Podesavanje paljenja
Moderators: dejo, elektronicar, choksi
Podesavanje paljenja
Procito sam dosta postova o tome kako treba podesiti paljenje dal gurati rezvodnik u + ili - i pa rekoh da dam mali doprinos za one koji bi da ustede neki dinar.
1. Poklopite reperne oznake na zamajcu (doveli ste 1 klip u gmt)
2. skinete kabal sa 1 svecice i postavite ga blizu sasije
3. Odvijete srafove na razvodniku
4. Date kontakt
5. Laganim okretanjem razvodnika gledate kad ce baciti varnicu na kablu 1 svecice
Mesto-podeok na razvodniku gde baci varnicu je sigurno polozaj koji ce vam pokazati i stroboskop.
1. Poklopite reperne oznake na zamajcu (doveli ste 1 klip u gmt)
2. skinete kabal sa 1 svecice i postavite ga blizu sasije
3. Odvijete srafove na razvodniku
4. Date kontakt
5. Laganim okretanjem razvodnika gledate kad ce baciti varnicu na kablu 1 svecice
Mesto-podeok na razvodniku gde baci varnicu je sigurno polozaj koji ce vam pokazati i stroboskop.
Teorijski tacno,ali u praksi ne mogu da se slozim sa ovim.Na staroj Samari su mi na 3 mesta stelovali stroboskopom,uvek kao ovako treba,odlicno je i sl
Auto je slabije isao i trosio vise,dok jednom nisam poludeo i uzeo i sam ga stelovao u voznji,nastelovao sam da se malo javljaju detonacije i vratio ga 1-2 mm u plus i ot tada vise nisam dirao,rezultat je - skroz drugi auto,trosio je i do 2 lit manje nego od tog njihovog stelovanja stroboskopom,a isao neuporedivo bolje,e sad mozda sva trojica nisu znala da koriste taj stroboskop,mada mi je to malo cudno,ili je vec nesto drugo bilo po sredi,ali od tada stelujem paljenje samo u voznji i bez stroboskopa,malo sluha,dobro poznavanje svog auta i svako to moze da uradi sam.
Auto je slabije isao i trosio vise,dok jednom nisam poludeo i uzeo i sam ga stelovao u voznji,nastelovao sam da se malo javljaju detonacije i vratio ga 1-2 mm u plus i ot tada vise nisam dirao,rezultat je - skroz drugi auto,trosio je i do 2 lit manje nego od tog njihovog stelovanja stroboskopom,a isao neuporedivo bolje,e sad mozda sva trojica nisu znala da koriste taj stroboskop,mada mi je to malo cudno,ili je vec nesto drugo bilo po sredi,ali od tada stelujem paljenje samo u voznji i bez stroboskopa,malo sluha,dobro poznavanje svog auta i svako to moze da uradi sam.Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
Zato je rus i predvideo 1 plus , minus 1 stepen, druga stvar je sto prilikom zamene zpcastog niko ne fiksira bregastu pa se desi da prilikom spanovanja malo pobegne i rezultat je nepravilan rad motora. Sto se paljenja tice i na mojoj ladi je vec dugi niz godina oko 1,5 podeoka u + od mesta koje pokazuje stroboskop iz istih razloga kao i kod tebe,( s tim da kad poklopim repere na bregastoj reper na zamajcu mi je uvek tacno na 0 a ne na 1 stepen) uglavnom ovaj post sam napisao za one koji postuju ono sto kaze stroboskop a nisu pri parama.
Moze se dodati da posle ovakvog stelovanja upalite motor i blagim pomeranjem razvodnika trazite mesto na kom motor ima najmirniji a ne najbrzi rad ali to je vec podesavanje na sluh....
Moze se dodati da posle ovakvog stelovanja upalite motor i blagim pomeranjem razvodnika trazite mesto na kom motor ima najmirniji a ne najbrzi rad ali to je vec podesavanje na sluh....
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
A ja bas ne mogu da kazem da je stroboskop losa metoda. Kad sam kupio koral in paljenje mu je fabricki bilo lose podeseno i bio je jako trom. Za preticanje sam morao da menjam u nizu brzinu. To je potrajalo nekih 1500km do prvog servisa, a onda je to postao skroz drugi auto. Trebalo mi je vreme da se priviknem na startnost svog novog automobila. Sem toga, dugo verglanje pri jutarnjem startu je nestalo.
