. Trenutno koristim Brisk silver i zadovoljniji sam nego sa NGK V-line koje sam do sada koristio, a jeftinije su.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3
Pozdrav svima ja vozim Samaru, ali razmisljam o kupovini novije Lade,110 ili mozda Kalina, pa me interesuje da li neko zna da li je na istom mestu modul paljenja i kod Kaline kao i kod 110 modela. A sto se goriva tice gorivo nije isto na svim pumpama, i nije svugde iz Panceva ima dosta svercovanog goriva na pumpama. A mislim da je na bilo kom modelau automobila neodgovorno stavljati svecice Bosna Super, ova fabrika odavno nema veze sa kvalitetom, ja inace koristim original Bosh-Made in Germany, oko 900din 4kom i vec dve godine auto pali skoro uvek iz prve zima-leto.
Sledeci auto Priora coupe.
- zlatkodesign
Kod 8v motora modul je sa strane, pored bloka. Kod 16v je iznad glave motrora, tj zasrafljen na deklu. Ja kad uhvatim vremena, skinucu ga i staviti parce debelog kartona (ili ako nadjem onaj nezapaljivi sundjer sa aluminijumom) ispod njega kako bih ga zastitio od grejanja (on meni zasad radi, ali cinjenica je da na 16v motorima brze crkava, sto sigurno ima veze sa temperaturom rada).zlatkodesign wrote:Pozdrav svima ja vozim Samaru, ali razmisljam o kupovini novije Lade,110 ili mozda Kalina, pa me interesuje da li neko zna da li je na istom mestu modul paljenja i kod Kaline kao i kod 110 modela. A sto se goriva tice gorivo nije isto na svim pumpama, i nije svugde iz Panceva ima dosta svercovanog goriva na pumpama. A mislim da je na bilo kom modelau automobila neodgovorno stavljati svecice Bosna Super, ova fabrika odavno nema veze sa kvalitetom, ja inace koristim original Bosh-Made in Germany, oko 900din 4kom i vec dve godine auto pali skoro uvek iz prve zima-leto.
Kalina valjda ima cetiri zasebne bobine, nema modul paljenja (tako je sad reseno sa novim 16v motorima, za 8v stvarno nisam siguran).
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent
- zlatkodesign
Ljudi pre 15 tak dana mi se prvi put za 130.000km upalila famozna lampica chek engine,pa reko da vas konsultujem sta mi je ciniti.
Prica ide ovako... kad ujutro upalim auto (u toploj gazrazi),tako da neverujem da su one niske temperature na to uticale,prvih 5,6 sekundi je sve ok,a onda pocinje da radi kao na tri cilindra,tacno se osete pojacane vibracije,promeni zvuk.
I onda krenem tako da ga vozim,za nijansu slabije prima gas,osete se pojacane vibracije,idem polako kao i uvek dok se malo ne zagreje,i odprilike kad kazaljka za temperaturu dodirne onih 50 stepeni,samo stanem pored puta ugasim auto,ponovo upalim i sve normalno radi,lampica sija jos neko vreme (5,10 minuta) i ugasi se,i sve najnormalnije.
I tako dok god je temperatura 50 stepeni i vise,najnormalnije pali i mirno radi,lampica sija neko vreme i ugasi se.
A ako auto duze stoji parkiran,pa se ohladi,sve je opet isto,lose radi,trokira,kad se malo zagreje,ugasim upalim i vozi!
Probao sam odma cim ga ujutro upalim kad pocne da trokira da ga ugasim i upalim (da ga resetujem),ali opet trokira,mora malo dase zagreje,bar da kazaljka dodirne 50 stepeni.
Da vas cujem,sta,gde,kako,koliko...?
Prica ide ovako... kad ujutro upalim auto (u toploj gazrazi),tako da neverujem da su one niske temperature na to uticale,prvih 5,6 sekundi je sve ok,a onda pocinje da radi kao na tri cilindra,tacno se osete pojacane vibracije,promeni zvuk.
I onda krenem tako da ga vozim,za nijansu slabije prima gas,osete se pojacane vibracije,idem polako kao i uvek dok se malo ne zagreje,i odprilike kad kazaljka za temperaturu dodirne onih 50 stepeni,samo stanem pored puta ugasim auto,ponovo upalim i sve normalno radi,lampica sija jos neko vreme (5,10 minuta) i ugasi se,i sve najnormalnije.
I tako dok god je temperatura 50 stepeni i vise,najnormalnije pali i mirno radi,lampica sija neko vreme i ugasi se.
A ako auto duze stoji parkiran,pa se ohladi,sve je opet isto,lose radi,trokira,kad se malo zagreje,ugasim upalim i vozi!
Probao sam odma cim ga ujutro upalim kad pocne da trokira da ga ugasim i upalim (da ga resetujem),ali opet trokira,mora malo dase zagreje,bar da kazaljka dodirne 50 stepeni.
Da vas cujem,sta,gde,kako,koliko...?
bez dijagnostike može biti bar nekoliko stvari,sigurno je samo jedno da auto čeka da udje u zatvoreni sistem podešavanja smeše jer se sa 50 c počinju prikupljati parametri sa lambda sonde... do tad radi po zadnjem zapamćenom stanju.
može biti modul paljenja pa da kad se zagreje probije i radi kako treba , može biti ntc senzor temperature neki kabal ili svećica,loš hidropodizač(ali bi onda zvečao),nepodešena smesa ako auto ima plin ili u najgorem slučaju da je cvrcnuo dihtung na glavi pa da trese dok se glava ne zagreje i raširi...
krenuti pri rešavanju od jeftinijeg ka skupljem, za početak recimo skinuti klemu uveče i ujuto je postaviti i upaliti auto ako ne trese problem je definitivno u prikupljanju parametara...
može biti modul paljenja pa da kad se zagreje probije i radi kako treba , može biti ntc senzor temperature neki kabal ili svećica,loš hidropodizač(ali bi onda zvečao),nepodešena smesa ako auto ima plin ili u najgorem slučaju da je cvrcnuo dihtung na glavi pa da trese dok se glava ne zagreje i raširi...
krenuti pri rešavanju od jeftinijeg ka skupljem, za početak recimo skinuti klemu uveče i ujuto je postaviti i upaliti auto ako ne trese problem je definitivno u prikupljanju parametara...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
jok.
lambdi treba oko minut da se zagreje,protokomer koristi odmah kao i signal sa bregaste i radilice. posle ide knock senzor itd...
zar ne bi bilo glupo da senzore koristi na početku vožnje a kad je pržiš i tražiš performanse ona se zaglupi....
zar ne bi bilo glupo da senzore koristi na početku vožnje a kad je pržiš i tražiš performanse ona se zaglupi....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Ko ce ga znati... MAF joj valjda treba samo kad je hladna, posto tad mora da regulise smesu benzina i vazduha... Na radnoj temperaturi smesa zavisi od lamde, kako bi se smanjilo zagadjivanje vazduha. Za bregastu i radilicu se podrazumeva uvek, na osnovu njih regulise paljenje...
Ne znam, elektronika u kolima mi nije jaca strana... Poznajem osnove, ali to je sve
Ne znam, elektronika u kolima mi nije jaca strana... Poznajem osnove, ali to je sve
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent