Mijenjač

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Rale
Automobil: Samara 1.5 21083

Post by Rale »

Danas sam obisao tri majstora u vezi problema sa menjacem. Prvi je odmah nakon pritiska na kvacilo rekao da je tvrdo, da nema nimalo lufta i da je pukla korpa. Drugi je bio malo oprezniji, pa je rekao da kvacilo odvaja nisko i da ga treba prvo prestelovati, a ako ne bude pomoglo treba videti u menjacu da se nije iskrivila sipka ili pukla korpa. Posto nije imao vremena kvacilo sam prestelovao kod treceg majstora, ali mi je i on rekao da je verovatno pukla korpa.
Sada kvacilo hvata dosta visoko (moracu samo malo da ga spustim) i birac brzina lako ulazi u sve brzine. Videcu da li sam time resio problem.
Moze li neko da mi kaze da li mora da ima malo lufta u kvacilu kao sto je rekao prvi majstor? Ima li neko iskustva sa korpom i lamelom marke Valeo, koju po licenci prave u Koreji? U Autodisku ih puno hvale. Kazu da taksisti sa njima predju po 100.000 km.
Ma, pusti Kadilak bolji je Ladilak!

mitare

Post by mitare »

Na mojoj ladi 2105 sam imao problem sa ubacivanjem u brzine, nije odvajala dobro i gasio se motro na leru. Danas sam pogledao delove koje je skinuo majstor. Druk lager je skroz blokirao i ceo se okreta i pojeo deo korpe kvacila. Za divno cudo, lamela je jos bila dobra.

stara mo

Post by stara mo »

Ma okreni obrni dok ne skines menjac ne znas na cemu si. Za Valeo znam da je prva ugradnja u mnoga zapadna vozila(ali ne kinez tajvanac ili neki drugi Dzeki Cen) vec izvorni. Ja sam roknuo Sachs e dal je kopija ili ne kostao je do -00- al' za za sada pu pu da ne "uroknem" :lol: . Obicno kad nesto pohvalim ili pomislim dobro je ono sutra e e e e e e e kvrc :evil:
Сделано в СССР

Rale

Post by Rale »

Nasao sam set kvacila SACHS kod LAV auta u Zarkovu za 6300 din. Da li je to mala cena za ovakav set? Jeli neko nabavljao ovaj set kod njih i kakva su iskustva?

Aksentije

Post by Aksentije »

To je OK cena. Ja sam ugradio isti set letos prosle godine, evo 12000 i jace gura, nije pocela da trese, proklizava itd.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Meni je ruen prešao do sad 40000km i ne pokazuje znakove starenja. :prvi

Pera

Post by Pera »

Sachs su poceli da kopiraju svi zivi,tako da nikad nisi siguran,sto se mene tice Ruen je sasvim solidan izbor,na caletovoj Ladi gura vec 20000 km,bez ikakvih zamerki.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Pera wrote:Sachs su poceli da kopiraju svi zivi,tako da nikad nisi siguran,sto se mene tice Ruen je sasvim solidan izbor,na caletovoj Ladi gura vec 20000 km,bez ikakvih zamerki.
Bash to ja htedoh da kazem svi kopiraju Sachs , ja u nedostatku para sam stavio lepljenu lamelu evo vec 4 godina lepo sluzi !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

samara1500

Post by samara1500 »

altinjanin wrote:...proveri da je kvacilo u ravni sa kocnicom,mara biti paralelno. ako je nize ili pak vise,idi da se steluie.
Ne znam kako je kod drugih, ali na moje obe Samare je kvačilo ispod pedale kočnice. Kod stare oko 1cm, kod nove oko 2cm. Problem je što položaj pedale kočnice varira kod različitih servo uređaja, mada može i ona da se spusti ali samo malo...
:roll:
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

zlatko83vr wrote:Zna li neko da li ima da se kupi semering za polugu menjaca (za saltovanje)?
Ima kupio sam original i zamenio, samo da obavestim...

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Za menjac jedino ne mogu da nadjem onu manzetnu sto ide ispod rucice menjaca, ali ne onaj skaj-ukras, vec manzetnu-gumu koja se nalazi ispod tog skaja i jednim delom je iznutra a drugim ispod patosa.
Molba za ljude iz BG-a i Panceva, cuo sam da na auto pijacama se prodaje ista. Ako je tacno poslacu pare, pa ako moze neko da mi kupi i posalje postom, posto u VR i Nisu nema.

Rale

Post by Rale »

Moj problem sa menjanjem brzina je pred resenjem. Juce popodne isao sam do Ledina na NBg i odjednom kada stisnem kvacilo pocelo je mnogo da pisti i da se gasi motor. Imao sam telefon od autoservisa Bulat koji je u blizini, a dosta su ga hvalili forumasi koji voze Lade 11x. Jedva sam uspeo da odem do njega, jer nije hteo uopste da menja brzine.
Bulat kaze da se cuje druk lezaj koji je verovatno probio korpu i osecalo se da je zapaljena lamela. Kvacilo je inace bilo podeseno da hvata malo vise da ne bi menjac krcao. Na kraju mora da se menja set kvacila i obradjuje zamajac. Posto je zauzet za vikend uradice posao u ponedeljak. Cena je 4000 din plus obrada zamajca i delove ce on da obezbedi.
Sa ovim setom kvacila presao sam skoro 40.000 km, druk i korpa su Master sport a lamela PHC po licenci Valeo (sve kupljeno u Autodisku). Ne znam koji set kvacila da stavim sada. Bulat preporucuje Ruen, za koji kaze da ima i kopija ali da on moze da nabavi iz radnje koja sigurno drzi original Ruen. Master ne bih stavljao ponovo jer je druk probio korpu.
Bulat kaze da original SACHS set kvacila za Ladu kosta 140eu, a da je ovo sto se nudi za manje para remontuje neka firma EuroSACHS !

samara1500

Post by samara1500 »

Ovu Samaru koju sam zimus kupio održavao je taj servis i nisam uopšte zadovoljan njihovim održavanjem. Korpa je najverovatnije (delimično) pukla a mislim da je kupljena baš kod njih. Po načinu na koji otpušta pri polasku rekao bih da je u pitanju famozni ruen (vozim ga godinama na staroj pa samo stekao osećaj). Da, pored trešenja, i druk se čuje u poslednje vreme, tako da očigledno ni on nije nekog kvaliteta. Ne kažem da je sve do servisa i majstora, ali delovi koje su ugradili su katastrofa, jer taj set kvačila nije izdržao ni 5000. Da, još nešto zanimljivo, svaki (ali svaki) šraf koji su u tom servisu skidali stegnut je ludački i nema teorije da se skine bez poluge i dosta cimanja...
:shock:

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

Ljudi treba mi pomoc!
Koliko stane ulja u samarin cetvorostepeni menjac i koje jel 90? i gde se sipa?
jel se sipa uz pomoc creva i levka :?

samara1500

Post by samara1500 »

Koliko ja znam, oko 3l ide u 4stepeni menjač, ali nisam siguran jer su mi na obe samare 5stepeni menjači. Sipa se kroz gornji otvor (na bočnoj strani) koji je zatvoren čepom identičnim kao što je na karteru, dok ne prelije. Ja sam nasuo menjačku optimu hipo 80W90 ali ima razlilčitih mišljenja po pitanju toga...
PS zar nije već negde detaljno pisano o svemu ovome? :?

Post Reply