Re: Podesavanje paljenja
Ovde pise da paljenje pri 750 do 800 o/min teba da bude 1stepen +/- 1 stepen,meni nije jasno dali treba da bude 1 stepen u + ili -?
http://img689.imageshack.us/img689/9278/26965593.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/9278/26965593.jpg
1 + 1 = 2
1- 1 = 0
Kada se napise +/- to su dve operacije, a resenje je ono izmedju
Dakle, izmedju 0 i 2.
1- 1 = 0
Kada se napise +/- to su dve operacije, a resenje je ono izmedju
Dakle, izmedju 0 i 2.
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
Pretpostavljam da te buni na koju stranu da podesavas razvodnik.ilija90 wrote:Ovde pise da paljenje pri 750 do 800 o/min teba da bude 1stepen +/- 1 stepen,meni nije jasno dali treba da bude 1 stepen u + ili -?![]()
Moras prvo da shvatis da je smer okretanja motora isti kao i na tvojim tockovima kad se auto krece napred.
Sad ako je taj deo jasan onda da razjasnimo i rec "predpalenje". Smesa se pali nesto ranije pre nego klip stigne u gornju mrtvu tacku zato da bi sagorevanje smese stiglo u potpunosti da se razvije u toku kretanja klipa na dole (ekspanzije). Naime tu je malo rec o brzini sagorevanja benzina i pretvaranju toplotne energije goriva u mehanicki rad. Da bi se postigao sto bolji faktor iskoristenja zato palenje smese, tj. varnica mora da usledi nekoliko stepeni (promatra se stepen okretanja radilice) ranije pre gornje mrtve tacke (GMT).
Nadam se da sam pojasnio. E sad tu malo unesemo i konfuzije za pocetnike. KAd govorimo o preranom palenju onda se desava da varnica zapali smesu mnogo rano i da smesa vec toliko gori i pokusava da se siri a klip je jos uvek u kretanju ka GMT pa se ta dva kretanja suprotstavljaju i dolazi do smanjenog iskoristenja a uglavnom ventili trpe i cesto se cuje kliktanje jer se moze dogoditi da deo smese opali povratno u usisnu granu zbog preranog palenja dok je usisni ventil jos uvek otvoren. U nesto blazem slucaju preranog palenja cuje se karakteristicno kliktanje ventila.
Kad je rec o kasnom palenju to ne mora definitivno da znaci da je rec da palenje nastupa posle GMT, vec je dovoljno da nastupi kasnije od potrebnog tako da opet nemamo maksimalno iskoristenje usisane smese goriva i da deo te smese izgori u auspuhu kad vec dodje do otvaranja izduvnog ventila.
Cilj je sto bolje iskoristiti toplotnu energiju goriva koja se stvara izgaranjem goriva na guranje klipa ka donjoj mrtvoj tacki. Ako palenje nije dobro podeseno imamo nedovoljno iskoristenje i povecanu potrosnju bez obzira dal se radi o preranom ili prekasnom palenju od potrebnog.
Tu dolazimo do iskustva mehanicara na sluh i podesavanje kad motor najbolje radi. Tacno. Ima takvih majstora koji su zaista stekli osecaj da to mogu iz iskustva da dobro podese. Tacno je i da ima mnogo stroboskopa koje su odavno trebali da bace jer su postali neprecizni ali ih iz ko zna kojeg razloga jos uvek koriste i pogresno podesavaju, susreo sam mnogo losih, nepreciznih i nepouzdanih stroboskopa sa dosta elektronike i digitalnim displejima. Najpouzdaniji stroboskopi su se pokazali oni starinski bez ikakvog podesavanja i sa sto manje elktronike u njima jer je poznato da elektronicke komponente s vremenom mogu popustiti i promeniti karakteristiku uredjaja, a to se pogotovo odnosi na elektrolitske kondenzatore koji se vremenom suse i ostanu bez elektrolita a onda ceo uredjaj postane neprecizan i skoro neupotrebljiv (Slicno kao i vas stari TV koji je nekada imao perfektnu sliku kad je bio nov a danas radi nekako al vam je slika strasno losa).
E sad jos da malo pojasnimo na koju stranu treba gledati to palenje kad je rec o tome da mora biti ranije, tj. podeseno na 1 stepen +-1 stepen.
S gledita tolerancije znaci da je tesko idealno podesiti bas na 1 stepen pa smatramo da je palenje ispravno podeseno ako se nalazi izmedju 0 i 2 stepena pre GMT.
