E,onda ce to da saceka malo,mnogo sam ulozio u kola koja do sada nisu presla ni 50000 km. To cu uraditi kasnije,kad ustekam kinte.Pera wrote:U prvom sa rukama majstora do 100 e,u drugom zavisi koji i da li su svi nosaci motora otisli,svi ti kostaju oko 4000 din,i jos koja hiljada za majstora.
Mijenjač
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- zlatko83vr
- zlatko83vr
- Rale
- Automobil: Samara 1.5 21083
Poslednjih pet-sest dana imam problem sa menjanjem brzina na Samari. Kada ubacujem u rikverc ponekad mi menjac dosta zakrci, a i u ostale brzine se teze ubacuje. Da li neko zna zasto se ovo desava i zasto nekada menjac krci, a nekad ne? Da li je do menjaca ili mozda do seta kvacila? Unapred se zahvaljujem na odgovorima.
Ma, pusti Kadilak bolji je Ladilak!
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
- altinjanin
Ne znam da li znas,ali pravilo je da kad ubacujes u rikverc stisnes kvacilo i sacekas bar dve sekunde i onda ubacujes,takodje bitno je i da je kvacilo dobro nastelovano.
Desavalo se i meni to ponekad,kad krene tako,prvo ga ubacim u prvu,pa onda u rikverc i uglavnom nije krcalo.
Desavalo se i meni to ponekad,kad krene tako,prvo ga ubacim u prvu,pa onda u rikverc i uglavnom nije krcalo.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- altinjanin
ako auto dobro ide,vuce,nemoj nista menjati,pitanje je kvalitet seta kvacila,moze da traje 30000,a moze i manje...to sa nasim delovima ti je kao macka u dzaku,pa i sam znas...proveri da je kvacilo u ravni sa kocnicom,mara biti paralelno. ako je nize ili pak vise,idi da se steluie.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
- Rale
- Automobil: Samara 1.5 21083
Hvala na savetima! Svaki put prilikom menjanja brzine obavezno nakon pritiska na kvacilo sacekam par sekundi pa menjam brzinu. Pokusao sam i da prvo ubacim u prvu pa u rikverc, ali kada pocne menjac da krci ni to ne pomaze.
Auto dobro vuce u svim brzinama. Papucica kvacila je niza od papuce kocnice 5-6 mm, pa cu morati do majstora da nastelujem kvacilo, iako mi se cini da "hvata" normalno.
Ako ni ovo ne pomogne probacu da sipam neki aditiv za menjac. Moze li mi neko preporuciti koji je aditiv najbolji?
Auto dobro vuce u svim brzinama. Papucica kvacila je niza od papuce kocnice 5-6 mm, pa cu morati do majstora da nastelujem kvacilo, iako mi se cini da "hvata" normalno.
Ako ni ovo ne pomogne probacu da sipam neki aditiv za menjac. Moze li mi neko preporuciti koji je aditiv najbolji?
Ma, pusti Kadilak bolji je Ladilak!
- altinjanin
ja sam cuo za lickvi molly,mislim da se tako pise,to je cuvena nemacka marka,ima cela kolekcija tih aditiva sto za motor,za ulje,za rezrevoar...probaj,i presteluj kvacilo,pa vidi kako se ponasa,ako se desava isto,onda znas sta ti je ciniti,nov set kvacila,obrada zamajca,novo ulje i aditiv..
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
Rale, ne pomaze tu ni novo ulje ni aditiv. Tebi jednostavno zupcanici u menjaci pice i dalje iako pritisnes kvacilo. Znaci ne odvaja menjac od motora e sad sto. 99% sjebani korpa ili lamela. Dovoljno je samo malo krivljanja korpe i da samo malo kaci kod stiskanja kvacila i tebi rendise menjac kod rikverca tako da te svi okolo gledaju i komentarisu uuujeeeeeee kakav vozac. Dovoljno je da si par puta zesce potpisao ili ti nedaj boze skliznula noga sa pritisnutog kvacila(kao meni) i za posledicu imas krrrrrrrrrrrrr. Osim toga tesko ce ici i u prvu al ne krci jer je polusinhronizovana inace da je kao kod juga ne bi ni u prvu cestio ubacio. Meni se nakon zamene seta kvacila , nakon odprilike mesec dana(pocetkom jeseni) desilo da rezi menjac kod rikverca. Sad nakon ugradnje Sachs seta kvacilo je bilo podeseno pri dnu ja tako vise volim ali poce bre da krci. Izgleda da mi se istegla nova sajla od kvacila jer nakon zatezanja opet je ok. Evo isto se ponovilo pre 2,3 dana. Znaci
ne odvaja ti kvacilo da li zbog korpe, lamele ili nenastelovanosti proveri ali ne bacaj pare za ulje ako ga vec imas u menjacu niti za neke aditive koji se uzgred koriste kad menjac dobije sumove i zvukove u toku voznje ali to ovde nije slucaj. Pozdrav 
Сделано в СССР