Visina svetlosnog snopa fara.

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Staklo se odvaja, ovako kako je bruyoni napisao, na Boschovim farovima (oni bez leća), na ovim ruskim se ne odvaja, tj. zaljepljeno je. Kažu da se može odlijepiti, pa ponovo zalijepiti, samo ne znam čime (možda silikon).
Ali prije nego što rastavlješ far, provjeri da ti nije riknuo ovaj gorespomenuti podizač. Naime, moje iskustvo je da kada on rikne ode u najnižu poziciju tako da se far ne može dovoljno podignuti pomoću predviđenih šarafa. Ja sam to riješio na način da sam na vrh tog hidropodizača stavio one gumice za česmu, koje onda gurnu far prema gore, i onda ga možeš fino podesiti sa tim šarafima.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

mislim da nije,pokusavali su da staklo odvoje,nema teorije,izgleda da je zalepljeno,a te zabice su skinuli naravno...a socivo je spalo i krivuda levo-desno,gore-dole. a nisu uspeli ni da otvore ceo far.nego kako je ranije receno onaj plasticni plovak/sa hidro konektora/sto ulazi u far je kratak...e sad pojma nemam...ne smem ni da pitam koja je cena novog....
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

altinjanin

Post by altinjanin »

izvini tek sad vidim drugo objasnjenje... da u pravu si...zalepio ga rus nema da mrdne!!!!!!!! :!: a jel ima da se kupi taj podizac fara posebno? nista ako nenadjem,sto to kszes ngumice pa da nesto nabudzim............ :sad:

rascho

Post by rascho »

One gumice što se koriste za dihtung u običnoj kućnoj slavini za vodu, što zatvaraju i otvaraju vodu. Dobro pašu dimenzijama, samo ih natakneš na vrh, i kada staviš taj hidropodizač u ležište, gumica gurne far prema gore. Kod mene su oba fara tako rješena.
Međutim, ako su majstori, a po tvojoj priči vjerojatno jesu, silovali far do daske, onda se vjerojatno otkačio jedan šaraf unutar samog fara i zbog toga ti sada leća šeta u svim smjerovima. Možda se to čak može vidjeti kada skineš far i skineš one poklopce za sijalice, trebao bi vidjeti dugačke šarafe po kojima šeta vodilica od leće, ako je ta vodilica spala (odnosno ne šeta, kada vrtiš šaraf) onda je tu problem.
Probaj uzeti skalpel, skini far, napravi kavicu, pa fino u toplome pomalo grebi skalpelom okolo, uz kavicu, i nadam se za koji sat da ćeš uspjeti povaditi to ljepilo. Onda ga ponovo zaljepiš silikonom.
Sretno :)

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

ima po netu negde i ona metoda "počenja fara u rerni" gde se ceo far skine i stavi urernu na nekih 90-100 stepeni što otpusti lepak, ne potpuno ali dovoljno da se isti malo rastegne pa se može lakše preseći skalpelom ko što Rascho kaže a potom se ponovo sve sastavi i zadihtuje silikonom. Čisto da se ogradim nisam nikad tako nešto radio pa nemam iskustvo iz prve ruke

rascho

Post by rascho »

Moje iskustvo sa ruskom plastikom je da je užasno osjetljiva na temperaturne promjene, tako da bih nešto tako ekstremno isprobao samo kada sam se već oprostio od fara, pa onda ili će uspjeti ili ću ga baciti, ali povratka nema :shock:

altinjanin

Post by altinjanin »

prvo hvala na odgovorima.... drugo cena novog fAra je 5000 dinara :evil: ... to da ga pecem u rerni,jao neka hvala,ni bi to ekperimentisao,mozda narendam kackavalj preko i sta onda :) ...elem cackao sam i umesto gumica stavio sam podlosku metalnu,usao je bez problema,tj.nedozvoljava mu da se vrati... a samo ogledalo sam isto sa jednom vecom gumicom podupreo,da ne seta,ali socivo je onda otislo malo udesno,medjutim lepo osvetljava,jeste da kad ga pogledas bezi desno,ali nadam se da nesmeta... neka ga tako za sad,pa cemo videti...jos jednom hvala na pomoci,nadam sew da ce ovako vrsiti posao. pozdrav 8)

Beagle

Post by Beagle »

Imao sam identican problem sa samospustajucim farovima. Naravno, rastavljanje ne dolazi u obzir, posto je staklo zalepljeno za plasticni okvir i nema teorije da se far rastavi bez ostecivanja.Problem nije u hidraulicnom podizacu (posto ravnomerno podize i spusta oba fara), a korktivni srafovi su odvrnuti do kraja. Evo kako sam ja resio problem:

Odvrnite poklopac gde se nalazi sijalica kratkog svetla i povucite rukom ogledalo fara ka motornom prostoru :). Far ce se vratiti u prvobitni polozaj, barem na neko vreme. Naravno, posle ovoga potrebno je ponovo korigovati farove. Mislim da cu ga privezati parcetom zice, da vise nikad ne padne :)
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent

altinjanin

Post by altinjanin »

hvala beagle,resio sam za sad,skinuo sam poklopac i stavio gumu kao podupirac da ne seta ogledalo,za sad je ok. da za far si upravu nema teorije da staklo odvojis,jedino staviti bosh far/gde se staklo odvaja/ koliko sam shvatio. ali sad uzimati nov far,bacati pare...

altinjanin

Post by altinjanin »

Interesuje me na kom principu radi taj ''hidro-korektor''?,posto vrtim ono dugmence ispod volana i nista se ne desava,a video sam na forumu kako izgleda,pa me interesuje da li ima to da se kupi? ista prica i dalje,desni far nisko,baca u desno,maltene ceo trotoar osvetljava.ne znam sta da radim,opet sam cackao far,i nista landara ,ono beli sarafi na njemu ne reaguju...hvala unapred

Beagle

Post by Beagle »

Hidrokorektor na jednom kraju ima prekidac, a na drugom kraju polugicu, koja se podize ili spusta (i samim tim gura ogledalo fara) u zavisnosti od toga koliko zaokreces prekidac. Zove se hidro, jer se mehanicka sila od prekidaca do korektora prenosi vodom. Da se kupi, sigurno da ima, ali to se zaista retko kvari.

Izvuci hidrokorektor iz fara (izgleda kao cepic iz koga izlazi crevce) i zamoli nekog da okrece prekidac u kabini. Ako se polugica pomera gore-dole (i nije je moguce izvuci ili nabiti rukom), hidrokorektor je ispravan.

altinjanin

Post by altinjanin »

ok,probacu,hvala. pa sta tu ima da crkne nije mi jasno...

Beagle

Post by Beagle »

Ne znam ni ja :). Jedino da pukne nesto pa da tecnost iscuri...

altinjanin

Post by altinjanin »

do sad sam cackao,pojma nemam sta sam uradio,cekam mrak da padne :) problem je sto far ne reaguje ni na jedan saraf/oni beli na faru/ni gore,ni dole...pa sam opet neku gumu nabio iza ogledala da ga malo digne...

Beagle

Post by Beagle »

Ista stvar se i kod mene desila. Ja sam nabio neku maticu debelu ko palac :D . Malo mi desni far baca u kanal, ali nije strasno, moze normalno da se vozi. Barem cu lako uociti pesake :)

Post Reply