A gde je to na oznakama na radilici ? PA ako koristimo stroboskop, usmerivanjem svetla stroboskopa na otvor na zamajcu pri radu motora na leru promatramo. Oznaka na zamajcu treba da se tek malo udaljila od velikog urezanog klina na podeonoj plocici prema pozarnom zidu (sofersajbni). To bi trebalo da bude tih 1 stepen ranijeg palenja, jer svaka mala crtica na toj podeonoj plocici bi trebala da obelezava jedan stepen, tj. na toj podeonoj plocici je vidljivo 6 stepeni posle GMT i 6 stepeni pre GMT.
Moje licno misljenje i iskustvo sto se tice moje samare je 5 stepeni pre GMT, ali ja uglavnom vozim na TNG.
Ne zaboravite da pre podesavanja palenja proverite i eventualno podesite zazore na vasim svecicama jer njihov zazor moze dovesti do greske od nekoliko stepeni plaenja, o tome sam ranije vec pisao u nekom postu. Ako je zazor svecica veci od propisanog stroboskopom cete ocitati kasnije palenje, a ako je zazor svecica manji od potrebnog ocitacete stroboskopom ranije palenje. Slicno se ponasao i zazor platinskih dugmadi kod jos starijih vozila.
Znaci preduslov ispravnom podesavanju palenja je da su svecice dobro podesene (nove po mogucnosti, ali opet kontrolisanog zazora), da je motor potpuno zagrejan - tj. da sacekate da se ventilator hladnjaka najmanje dva puta upalio i ugasio pa tek onda stroboskop u ruke. Skinemo vakuum crevo sa vakuum korektora (sesirica) na razvodniku palenja pa tek onda promatramo stroboskopom na otvor zamajca i podesavamo razvodnik. Pri svemu tome bilo bi idealno da imamo nekako mogucnost pracenja broja obrtaja motora i da bude u tolerancijama 750-800 obrtaja u minuti, a ako nije da istovremeno korigujemo i ler gas na karburatoru, jer nije isti ugao palenja pri 1k obrtaja zbog tegova u razvodniku, tj. centrifugalnog mehanizma u razvodniku koji u zavisnosti od broja obrtaja pomera palenje na ranije. Znaci uglavnom greske pri podesavanju ugla palenja nastupaju zbog neispunjavanja nekog od preduslova zadanog pri podesavanju. Naravno posle ponovo vratimo vakuum crevo na korektor (sesiric) na razvodniku.
Nije redak slucaj da na motoru postoje jos neke neispravnosti pa da nam takvo idealno podesavanje ne odgovara u voznji i onda razdesavamo palenje kako bi taj neki drugi nedostatak motora kompenzovali drugacijim podesavanjem ugla palenja.
Uh, tesko je preneti iskustvo na parcetu iskucanog teksta.
Na Samari je karakteristicno da kada je prerano podeseno paljenje trza kada pustite da motor stuka tj.koci na nizim obrtajima...
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Ugao paljenja zavisi od oktanske vrednosti goriva, koliko znam u Rusiji se koristi benzin sa 89 i 91 oktana i zato je paljenje predvidjeno da bude na 0-2 stepena, da bi se izbegle detonacije, a boljim gorivom to je cist gubitak, jer se ne iskoriscava sva mogucnost goriva i motora, potrosnja je veca, a snaga manja. Zato sa benzinom vece oktanske vrednosti paljenje moze i treba da bude par stepeni ranije, bas kako je Pera napisao.
Koliko bi trebalo sa plinom da se pomeri ranije,koliku oktansku vrednost ima plin? 
Pomeri ga u minus,sve dok se ne javljaju detonacije,kada pocnu da se javljaju vrati ga malo u plus i to je to.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Za plin moze jos ranije nego za benzin.
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Svako od nas se trudi da kaze svoje misljenje i da pomogne drugima,to sto je neko pogresio jedno,dva slova nije bitno,bitno je druzenje i prijateljski saveti kao dobronamerni. Elektronicar uvek daje opsirna i jako interesantna objasnjenja,pogotovo sto mu je to struka,ovom prilikom ga pozdravljam. ja sam se ukljucio kao 3 lice da kazem svoje misljenje,i tu sam za svaki vid komunikacije.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
Da li je neko eksperimantisao sa centrifugalnim tegicima u samarinom razvodniku,tj.pojacavanjem i slabljenjem opruga istih?